Engine not running happy upon first start up - Page 3 - Hot Rod Forum : Hotrodders Bulletin Board
Hotrodders.com -- Hot Rod Forum



Register FAQ Search Today's Posts Unanswered Posts Auto Escrow Insurance Auto Loans
Hot Rod Forum : Hotrodders Bulletin Board > Tech Help> Engine
User Name
Password
lost password?   |   register now

Reply
 
LinkBack Thread Tools
  #31 (permalink)  
Old 11-13-2012, 07:31 PM
evilbeef54's Avatar
Almost Done... hahaha
 
Last photo:
Join Date: Jan 2011
Location: NorCal
Posts: 52
Wiki Edits: 0

Thanks: 1
Thanked 0 Times in 0 Posts
why do some diagrams show the wiring like this



and some show it like this:



I did it the second way, with the rotor pointing at 1, and the wire on the cap post pointing at 1, i am non HEI points style

    Advertisement
Reply With Quote Quick reply to this message
Sponsored Links
Advertisement
 
  #32 (permalink)  
Old 11-13-2012, 08:05 PM
123pugsy's Avatar
HOT ROD...... FROM A CHRYSLER?
 
Last wiki edit: Metal shaping
Last journal entry: FLOOR BEADS
Last photo:
Join Date: Apr 2006
Location: Markham,ON
Age: 52
Posts: 2,404
Wiki Edits: 29

Thanks: 474
Thanked 285 Times in 245 Posts
Maybe its time for a compression test.
Reply With Quote Quick reply to this message
  #33 (permalink)  
Old 11-13-2012, 08:11 PM
Registered User
 
Last photo:
Join Date: Apr 2010
Location: NY
Posts: 157
Wiki Edits: 0

Thanks: 1
Thanked 1 Time in 1 Post
healthy & repeated backfiring thru the carb is one of 2 things:

1. A spark plug firing way too soon (like when the intake valve is open) - wires not routed properly.

2. A intake valve not closing, or open at the wrong time.

At this point, you need to make sure you are getting good even compression on all 8 cylinders. This will also tell you if the cam is lined up properly.

Do a compression test at this point.


.

Last edited by tjet; 11-13-2012 at 08:14 PM. Reason: what 123pugsy said
Reply With Quote Quick reply to this message
The Following User Says Thank You to tjet For This Useful Post:
techinspector1 (11-13-2012)
  #34 (permalink)  
Old 11-13-2012, 08:17 PM
evilbeef54's Avatar
Almost Done... hahaha
 
Last photo:
Join Date: Jan 2011
Location: NorCal
Posts: 52
Wiki Edits: 0

Thanks: 1
Thanked 0 Times in 0 Posts
ok, thanks
Reply With Quote Quick reply to this message
  #35 (permalink)  
Old 11-13-2012, 08:36 PM
evilbeef54's Avatar
Almost Done... hahaha
 
Last photo:
Join Date: Jan 2011
Location: NorCal
Posts: 52
Wiki Edits: 0

Thanks: 1
Thanked 0 Times in 0 Posts
got a guy from work who is pretty good with all this stuff swinging by tomorrow afternoon to help check it out, we will be doing a compression check and checking out the distributor so make sure everything is okay with that, damn this is frusterating, everything i have read says everything i did was done right so far as i can see, hopefully a fresh set of eyes will help, time to forget about this motor for 24 hours and play the new call of duty, lol
Reply With Quote Quick reply to this message
  #36 (permalink)  
Old 11-13-2012, 09:10 PM
Registered User
 
Last photo:
Join Date: Apr 2010
Location: NY
Posts: 157
Wiki Edits: 0

Thanks: 1
Thanked 1 Time in 1 Post
Good idea, get a 6 pack too. I like Red Alert 2 when I need to take a break.
Reply With Quote Quick reply to this message
  #37 (permalink)  
Old 11-13-2012, 09:21 PM
techinspector1's Avatar
Senior Curmudgeon
 
Last wiki edit: DynoSim combinations Last photo:
Join Date: Oct 2005
Location: Hemet, California, USA
Age: 72
Posts: 13,083
Wiki Edits: 326

Thanks: 779
Thanked 1,057 Times in 879 Posts
Quote:
Originally Posted by evilbeef54 View Post
I like it with #1 at 5:30 PM as shown here. Seems like it provides the most room at the manifold and firewall when you're swingin' the vacuum cannister around.
Reply With Quote Quick reply to this message
  #38 (permalink)  
Old 11-13-2012, 09:53 PM
evilbeef54's Avatar
Almost Done... hahaha
 
Last photo:
Join Date: Jan 2011
Location: NorCal
Posts: 52
Wiki Edits: 0

Thanks: 1
Thanked 0 Times in 0 Posts
Quote:
Originally Posted by techinspector1 View Post
I like it with #1 at 5:30 PM as shown here. Seems like it provides the most room at the manifold and firewall when you're swingin' the vacuum cannister around.

that is what i have always done, an what i did again this time... just making sure...
Reply With Quote Quick reply to this message
  #39 (permalink)  
Old 11-13-2012, 09:54 PM
evilbeef54's Avatar
Almost Done... hahaha
 
Last photo:
Join Date: Jan 2011
Location: NorCal
Posts: 52
Wiki Edits: 0

Thanks: 1
Thanked 0 Times in 0 Posts
Quote:
Originally Posted by tjet View Post
Good idea, get a 6 pack too. I like Red Alert 2 when I need to take a break.
lol, for sure, never hit the store after hitting game stop today, so it is a vodka and rootbeer night will start over after work tomorrow... where is that reset button for the last few days, lol
Reply With Quote Quick reply to this message
  #40 (permalink)  
Old 11-13-2012, 10:21 PM
techinspector1's Avatar
Senior Curmudgeon
 
Last wiki edit: DynoSim combinations Last photo:
Join Date: Oct 2005
Location: Hemet, California, USA
Age: 72
Posts: 13,083
Wiki Edits: 326

Thanks: 779
Thanked 1,057 Times in 879 Posts
Quote:
Originally Posted by evilbeef54 View Post
where is that reset button for the last few days, lol
It's in the bottle somewhere.....
Reply With Quote Quick reply to this message
  #41 (permalink)  
Old 11-13-2012, 11:08 PM
evilbeef54's Avatar
Almost Done... hahaha
 
Last photo:
Join Date: Jan 2011
Location: NorCal
Posts: 52
Wiki Edits: 0

Thanks: 1
Thanked 0 Times in 0 Posts
Quote:
Originally Posted by techinspector1 View Post
It's in the bottle somewhere.....
for sure, lol
Reply With Quote Quick reply to this message
  #42 (permalink)  
Old 11-14-2012, 12:08 AM
cobalt327's Avatar
WFO
 
Last wiki edit: Intake manifold
Last journal entry: 1980 Malibu Wagon
Last photo:
Join Date: Mar 2009
Location: Atlanta
Age: 59
Posts: 5,037
Wiki Edits: 1616

Thanks: 128
Thanked 597 Times in 546 Posts
Quote:
Originally Posted by evilbeef54 View Post
why do some diagrams show the wiring like this



and some show it like this:



I did it the second way, with the rotor pointing at 1, and the wire on the cap post pointing at 1, i am non HEI points style
You've heard this before I'm sure, but it really makes no difference what terminal is #1 as long as the firing order is correct.

You can reconnect the vacuum advance. It isn't likely to be the problem, but the engine needs to have plenty of advance, so hook it back up!

A points-type distributor can give you all sorts of problems. Has the dwell been checked? What about the plugs- they should be fresh, too.

Curious to see what the compression test tells you.
Reply With Quote Quick reply to this message
  #43 (permalink)  
Old 11-14-2012, 11:13 PM
evilbeef54's Avatar
Almost Done... hahaha
 
Last photo:
Join Date: Jan 2011
Location: NorCal
Posts: 52
Wiki Edits: 0

Thanks: 1
Thanked 0 Times in 0 Posts
compression test tomorrow he forgot to bring the tester today, lol, will post up results, however he did stop by and checked out the dizzy and thinks it is pretty jacked, the vac advance can is stuck and doesnt want to move, it looks like it is pretty far out of adjustment and pretty dirty, i am sure i can just replace the can and clean it up, hopefully this is what is leading up to all the issues, gonna try a different distributer tomorrow and see if all is solved.
Reply With Quote Quick reply to this message
  #44 (permalink)  
Old 11-14-2012, 11:18 PM
66GMC's Avatar
Get in, sit down, hang on
 

Last journal entry: Cab Removal
Last photo:
Join Date: May 2005
Location: Olds, Alberta Canada
Age: 57
Posts: 2,761
Wiki Edits: 0

Thanks: 32
Thanked 90 Times in 85 Posts
Sounds like an opportune time to upgrade to HEI.
Reply With Quote Quick reply to this message
  #45 (permalink)  
Old 11-14-2012, 11:25 PM
evilbeef54's Avatar
Almost Done... hahaha
 
Last photo:
Join Date: Jan 2011
Location: NorCal
Posts: 52
Wiki Edits: 0

Thanks: 1
Thanked 0 Times in 0 Posts
thought about it, HEI doesnt look like it will fit with the tight clearance on the firewall, however i found a local guy that has a MSD pro bilet, with 6a box, wires, and upgrades for great price
Reply With Quote Quick reply to this message

Recent Engine posts with photos

Quick Reply
Message:
Options

Register Now

In order to be able to post messages on the Hot Rod Forum : Hotrodders Bulletin Board forums, you must first register.
Please enter your desired user name (usually not your first and last name), your email address and other required details in the form below.
User Name:
Password
Please enter a password for your user account. Note that passwords are case-sensitive.
Password:
Confirm Password:
Email Address
Please enter a valid email address for yourself.
Email Address:

Log-in

Human Verification

In order to verify that you are a human and not a spam bot, please enter the answer into the following box below based on the instructions contained in the graphic.




Currently Active Users Viewing This Thread: 1 (0 members and 1 guests)
 
Thread Tools

Posting Rules
You may post new threads
You may post replies
You may not post attachments
You may not edit your posts

BB code is On
Smilies are On
[IMG] code is On
HTML code is Off
Trackbacks are On
Pingbacks are On
Refbacks are On


Similar Threads
Thread Thread Starter Forum Replies Last Post
won't start after running HARVICKx29 Engine 5 01-28-2013 02:56 PM
running rich and smokes at start up elcaminodragster Engine 17 08-22-2012 07:11 PM
89 GM TBI 350 - Quit Running...Where to Start? Rambo_The_Dog Engine 10 05-18-2007 06:21 PM
Won't start after it's been running for a while shawn7 Engine 25 11-27-2006 04:34 AM
why would great running carb just start acting up? bullheimer Engine 6 04-13-2006 02:31 PM


All times are GMT -6. The time now is 12:58 AM.


Powered by vBulletin® Version 3.8.7
Copyright ©2000 - 2014, vBulletin Solutions, Inc.
Search Engine Optimization by vBSEO 3.6.0 PL2
Copyright Hotrodders.com 1999 - 2012. All Rights Reserved.