engine problem with losing oil pressure - Hot Rod Forum : Hotrodders Bulletin Board
Hotrodders.com -- Hot Rod Forum



Register FAQ Search Today's Posts Unanswered Posts Auto Escrow Insurance Auto Loans
Hot Rod Forum : Hotrodders Bulletin Board > Tech Help> Hotrodding Basics
User Name
Password
lost password?   |   register now

Reply
 
LinkBack Thread Tools
  #1 (permalink)  
Old 04-04-2011, 11:09 AM
Registered User
 
Join Date: Apr 2011
Location: Hollywood,FL
Posts: 1
Wiki Edits: 0

Thanks: 0
Thanked 0 Times in 0 Posts
engine problem with losing oil pressure

I am looking for the possible cause of losing oil pressure after my engine runs for about 30 to 45 minutes. I have a 390 ford f250 4x4 with about 200,000 miles on it. it still runs great except for that

    Advertisement
Reply With Quote Quick reply to this message
Sponsored Links
Advertisement
 
  #2 (permalink)  
Old 04-04-2011, 11:21 AM
cobalt327's Avatar
WFO
 
Last wiki edit: Intake manifold
Last journal entry: 1980 Malibu Wagon
Last photo:
Join Date: Mar 2009
Location: Atlanta
Age: 60
Posts: 5,037
Wiki Edits: 1616

Thanks: 128
Thanked 598 Times in 547 Posts
Most likely is an accumulation of wear at the bearings/crankshaft. The oil pump is bound to be worn, too.

When the oil is cold, it has more viscosity so will give you a higher pressure reading until the oil is fully heated up. Once the oil thins out from heat, the losses at the journals, pump, and throughout the engine are great enough that the pump cannot keep up w/it, so the pressure will tend to drop.

You might try a heavier weight oil as a temporary measure until you can go in and rebuild it.
Reply With Quote Quick reply to this message

Recent Hotrodding Basics posts with photos

Quick Reply
Message:
Options

Register Now

In order to be able to post messages on the Hot Rod Forum : Hotrodders Bulletin Board forums, you must first register.
Please enter your desired user name (usually not your first and last name), your email address and other required details in the form below.
User Name:
Password
Please enter a password for your user account. Note that passwords are case-sensitive.
Password:
Confirm Password:
Email Address
Please enter a valid email address for yourself.
Email Address:

Log-in

Human Verification

In order to verify that you are a human and not a spam bot, please enter the answer into the following box below based on the instructions contained in the graphic.




Currently Active Users Viewing This Thread: 1 (0 members and 1 guests)
 
Thread Tools

Posting Rules
You may post new threads
You may post replies
You may not post attachments
You may not edit your posts

BB code is On
Smilies are On
[IMG] code is On
HTML code is Off
Trackbacks are On
Pingbacks are On
Refbacks are On


Similar Threads
Thread Thread Starter Forum Replies Last Post
CAT 3116 strange problem losing power adamspain Engine 2 12-31-2011 02:22 AM
losing engine coolant retlas Engine 5 11-14-2010 12:23 PM
losing fuel pressure Cobra720 Engine 4 10-30-2010 02:40 PM
sbc oil pressure problem zephyrc Engine 17 09-04-2006 01:25 PM
losing fuel pressure tg40 Engine 6 02-25-2006 10:43 AM


All times are GMT -6. The time now is 10:30 PM.


Powered by vBulletin® Version 3.8.7
Copyright ©2000 - 2014, vBulletin Solutions, Inc.
Search Engine Optimization by vBSEO 3.6.0 PL2
Copyright Hotrodders.com 1999 - 2012. All Rights Reserved.