flathead misfire - Hot Rod Forum : Hotrodders Bulletin Board
Hotrodders.com -- Hot Rod Forum



Register FAQ Search Today's Posts Unanswered Posts Auto Escrow Insurance Auto Loans
Hot Rod Forum : Hotrodders Bulletin Board > Tech Help> Engine
User Name
Password
lost password?   |   register now

Reply
 
LinkBack Thread Tools
  #1 (permalink)  
Old 07-05-2013, 11:31 AM
Registered User
 
Join Date: Jul 2013
Posts: 1
Wiki Edits: 0

Thanks: 0
Thanked 0 Times in 0 Posts
flathead misfire

have 59A flathead with misfire on #4 cyl.
have compression on all other cylinders at about 125# with #4 at 110.
all ignition parts are new and all wires throwing a good 1/4" of blue spark.
have checked and rechecked firing order.
when running, engine makes a snapping noise occasionally and when that happens a puff of smoke comes out the rt side exaust.
any help appreciated.
Rick

    Advertisement
Reply With Quote Quick reply to this message
Sponsored Links
Advertisement
 
  #2 (permalink)  
Old 07-05-2013, 12:24 PM
Irelands child's Avatar
Registered User
 
Last wiki edit: Ford engine specifications Last photo:
Join Date: Jan 2005
Location: Upstate New York
Posts: 4,910
Wiki Edits: 8

Thanks: 14
Thanked 204 Times in 185 Posts
A 59A engine, and if still stock, has a pancake ignition mounted on the timing cover. The first thing to do is to look at the distributor cap for cracks (even new!!) as splashed up water will cause a cross fire. Then there are those @#$% metal spark plug looms (or as Ford called them, "conduits') which were/are notorious for causing cross fires at the spark plug. Many folks back in that period removed them and ran the wires free of those gadgets. That snapping noise you hear is possibly a crossfire inside that RHS loom. As far as a 1/4" spark - that sounds good, but cross firing will usually only happen under load. 110 psig is fine and within the high end of limits as 120 psig is spec.
__________________
Irelands child
Reply With Quote Quick reply to this message

Recent Engine posts with photos

Quick Reply
Message:
Options

Register Now

In order to be able to post messages on the Hot Rod Forum : Hotrodders Bulletin Board forums, you must first register.
Please enter your desired user name (usually not your first and last name), your email address and other required details in the form below.
User Name:
If you do not want to register, fill this field only and the name will be used as user name for your post.
Password
Please enter a password for your user account. Note that passwords are case-sensitive.
Password:
Confirm Password:
Email Address
Please enter a valid email address for yourself.
Email Address:

Log-in

Human Verification

In order to verify that you are a human and not a spam bot, please enter the answer into the following box below based on the instructions contained in the graphic.




Currently Active Users Viewing This Thread: 1 (0 members and 1 guests)
 
Thread Tools

Posting Rules
You may post new threads
You may post replies
You may not post attachments
You may not edit your posts

BB code is On
Smilies are On
[IMG] code is On
HTML code is Off
Trackbacks are On
Pingbacks are On
Refbacks are On


Similar Threads
Thread Thread Starter Forum Replies Last Post
Misfire, but where? 91CamaroDude Engine 31 11-19-2012 04:05 PM
Misfire? Jeep383 General Rodding Tech 2 06-07-2010 03:33 PM
Misfire ap0001 Engine 2 10-13-2009 07:28 AM
Misfire novatech Engine 2 07-12-2006 05:37 PM
misfire ron eckman Engine 2 11-04-2003 06:09 AM


All times are GMT -6. The time now is 08:33 AM.


Powered by vBulletin® Version 3.8.7
Copyright ©2000 - 2014, vBulletin Solutions, Inc.
Search Engine Optimization by vBSEO 3.6.0 PL2
Copyright Hotrodders.com 1999 - 2012. All Rights Reserved.