Ford motor change question - Hot Rod Forum : Hotrodders Bulletin Board
Hotrodders.com -- Hot Rod Forum



Register FAQ Search Today's Posts Unanswered Posts Auto Escrow Insurance Auto Loans
Hot Rod Forum : Hotrodders Bulletin Board > Tech Help> Engine
User Name
Password
lost password?   |   register now

Reply
 
LinkBack Thread Tools
  #1 (permalink)  
Old 05-26-2005, 05:43 PM
Just a poor truck man
 
Join Date: May 2005
Location: Altus, OK
Age: 47
Posts: 5
Wiki Edits: 0

Thanks: 0
Thanked 0 Times in 0 Posts
Ford motor change question

I have a 1961 Ford uni-body PU. It has no transmission and a questionable inline 6 motor. I have been given a mid 80's 302 motor and early 90's tranny. Two questions:

1) Will this motor with it's mounts mount into my PU or will I have to buy a kit?

2) The people giving me the transmission said that it would not shift correctly in their mercury because the 302 motor that was added did not have enough vacume for it. Is this possibly correct and Can I just buy a vacuume booster for it? And will I need a different tranny mount?

    Advertisement
Reply With Quote Quick reply to this message
Sponsored Links
Advertisement
 
  #2 (permalink)  
Old 05-26-2005, 06:47 PM
Mr Ed's Avatar
Member
 
Last photo:
Join Date: Nov 2004
Location: New Zealand
Age: 48
Posts: 71
Wiki Edits: 0

Thanks: 0
Thanked 0 Times in 0 Posts
i doubt that it will fit using the same engine mounts and they may also be too far back along the chasis rails so you'll most likely need a kit or make new brackets off the chassis, we usually use a bit of box/rectangle steel- weld it to the chassis or crossmember then just drill the hole in it for the mount bolt (that is if you are allowed tio weld to your chassis in your area- we arn't-it has to be welded to a crossmember which is bolted to the chassis).
Check that the trans fits the engine as ford change their bolt patterns all the time so do a visual and check the holes in the rear of the 302 compared with the trans bellhousing.
The vacuum statement is questionable, enignes with big cams can run low on vacuum but basically standard engines should be okay, however you can overcome low vacuum problems by running a vacuum canister or a alternator with a vacuum pump on it such as those found on diesel engines.
You will need a different rear trans mount but may be able to use the existing rear cross member but you'll probably have to move it either forward or backwards. You will probably need a shorter or longer driveshaft too.
Reply With Quote Quick reply to this message
  #3 (permalink)  
Old 05-27-2005, 07:26 AM
crazy larry's Avatar
Member
 

Last journal entry: better comparison before and after shots
Last photo:
Join Date: Oct 2002
Location: East Texas
Age: 43
Posts: 2,298
Wiki Edits: 0

Thanks: 0
Thanked 0 Times in 0 Posts
THE I6 and FE use the same motor mount. the small blocks, 302,351 use a different mount. a couple inches is the difference. the I6 mount will set your motor too high.
Reply With Quote Quick reply to this message
  #4 (permalink)  
Old 05-27-2005, 09:51 AM
Just a poor truck man
 
Join Date: May 2005
Location: Altus, OK
Age: 47
Posts: 5
Wiki Edits: 0

Thanks: 0
Thanked 0 Times in 0 Posts
Thanks for the info

Thanks for the info so far. The tranny and the 302 are together already and supposedly have been driven but the tranny will not shift right now even though it did before and they think it is bacause it does not have enough vacume, but I have not seen it yet, they may not have the vacume hooked up right. Welding to the chassis will not be a problem and I think I will use your advice on the tube/rectangle bar. Thanks again, I'll let you know as I know more. All info is encouraged.
Reply With Quote Quick reply to this message

Recent Engine posts with photos

Quick Reply
Message:
Options

Register Now

In order to be able to post messages on the Hot Rod Forum : Hotrodders Bulletin Board forums, you must first register.
Please enter your desired user name (usually not your first and last name), your email address and other required details in the form below.
User Name:
If you do not want to register, fill this field only and the name will be used as user name for your post.
Password
Please enter a password for your user account. Note that passwords are case-sensitive.
Password:
Confirm Password:
Email Address
Please enter a valid email address for yourself.
Email Address:

Log-in

Human Verification

In order to verify that you are a human and not a spam bot, please enter the answer into the following box below based on the instructions contained in the graphic.




Currently Active Users Viewing This Thread: 1 (0 members and 1 guests)
 
Thread Tools

Posting Rules
You may post new threads
You may post replies
You may not post attachments
You may not edit your posts

BB code is On
Smilies are On
[IMG] code is On
HTML code is Off
Trackbacks are On
Pingbacks are On
Refbacks are On


Similar Threads
Thread Thread Starter Forum Replies Last Post
62 Ford Galaxie Lower Control Arm Question Rattpac Suspension - Brakes - Steering 2 11-05-2008 04:55 PM
Wanna Talk Cars "Fords" 66Falcon Hotrodders' Lounge 17 10-01-2005 05:29 AM
Ford bigblock cam/lifter question frankenstang57 Engine 4 03-10-2005 01:07 AM
34 Ford fuel tank question 302 Z28 General Rodding Tech 1 02-01-2004 04:55 PM
I have a question about ford f150 Thuggishruggish3000 General Rodding Tech 2 12-12-2003 06:45 AM


All times are GMT -6. The time now is 05:17 PM.


Powered by vBulletin® Version 3.8.7
Copyright ©2000 - 2014, vBulletin Solutions, Inc.
Search Engine Optimization by vBSEO 3.6.0 PL2
Copyright Hotrodders.com 1999 - 2012. All Rights Reserved.