Hot Rod Forum : Hotrodders Bulletin Board

Hot Rod Forum : Hotrodders Bulletin Board (http://www.hotrodders.com/forum/)
-   Engine (http://www.hotrodders.com/forum/engine/)
-   -   Freshly Rebuilt sbc 355 cranks over hard (http://www.hotrodders.com/forum/freshly-rebuilt-sbc-355-cranks-over-hard-153026.html)

awoodman 02-09-2009 05:04 PM

Freshly Rebuilt sbc 355 cranks over hard
 
hey guys, i just built my first engine. It's a 1989 chevy 2-bolt main block bored .030 over. It's got a 9.7:1 compression ration and i put on new cast iron heads w/ 64cc chambers, new bearings, machined crank, rods, etc. It's all been put into a short bed 1985 S10. I put everything together, checking clearances and everything very carefully with the use of a information book on building small block chevys. I primed the oil pump before starting the engine. I just started the engine for the first time last week and it cranked right over easily when i jumped it with my jeep wrangler, putting out 14v or so when it's running. It ran, although we had to restart it a few times to get the timing right. Now when I've tried to start it up recently (maybe the 5th time or so, it started cranking over hard. Is this because the rings and valves have broken in and become fully seated and sealed and made it much higher compression? Do engines with a higher compression ratio like this usually take more volts or amps to crank over than a normal battery/alternator can dish out? Im kind of worried because it basically barely cranks over, im lucky to be able to crank it over one or two times, although that usually does start it up eventually if i take pauses in between cranks.

weirdbeard 02-09-2009 05:16 PM

My guess it the timing is to far advanced. Pull the wire to your coil and crank it over. I bet it will turn over fine with no spark. ;)

406 bug 02-09-2009 05:17 PM

You may want to check your timing. Put it back where you had in on initial start and go from there.

awoodman 02-09-2009 05:20 PM

Well the thing is it purrs like a kitten when started. I'll give that a try though. thanks

weirdbeard 02-09-2009 05:49 PM

My 67 Camaro liked that advanced timing too, but it was cranking over so hard I started breaking starters.

Easy enough to test though. Let us know what you find. :)

johnsongrass1 02-09-2009 06:22 PM

Check your battery and grounds. these things cause all kinds of grief.

eloc431962 02-09-2009 06:38 PM

Quote:

Originally Posted by weirdbeard
My guess it the timing is to far advanced. Pull the wire to your coil and crank it over. I bet it will turn over fine with no spark. ;)

i agree with weirdbeard on this my 408 acted the same way.oh just wondering what distributer are you running. :thumbup: nice 67 weirdbeard i have one to.

KA67_72 02-09-2009 07:43 PM

I'll probably catch some grief for this, but I have a motor that likes a lot of timing also. I just have an ignition kill switch. I kill the ignition, start cranking, and flip it back on. I've tried all kinds of things short of a super starter. The old girl doesn't deserve that kind of money. If I retard the timing to where it will start, it just falls on it's face.

Kevin


All times are GMT -6. The time now is 06:30 PM.

Powered by vBulletin® Version 3.8.7
Copyright ©2000 - 2014, vBulletin Solutions, Inc.
Search Engine Optimization by vBSEO 3.6.0 PL2
Copyright Hotrodders.com 1999 - 2012. All Rights Reserved.