GM starter clicks, won't crank - Hot Rod Forum : Hotrodders Bulletin Board
Hotrodders.com -- Hot Rod Forum



Register FAQ Search Today's Posts Unanswered Posts Auto Escrow Insurance Auto Loans
Hot Rod Forum : Hotrodders Bulletin Board > Tech Help> General Rodding Tech
User Name
Password
lost password?   |   register now

Reply
 
LinkBack Thread Tools
  #1 (permalink)  
Old 08-03-2010, 05:52 AM
Registered User
 
Join Date: Aug 2010
Location: FLORIDA
Posts: 2
Wiki Edits: 0

Thanks: 0
Thanked 0 Times in 0 Posts
GM starter clicks, won't crank

I have a 2000 Sierra 1500 with a 4.3l Vin "W". I recently swapped the transmission with a S10 2002 transmission. Both are 4l60E swaped the bell housing and tailshaft seem like a perfect fit. Oh and I changed the fly wheel to. The only reason torque convertor bolts were alighned to the old fly wheel different. Took the fly wheel of a 2002 S10 "W" 4.3L MOTOR perfect fit. So everything is bolted up. My problem is starter will not turn over! Replaced starter replaced all grounds and possitive battery cables still nothing. Turned engine by hand nothing locked up. And when i turn the key I hear the starter rely click on and off.Neautral saftey switch?? are they different internally? all wiring pluged up no problem....

    Advertisement
Reply With Quote Quick reply to this message
Sponsored Links
Advertisement
 
  #2 (permalink)  
Old 08-03-2010, 06:19 AM
poncho62's Avatar
Out of the Loop Moderator
 
Last wiki edit: Streetbeasts links
Last journal entry: at car show
Last photo:
Join Date: Oct 2003
Location: Hanover, Ontario, Canada
Age: 62
Posts: 16,882
Wiki Edits: 5

Thanks: 20
Thanked 254 Times in 207 Posts
If the starter clicks, the neutral switch is working.....Take the starter off and test it on the bench. Either its a bad starter or the starter is not lining up right and jamming....but, they usually grind when that happens
__________________
Ontario Rodders

Budget RVs
Reply With Quote Quick reply to this message
  #3 (permalink)  
Old 08-03-2010, 09:03 AM
Registered User
 
Join Date: Aug 2010
Location: FLORIDA
Posts: 2
Wiki Edits: 0

Thanks: 0
Thanked 0 Times in 0 Posts
I already replaced the starter. Relay clicks not starter...
Reply With Quote Quick reply to this message
  #4 (permalink)  
Old 08-03-2010, 09:17 AM
Two8tyThree's Avatar
Registered User
 

Last journal entry: Picture of delivery
Last photo:
Join Date: Apr 2010
Location: Rocky Mountains
Posts: 105
Wiki Edits: 0

Thanks: 0
Thanked 0 Times in 0 Posts
If starter solenoid is OK. Check Battery cable, may have a bad end on it or the cable has an internal break. Don't forget to check battery ground cable also.
Is the battery fully charged?
With the starter out of vehicle will it work if you use jumpers cables, positive to positive stud and negative to clamp on starter use a screwdriver to jump the solenoid.

Last edited by Two8tyThree; 08-03-2010 at 09:27 AM.
Reply With Quote Quick reply to this message
  #5 (permalink)  
Old 08-03-2010, 10:12 AM
dinger's Avatar
Hotrodders.com Moderator
 
Last wiki edit: Health and safety in the shop or garage
Last journal entry: 36 Ford painting
Last photo:
Join Date: Jan 2002
Location: Visalia, Ca.
Age: 61
Posts: 2,710
Wiki Edits: 1

Thanks: 102
Thanked 110 Times in 76 Posts
I would also check the gap between the flywheel and the starter, does it extend far enough to engage. I know nothing of this matching of parts, is it possible you have the flywheel on backwards? Can you lay underneath the truck and have someone hit the key while watching the starter. Also does the solenoid engage all the way?
__________________
"When I was younger, I could remember anything, whether it had happened or not." - Mark Twain
Reply With Quote Quick reply to this message

Recent General Rodding Tech posts with photos

Quick Reply
Message:
Options

Register Now

In order to be able to post messages on the Hot Rod Forum : Hotrodders Bulletin Board forums, you must first register.
Please enter your desired user name (usually not your first and last name), your email address and other required details in the form below.
User Name:
If you do not want to register, fill this field only and the name will be used as user name for your post.
Password
Please enter a password for your user account. Note that passwords are case-sensitive.
Password:
Confirm Password:
Email Address
Please enter a valid email address for yourself.
Email Address:

Log-in

Human Verification

In order to verify that you are a human and not a spam bot, please enter the answer into the following box below based on the instructions contained in the graphic.




Currently Active Users Viewing This Thread: 1 (0 members and 1 guests)
 
Thread Tools

Posting Rules
You may post new threads
You may post replies
You may not post attachments
You may not edit your posts

BB code is On
Smilies are On
[IMG] code is On
HTML code is Off
Trackbacks are On
Pingbacks are On
Refbacks are On


Similar Threads
Thread Thread Starter Forum Replies Last Post
crank sensor issues 1994 2.2L GM fast68 Electrical 15 01-17-2010 07:06 PM
Starter won't crank ratboy7070 Electrical 2 04-15-2008 06:00 PM
small blcok chevy! The ultimate starter problem! S.O.S. sugar ray Engine 12 07-19-2007 08:07 PM
Starter problems...267/350 crank... bottle_rocketNOS Engine 24 06-29-2006 07:36 PM


All times are GMT -6. The time now is 11:47 AM.


Powered by vBulletin® Version 3.8.7
Copyright ©2000 - 2014, vBulletin Solutions, Inc.
Search Engine Optimization by vBSEO 3.6.0 PL2
Copyright Hotrodders.com 1999 - 2012. All Rights Reserved.