Has spark & turns but won't start (won't even fire) - Hot Rod Forum : Hotrodders Bulletin Board
Hotrodders.com -- Hot Rod Forum



Register FAQ Search Today's Posts Unanswered Posts Auto Escrow Insurance Auto Loans
Hot Rod Forum : Hotrodders Bulletin Board > Tech Help> Engine
User Name
Password
lost password?   |   register now

Reply
 
LinkBack Thread Tools
  #1 (permalink)  
Old 04-10-2011, 07:31 PM
Registered User
 
Last photo:
Join Date: Sep 2010
Location: US of A
Posts: 30
Wiki Edits: 0

Thanks: 2
Thanked 0 Times in 0 Posts
Has spark & turns but won't start (won't even fire)

Hello -
Engine turns over but never fires.

Engine is a 350 sbc with edelbrock intake and dual edelbrock fours. MSD electric distributor and MSD blaster coil. Has sat in attached garage over winter - past 4.5 months. Put plenty of Stabil in last year and ran car for a while afterward. Have done nothing - no adjustments on engine since storing. Started fine last Fall.

Checked #1 cylinder spark plug and it's firing/sparking. Carbs are pumping fuel - I can see this in the carbs, fuel pressure gauge reads positively and spark plugs all have some gas on them and smell like fuel (after so much trying to start).

I don't know what else to try as I have always thought fuel + spark should at least fire and try to start. At this point my next step is shooting carb cleaner and starting fluid down the carb.

Thoughts? Suggestions?

Thanks!

    Advertisement
Reply With Quote Quick reply to this message
Sponsored Links
Advertisement
 
  #2 (permalink)  
Old 04-10-2011, 08:41 PM
Registered User
 
Join Date: Apr 2011
Location: Wickenburg, Az.
Posts: 3
Wiki Edits: 0

Thanks: 0
Thanked 0 Times in 0 Posts
You could try this

Try pulling all the spark plugs and give each cylinder 2 or 3 squirts of oil. You may have washed down the cylinder walls and don't have enough compression to fire up. Might not hurt to replace the plugs also if they are really wet.
Reply With Quote Quick reply to this message
  #3 (permalink)  
Old 04-12-2011, 07:50 PM
Registered User
 
Last photo:
Join Date: Sep 2010
Location: US of A
Posts: 30
Wiki Edits: 0

Thanks: 2
Thanked 0 Times in 0 Posts
Plugs were fouled a bit. Just replaced them and increased the gap a bit from where the old ones were at as they were at about the minimum recommended. Combined with blowing out the cylinders from probably flooding it the first attempt, it started up better than last year.
Thanks!
Reply With Quote Quick reply to this message

Recent Engine posts with photos

Quick Reply
Message:
Options

Register Now

In order to be able to post messages on the Hot Rod Forum : Hotrodders Bulletin Board forums, you must first register.
Please enter your desired user name (usually not your first and last name), your email address and other required details in the form below.
User Name:
If you do not want to register, fill this field only and the name will be used as user name for your post.
Password
Please enter a password for your user account. Note that passwords are case-sensitive.
Password:
Confirm Password:
Email Address
Please enter a valid email address for yourself.
Email Address:

Log-in

Human Verification

In order to verify that you are a human and not a spam bot, please enter the answer into the following box below based on the instructions contained in the graphic.




Currently Active Users Viewing This Thread: 1 (0 members and 1 guests)
 
Thread Tools

Posting Rules
You may post new threads
You may post replies
You may not post attachments
You may not edit your posts

BB code is On
Smilies are On
[IMG] code is On
HTML code is Off
Trackbacks are On
Pingbacks are On
Refbacks are On


Similar Threads
Thread Thread Starter Forum Replies Last Post
installed starter, turns over but will start Huskie007 Electrical 1 04-09-2011 06:56 PM
Engines turns over, but won't start Croz Electrical 8 07-18-2010 03:09 AM
Car Turns Over But Wont Start DTL504 Engine 19 12-27-2009 07:58 AM
'68 chevelle; 350 turns over but won't start servant70131 Engine 3 02-03-2003 04:56 PM
Engine turns over but will not start?? Jim Weeks Engine 13 04-06-2002 11:18 AM


All times are GMT -6. The time now is 04:30 PM.


Powered by vBulletin® Version 3.8.7
Copyright ©2000 - 2014, vBulletin Solutions, Inc.
Search Engine Optimization by vBSEO 3.6.0 PL2
Copyright Hotrodders.com 1999 - 2012. All Rights Reserved.