Help - engine cutting out - Hot Rod Forum : Hotrodders Bulletin Board
Hotrodders.com -- Hot Rod Forum



Register FAQ Search Today's Posts Unanswered Posts Auto Escrow Insurance Auto Loans
Hot Rod Forum : Hotrodders Bulletin Board > Tech Help> Engine
User Name
Password
lost password?   |   register now

Reply
 
LinkBack Thread Tools
  #1 (permalink)  
Old 08-29-2010, 08:23 PM
Registered User
 
Last photo:
Join Date: Apr 2010
Location: B.C. Canada
Posts: 56
Wiki Edits: 0

Thanks: 0
Thanked 0 Times in 0 Posts
Help - engine cutting out

Was out at the track the other night and after a few runs with no hint of a problem my motor cut out just before the 1/8 mile mark. changed a suspect piece of fuel line and the filter and tried again. Car was great for about 3 or 4 runs then did it again. It didn't kill the engine completely and as it cut off I backed off the gas and it went to an idle, when I gave it some peddle it ran fine at part throttle. and was fine until I tried it again, then same thing at the same point in the track. If I parked it for awhile it was fine again for a couple runs then did it again.

Could it be:

vapour lock- my fuel line runs up the front of the engine and the motor was running on the hot side of 200

not enough fuel/weak pump- original fuel pump with return line

to lean- plugs looked ok, but with the converter it spends more time at high rpm - might be reaching a bit with this one


This was the first time out with a 2800 stall as opposed to the stock converter. Engine is a 454 with edelbrock, xe268, headers.

your thoughts would be appreciated.

    Advertisement
Reply With Quote Quick reply to this message
Sponsored Links
Advertisement
 
  #2 (permalink)  
Old 08-29-2010, 08:28 PM
Registered User
 
Join Date: Jun 2010
Location: New Mexico
Posts: 37
Wiki Edits: 0

Thanks: 0
Thanked 0 Times in 0 Posts
my guess is fuel issue, sounds like fuel pump might be heatin up and not pushing right i've had a few fuel pumps actually do this exact thing, once allowed to cool and set they work for a time and cut back out again.
Reply With Quote Quick reply to this message
  #3 (permalink)  
Old 08-30-2010, 09:52 AM
cobalt327's Avatar
WFO
 
Last wiki edit: Intake manifold
Last journal entry: 1980 Malibu Wagon
Last photo:
Join Date: Mar 2009
Location: Atlanta
Age: 59
Posts: 5,037
Wiki Edits: 1616

Thanks: 128
Thanked 597 Times in 546 Posts
An insulator under the carb can help if the fuel is percolating. Check the fuel pressure AND volume. You want about 5 psi and for a 400 HP engine the pump should be capable of flowing 40 gallons/hour.

If you are using a Q-jet carb, they have a small fuel bowl capacity that makes them more susceptible to run low during a run- if the pump's not up to the task.
Reply With Quote Quick reply to this message

Recent Engine posts with photos

Quick Reply
Message:
Options

Register Now

In order to be able to post messages on the Hot Rod Forum : Hotrodders Bulletin Board forums, you must first register.
Please enter your desired user name (usually not your first and last name), your email address and other required details in the form below.
User Name:
If you do not want to register, fill this field only and the name will be used as user name for your post.
Password
Please enter a password for your user account. Note that passwords are case-sensitive.
Password:
Confirm Password:
Email Address
Please enter a valid email address for yourself.
Email Address:

Log-in

Human Verification

In order to verify that you are a human and not a spam bot, please enter the answer into the following box below based on the instructions contained in the graphic.




Currently Active Users Viewing This Thread: 1 (0 members and 1 guests)
 
Thread Tools

Posting Rules
You may post new threads
You may post replies
You may not post attachments
You may not edit your posts

BB code is On
Smilies are On
[IMG] code is On
HTML code is Off
Trackbacks are On
Pingbacks are On
Refbacks are On


Similar Threads
Thread Thread Starter Forum Replies Last Post
crate chevy 302? Vancouver Grand Prix Hotrodders' Lounge 106 12-31-2012 04:05 PM
1985 C-6 truck tranny, no engine braking effect fast68 Transmission - Rearend 40 02-04-2008 05:55 PM
New Engine Built & Dyno'd babe_n_indy Engine 69 09-09-2004 07:26 PM
Downtrack problems- Engine cutting out at rpm racerx308e Electrical 7 08-13-2004 08:53 AM
Engine cutting out at the track! slowformula Engine 7 03-11-2004 01:56 PM


All times are GMT -6. The time now is 03:42 PM.


Powered by vBulletin® Version 3.8.7
Copyright ©2000 - 2014, vBulletin Solutions, Inc.
Search Engine Optimization by vBSEO 3.6.0 PL2
Copyright Hotrodders.com 1999 - 2012. All Rights Reserved.