Hesitation problem pontiac 400 - Hot Rod Forum : Hotrodders Bulletin Board
Hotrodders.com -- Hot Rod Forum



Register FAQ Search Today's Posts Unanswered Posts Auto Escrow Insurance Auto Loans
Hot Rod Forum : Hotrodders Bulletin Board > Tech Help> Engine
User Name
Password
lost password?   |   register now

Reply
 
LinkBack Thread Tools
  #1 (permalink)  
Old 09-02-2012, 11:27 AM
Registered User
 
Join Date: Feb 2010
Location: janesville,wi
Posts: 38
Wiki Edits: 0

Thanks: 0
Thanked 0 Times in 0 Posts
Hesitation problem pontiac 400

So, I will start off by saying what problem I have.

I just recently rebuilt the Pontiac 400 in my 67 bird. The engine is new to me, so I never heard it run. I am havng a bog/hesitation issue when I step on the throttle. If I step on it hard from idle it barks through the carb and sometimes will die or stumble really bad until I take my foot out of it. If I step on it easy it hesitates then it will pick up.

I have tried everything from an Edelbrock 600, avs 650, and a Edelbrock 750. The easy on throttle hesitation get worse with a 750 carb. I have been sticking with the 650 AVS as of late. I have gone rich, lean, way rich, and way lean. No change.

I have set the timing everywhere for 4 to 14 degrees on the HEI. I moved the vac advance from ported to no ported no difference. I think vac advance it a 15".At idle the vac is 10-14 in wc. and 20-22 in wc at 2500 RPM on the un-ported port on the carb. I had the distributor set up on a Sun machine. I do have a brand new dist. but not the availability to the Sun machine anymore.

The engine has been completely gone through. It has been bored .030 over. It has Icon pistons. (IC891 Pontiac 400 14cc dish). The heads are #16. Redone but not ported. Edelbrock Performer intake. All gaskets are Fel-pro. New balancer. The cam is a Summit SUM-2801. I can give the specs if needed. Stock lifters and 1.5 roller rockers. the torque converter is a 2000-2200 stall.

On thing that I have noticed is when you are watching the timing and you open the throttle at the carb the timing goes towards '0" for a second then
it retards. I don't know it that is normal?

Any help would be great with the . I am in the process of rebuilding a Q-jet but I don't think that is going to solve my problem. Also I have a engine vibration at 2700 RPM. By that I mean it's the worst at 2700 it smooths out above and below.

    Advertisement
Reply With Quote Quick reply to this message
Sponsored Links
Advertisement
 
  #2 (permalink)  
Old 09-02-2012, 02:06 PM
LATECH's Avatar
Hotrodders.com Moderator
 

Last journal entry: Motor - vator
Last photo:
Join Date: Jul 2010
Location: Northeast Pennsylvania
Posts: 5,180
Wiki Edits: 0

Thanks: 199
Thanked 252 Times in 234 Posts
Sounds like 2 problems.
I would say you have the base or initial timing set wrong and or / the distributor advance weights are sticking also.
Check the mechanical weights to be sure they move freely. Then Unhook the vacuum advance, set timing at 12-14 degrees, then be sure the engine speed is at 650 or less after you set the timing. If it is faster, then turn out the base Idle screw to slow it down and recheck the timing.
Also Is the accelerator pump squirting as the throttle is cracked open?
Are you sure the carb has the correct float setting?
Are the Idle air bleed screws at about 2 turns each?
__________________
Fact is stranger than Fiction
Reply With Quote Quick reply to this message
  #3 (permalink)  
Old 09-02-2012, 02:16 PM
Registered User
 
Join Date: Feb 2010
Location: janesville,wi
Posts: 38
Wiki Edits: 0

Thanks: 0
Thanked 0 Times in 0 Posts
I have it set at 13 right now, vac uhooked. I haven't pulled the distributor cover yet, but everything was cleaned, new curve kit installed, and lightly greased under the plastic bushings. I will pull it and see if everything is free.

accelerator pump works, I tried all settings, no difference.

I checked the float a 7/16.

2 1/4 the bleed screws areout.
Reply With Quote Quick reply to this message
  #4 (permalink)  
Old 09-02-2012, 03:06 PM
Registered User
 
Join Date: Feb 2010
Location: janesville,wi
Posts: 38
Wiki Edits: 0

Thanks: 0
Thanked 0 Times in 0 Posts
he are a couple of other things.

with the 750 carb on it I smell rich exhaust.

I tried locking the secondary air shudder open and closed, also no difference.
Reply With Quote Quick reply to this message

Recent Engine posts with photos

Quick Reply
Message:
Options

Register Now

In order to be able to post messages on the Hot Rod Forum : Hotrodders Bulletin Board forums, you must first register.
Please enter your desired user name (usually not your first and last name), your email address and other required details in the form below.
User Name:
If you do not want to register, fill this field only and the name will be used as user name for your post.
Password
Please enter a password for your user account. Note that passwords are case-sensitive.
Password:
Confirm Password:
Email Address
Please enter a valid email address for yourself.
Email Address:

Log-in

Human Verification

In order to verify that you are a human and not a spam bot, please enter the answer into the following box below based on the instructions contained in the graphic.




Currently Active Users Viewing This Thread: 1 (0 members and 1 guests)
 
Thread Tools

Posting Rules
You may post new threads
You may post replies
You may not post attachments
You may not edit your posts

BB code is On
Smilies are On
[IMG] code is On
HTML code is Off
Trackbacks are On
Pingbacks are On
Refbacks are On


Similar Threads
Thread Thread Starter Forum Replies Last Post
Hesitation/Bucking problem NEEDLEZ Engine 1 10-21-2011 08:24 PM
Pontiac 400 Valve Lash Problem beertracker Engine 6 09-18-2011 08:24 PM
SBC hesitation problem 1953 Homer Engine 4 10-06-2007 10:15 AM
4.3L Hesitation Problem... drluv Engine 5 07-11-2007 06:42 PM
96 blazer hesitation problem ricksautorestoration Engine 1 11-07-2006 10:02 PM


All times are GMT -6. The time now is 10:59 AM.


Powered by vBulletin® Version 3.8.7
Copyright ©2000 - 2014, vBulletin Solutions, Inc.
Search Engine Optimization by vBSEO 3.6.0 PL2
Copyright Hotrodders.com 1999 - 2012. All Rights Reserved.