Hot Rod Forum : Hotrodders Bulletin Board - View Single Post - I need some help with my 350 Chevy engine...
View Single Post
  #68 (permalink)  
Old 07-16-2008, 01:51 PM
piniongear piniongear is offline
Registered User
 
Last photo:
Join Date: Jul 2008
Location: Houston TX
Posts: 46
Wiki Edits: 0

Thanks: 0
Thanked 0 Times in 0 Posts
CNC Blocks & Machine Shop Tom......

Quote:
Originally Posted by machine shop tom
Meeee toooooo!

tom
Well guys, all I can say is this:
One lifter out of the 16 had damage. The other 15 are flat bottomed and unmarked.
All lifters slid smoothly in their respective bores.

You are saying the metal from this one lifter (the cam shows no damage just looking at it) did all that damage? I think that is a bit of a stretch myself. There was absolutely no metal grains anywhere inside the engine when I pulled it down.

As for the oil and filter business, I change the oil every 3000 miles and put a new filter on at the same time. Let's see, I have done 5 oil changes in the 15000 miles on the engine and it was ready for the 6th,
The pan drain plug has a magnet on it and it has never had any steel attached to it. Yeah, I know, a magnet does not attract copper and other bearing material. But whatever material that came off the lifter and cam, is called steel.

I think there is another cause for this early failure and I also believe it has to do with the person who built this engine.
I will take it to an automotive machine shop tomorrow and have an expert look at it. I am curious to see what he has to say (if anything) about what may have caused the failure.........pg
Reply With Quote