Idle issue - 96 ranger - Hot Rod Forum : Hotrodders Bulletin Board
Hotrodders.com -- Hot Rod Forum



Register FAQ Search Today's Posts Unanswered Posts Auto Escrow Insurance Auto Loans
Hot Rod Forum : Hotrodders Bulletin Board > Tech Help> Engine
User Name
Password
lost password?   |   register now

Reply
 
LinkBack Thread Tools
  #1 (permalink)  
Old 03-14-2010, 11:41 PM
406 bug's Avatar
9.82 @ 139mph
 
Last wiki edit: Finding vacuum leaks Last photo:
Join Date: Nov 2007
Location: phoenix, arizona
Posts: 582
Wiki Edits: 1

Thanks: 0
Thanked 1 Time in 1 Post
Idle issue - 96 ranger

I have had a problem for ever with this 1996 ford/mazda 2.3 pickup. on start up it will race (tac at 1700) ; does not matter what the outside air temp is. If I put in gear and take off, it will continue the high idle. I can stop and turn the motor off then start and the idle will come down. If on initial start up I let it idle for 3min or so the idle will taper down from 1700 to 1500 then 1200, 1000 and then to a normal of 800. Any help would be greatly appreciated.

    Advertisement
Reply With Quote Quick reply to this message
Sponsored Links
Advertisement
 
  #2 (permalink)  
Old 03-15-2010, 06:58 AM
T-bucket23's Avatar
Hotrodders.com Moderator
 
Last wiki edit: Engine basic condition - how to check Last photo:
Join Date: Aug 2005
Location: Massachusetts
Age: 57
Posts: 5,293
Wiki Edits: 26

Thanks: 7
Thanked 130 Times in 114 Posts
Quote:
Originally Posted by 406 bug
I have had a problem for ever with this 1996 ford/mazda 2.3 pickup. on start up it will race (tac at 1700) ; does not matter what the outside air temp is. If I put in gear and take off, it will continue the high idle. I can stop and turn the motor off then start and the idle will come down. If on initial start up I let it idle for 3min or so the idle will taper down from 1700 to 1500 then 1200, 1000 and then to a normal of 800. Any help would be greatly appreciated.
Could be a sticky idle air control motor. Idle speed is controled by how much air is being let into the intake. Remove it and clean it.
__________________
Artificial Intelligence is no match for Natural Stupidity



Chet
Reply With Quote Quick reply to this message
  #3 (permalink)  
Old 03-15-2010, 07:48 AM
Member
 
Last wiki edit: Ford axle ratio codes
Last journal entry: Rear Suspension
Last photo:
Join Date: Aug 2005
Location: Prattsville
Posts: 6,403
Wiki Edits: 31

Thanks: 2
Thanked 59 Times in 55 Posts
yep. the IAC on those trucks is very common to go bad
Reply With Quote Quick reply to this message
  #4 (permalink)  
Old 03-15-2010, 08:26 AM
406 bug's Avatar
9.82 @ 139mph
 
Last wiki edit: Finding vacuum leaks Last photo:
Join Date: Nov 2007
Location: phoenix, arizona
Posts: 582
Wiki Edits: 1

Thanks: 0
Thanked 1 Time in 1 Post
Thanks guys!!
Reply With Quote Quick reply to this message

Recent Engine posts with photos

Quick Reply
Message:
Options

Register Now

In order to be able to post messages on the Hot Rod Forum : Hotrodders Bulletin Board forums, you must first register.
Please enter your desired user name (usually not your first and last name), your email address and other required details in the form below.
User Name:
Password
Please enter a password for your user account. Note that passwords are case-sensitive.
Password:
Confirm Password:
Email Address
Please enter a valid email address for yourself.
Email Address:

Log-in

Human Verification

In order to verify that you are a human and not a spam bot, please enter the answer into the following box below based on the instructions contained in the graphic.




Currently Active Users Viewing This Thread: 1 (0 members and 1 guests)
 
Thread Tools

Posting Rules
You may post new threads
You may post replies
You may not post attachments
You may not edit your posts

BB code is On
Smilies are On
[IMG] code is On
HTML code is Off
Trackbacks are On
Pingbacks are On
Refbacks are On


Similar Threads
Thread Thread Starter Forum Replies Last Post
Carbureted Vortec giving rough idle, dieseling after cutoff TNshadetree Engine 17 04-17-2014 09:36 AM
1967 pontiac 455 overheating brisk Engine 12 04-03-2008 10:17 PM
350 sbc will not accelerate j_sirnio Engine 15 02-06-2008 09:55 PM
Vacuum adv.. underdog305 Engine 58 01-30-2007 11:19 AM
Fast Idle Issue ruiner808 Engine 3 01-20-2004 01:20 PM


All times are GMT -6. The time now is 03:34 AM.


Powered by vBulletin® Version 3.8.7
Copyright ©2000 - 2014, vBulletin Solutions, Inc.
Search Engine Optimization by vBSEO 3.6.0 PL2
Copyright Hotrodders.com 1999 - 2012. All Rights Reserved.