Hot Rod Forum : Hotrodders Bulletin Board

Hot Rod Forum : Hotrodders Bulletin Board (http://www.hotrodders.com/forum/)
-   Transmission - Rearend (http://www.hotrodders.com/forum/transmission-rearend/)
-   -   Inquiring about 700r4 tv cable (http://www.hotrodders.com/forum/inquiring-about-700r4-tv-cable-229553.html)

Slammedsi 02-14-2013 11:39 AM

Inquiring about 700r4 tv cable
 
Will a incorrectly adjusted tv cable cause the trans to only **** up to the next gear at or near wot, and higher in the rpm range?

38Sedan 02-14-2013 01:24 PM

Not only that it will burn up the transmission in a hurry if it is not correctly adjusted. There are several sources on the internet that sell the proper brackets etc.

Slammedsi 02-15-2013 01:24 PM

I adjusted the TV cable per a source i found online, and it still doesn't want to shift unless its near the top of the rpm range. Unsure where to go from here. I have a newly rebuilt trans laying in my shop, but don't want to change it out unless it has to be.

Crosley 02-15-2013 06:45 PM

Does the cable have any slack in it with throttle at the closed position?

If the minimum cable setting is not enough, the trans will go into "fail safe " mode IF the fail safe check ball is installed. This fail safe mode will cause high RPM shifts like WOT and the shifts will be firm.

You may also have a worn out valve bore for the TV valve in the valve body. Oil pressure can get behind the inner TV valve and force it over to MAX stroke... that will also cause late - firm shifts like a WOT

Slammedsi 02-15-2013 07:15 PM

Quote:

Originally Posted by Crosley (Post 1646891)
Does the cable have any slack in it with throttle at the closed position?

If the minimum cable setting is not enough, the trans will go into "fail safe " mode IF the fail safe check ball is installed. This fail safe mode will cause high RPM shifts like WOT and the shifts will be firm.

You may also have a worn out valve bore for the TV valve in the valve body. Oil pressure can get behind the inner TV valve and force it over to MAX stroke... that will also cause late - firm shifts like a WOT

Thanks crosley, I will have to check in the morning to be sure. Whats strange is this all started happening over night. When I first put the trans in the truck it had problems like slipping in gear and flaring between shifts. Adjusted the tv cable and it seemed to fix the problem. Then one cold mornimg on the way to work it just started hanging in gear but would finally shift. It progressed to only shifting high in The rpm range with in the same day.

SSedan64 02-15-2013 09:40 PM

If it's not what Crosley suggested, it may be a problem with the Governor.

Slammedsi 02-16-2013 06:36 AM

Quote:

Originally Posted by SSedan64 (Post 1646933)
If it's not what Crosley suggested, it may be a problem with the Governor.

Thanks SS.

Slammedsi 02-16-2013 03:40 PM

Quote:

Originally Posted by Crosley (Post 1646891)
Does the cable have any slack in it with throttle at the closed position?

If the minimum cable setting is not enough, the trans will go into "fail safe " mode IF the fail safe check ball is installed. This fail safe mode will cause high RPM shifts like WOT and the shifts will be firm.

You may also have a worn out valve bore for the TV valve in the valve body. Oil pressure can get behind the inner TV valve and force it over to MAX stroke... that will also cause late - firm shifts like a WOT


Ive checked to make sure there wasnt any slack. There isnt any. Readjusted the TV cable one more time for good measure.

Quote:

Originally Posted by SSedan64 (Post 1646933)
If it's not what Crosley suggested, it may be a problem with the Governor.

Moved on to the Governor, Pulled it to make sure everything moved as it should. Cleaned well with Break cleaner. Soaked it in clean fresh trans fluid and reinstalled it.

Still not wanting to shift unless its really hi in the rpm range, Or at WOT. Is there anything else to check before i move on to pulling this unit and installing another one.

Slammedsi 02-17-2013 07:01 PM

After letting the truck set for a full 24hrs, I got in to drive it to my shop. To my surprise it shifted... :confused: I went ahead and drove around town a for a while. It only hung I gear twice during a thirty minute drive around town. I'm so lost on what is causing this problem. Suggestions are very welcome at this point...

SSedan64 02-18-2013 01:34 PM

Starting to sound like trash or wear causing binding, TV valve/sleeve maybe.
If it does it again, disconnect the TV cable, engine running, E-brake on, snatch cable a dozen or so times & reconnect.

There's also a Governor screen under the Valvebody at rear that can cause problems if restricted.

Slammedsi 02-18-2013 04:03 PM

Quote:

Originally Posted by SSedan64 (Post 1647740)
Starting to sound like trash or wear causing binding, TV valve/sleeve maybe.
If it does it again, disconnect the TV cable, engine running, E-brake on, snatch cable a dozen or so times & reconnect.

There's also a Governor screen under the Valvebody at rear that can cause problems if restricted.

Thanks SS, I think at this point there is not point in not changing it out. The other 700R4 I have is already set up to support 500whp and has a shift kit and other goodies. :thumbup:

Might as well get it over with...


All times are GMT -6. The time now is 06:55 AM.

Powered by vBulletin® Version 3.8.7
Copyright ©2000 - 2014, vBulletin Solutions, Inc.
Search Engine Optimization by vBSEO 3.6.0 PL2
Copyright Hotrodders.com 1999 - 2012. All Rights Reserved.