Mercury Topaz - Hot Rod Forum : Hotrodders Bulletin Board -- Hot Rod Forum

Register FAQ Search Today's Posts Unanswered Posts Auto Escrow Insurance Auto Loans
Hot Rod Forum : Hotrodders Bulletin Board > Tech Help> Engine
User Name
lost password?   |   register now

LinkBack Thread Tools
  #1 (permalink)  
Old 07-06-2007, 08:24 PM
Retiredrich's Avatar
Registered User
Last photo:
Join Date: Feb 2006
Location: Ashland Nebraska
Posts: 62
Wiki Edits: 0

Thanks: 0
Thanked 0 Times in 0 Posts
Mercury Topaz

My 1994 Topaz with 2.3 motor will start fine when cold but will not take gas when first starting out when it's cold and first started. It acts like the timing will not advance. You can give it more gas pedal but it will not respond, just hold back. The car has 158,000 miles and runs great after that initial holding back problem. Any ideas from a Ford Tech out there? Thanks, Rich

Reply With Quote Quick reply to this message
Sponsored Links
  #2 (permalink)  
Old 07-07-2007, 03:16 AM
aka Duke of URL
Last wiki edit: Finding vacuum leaks Last photo:
Join Date: Oct 2001
Location: Rockville, MD
Posts: 4,821
Wiki Edits: 1

Thanks: 0
Thanked 0 Times in 0 Posts
I would suspect the COOLANT TEMPERATURE SENSOR and/or connection. It sounds like cold temp fuel enrichment.

You need to scan the ECM.
Reply With Quote Quick reply to this message

Recent Engine posts with photos
Gear in this thread - Powered by O'Reilly Auto Parts

Quick Reply

Register Now

In order to be able to post messages on the Hot Rod Forum : Hotrodders Bulletin Board forums, you must first register.
Please enter your desired user name (usually not your first and last name), your email address and other required details in the form below.
User Name:
Please enter a password for your user account. Note that passwords are case-sensitive.
Confirm Password:
Email Address
Please enter a valid email address for yourself.
Email Address:
Please select your insurance company (Optional)


Human Verification

In order to verify that you are a human and not a spam bot, please enter the answer into the following box below based on the instructions contained in the graphic.

Currently Active Users Viewing This Thread: 1 (0 members and 1 guests)
Thread Tools

Posting Rules
You may post new threads
You may post replies
You may not post attachments
You may not edit your posts

BB code is On
Smilies are On
[IMG] code is On
HTML code is Off
Trackbacks are On
Pingbacks are On
Refbacks are On

Similar Threads
Thread Thread Starter Forum Replies Last Post
Question on 66 Mercury Comet steering and brake issues....... onebadmerc Suspension - Brakes - Steering 5 01-11-2007 06:41 PM
1939 Mercury YoBobber Introduce Yourself 1 12-23-2006 09:27 AM
Wiring a Tilt Mercury Switch for Trunk Light JohnTN Electrical 7 05-11-2006 04:06 PM
Mercury Valve Covers Charles F. Smith Hotrodders' Lounge 1 07-17-2004 03:19 PM
Mercury switch replacement ken47 Electrical 2 11-27-2003 01:56 AM

All times are GMT -6. The time now is 09:13 AM.

Powered by vBulletin® Version 3.8.7
Copyright ©2000 - 2015, vBulletin Solutions, Inc.
Search Engine Optimization by vBSEO 3.6.0 PL2
Copyright 1999 - 2012. All Rights Reserved.