Miss-Firing HEI - Hot Rod Forum : Hotrodders Bulletin Board
Hotrodders.com -- Hot Rod Forum



Register FAQ Search Today's Posts Unanswered Posts Auto Escrow Insurance Auto Loans
Hot Rod Forum : Hotrodders Bulletin Board > Tech Help> Engine
User Name
Password
lost password?   |   register now

Reply
 
LinkBack Thread Tools
  #1 (permalink)  
Old 10-20-2008, 03:12 PM
70bird's Avatar
Smile if you know Jesus
 

Last journal entry: Waiting for a tranny
Last photo:
Join Date: Apr 2004
Location: Bakersfield, Ca
Age: 37
Posts: 516
Wiki Edits: 0

Thanks: 0
Thanked 0 Times in 0 Posts
Miss-Firing HEI

Here's how it happened:

We were hot rodding around town Friday night. Driving the cars pretty hard. We had made a couple WOT jaunts. Eventually my buddies 67 Camaro started acting up. He went to open it up, I heard it start to stumble, then it started back-firing all over the place (out the tale pipe).

The car will idle and rev fine, but as soon as you put any load on it, it starts to back fire and will die. He replaced the module (GM HEI). Initially he thought it fixed the problem. The car was back to normal. However after about 20 minutes of driving the same problem arose. So then he replaced the coil. Same song. After about 20 minutes of driving the ignition will missfire under ANY load.

So what's next? Any ideas?

Will the magnetic pickup cause a problem such as this?
How about the little silver capacitor/canister looking thing that is connected to the module wiring?
Reply With Quote Quick reply to this message
Sponsored Links
Advertisement
 
  #2 (permalink)  
Old 10-20-2008, 05:14 PM
Registered User
 
Last photo:
Join Date: Jan 2007
Location: canada
Posts: 564
Wiki Edits: 0

Thanks: 0
Thanked 3 Times in 3 Posts
was any dielectric grease put in between the module and the distributor?
Reply With Quote Quick reply to this message
  #3 (permalink)  
Old 10-20-2008, 05:51 PM
70bird's Avatar
Smile if you know Jesus
 

Last journal entry: Waiting for a tranny
Last photo:
Join Date: Apr 2004
Location: Bakersfield, Ca
Age: 37
Posts: 516
Wiki Edits: 0

Thanks: 0
Thanked 0 Times in 0 Posts
Yes.........
Reply With Quote Quick reply to this message
  #4 (permalink)  
Old 10-20-2008, 06:00 PM
Registered User
 
Last photo:
Join Date: Jan 2007
Location: canada
Posts: 564
Wiki Edits: 0

Thanks: 0
Thanked 3 Times in 3 Posts
is the advance still working?
Reply With Quote Quick reply to this message
  #5 (permalink)  
Old 10-20-2008, 06:36 PM
70bird's Avatar
Smile if you know Jesus
 

Last journal entry: Waiting for a tranny
Last photo:
Join Date: Apr 2004
Location: Bakersfield, Ca
Age: 37
Posts: 516
Wiki Edits: 0

Thanks: 0
Thanked 0 Times in 0 Posts
I'll have him take a look at that tonight. I gave him an old, working one I had laying around for him to use as reference/parts.
Reply With Quote Quick reply to this message
  #6 (permalink)  
Old 10-20-2008, 07:00 PM
T-bucket23's Avatar
Hotrodders.com Moderator
 
Last wiki edit: Engine basic condition - how to check Last photo:
Join Date: Aug 2005
Location: Massachusetts
Age: 56
Posts: 4,955
Wiki Edits: 26

Thanks: 2
Thanked 76 Times in 64 Posts
Check the button under the coil for wear and arround it for carbon tracking. This is a common issue. If it is questionable at all change the cap and button with a quality cap. A new cap will usuall come with the button and rubber washer/insulator. You may also want to check to be sure you have full battery voltage at teh b+ terminal on the cap.

Chet
Reply With Quote Quick reply to this message
  #7 (permalink)  
Old 10-20-2008, 07:14 PM
Member
 
Join Date: Aug 2003
Location: California
Posts: 903
Wiki Edits: 0

Thanks: 0
Thanked 1 Time in 1 Post
70bird,

Have him check the spark plug wires.

Scholman
Reply With Quote Quick reply to this message

Recent Engine posts with photos

Quick Reply
Message:
Options

Register Now

In order to be able to post messages on the Hot Rod Forum : Hotrodders Bulletin Board forums, you must first register.
Please enter your desired user name (usually not your first and last name), your email address and other required details in the form below.
User Name:
If you do not want to register, fill this field only and the name will be used as user name for your post.
Password
Please enter a password for your user account. Note that passwords are case-sensitive.
Password:
Confirm Password:
Email Address
Please enter a valid email address for yourself.
Email Address:

Log-in

Human Verification

In order to verify that you are a human and not a spam bot, please enter the answer into the following box below based on the instructions contained in the graphic.




Currently Active Users Viewing This Thread: 1 (0 members and 1 guests)
 
Thread Tools

Posting Rules
You may post new threads
You may post replies
You may not post attachments
You may not edit your posts

BB code is On
Smilies are On
[IMG] code is On
HTML code is Off
Trackbacks are On
Pingbacks are On
Refbacks are On


Similar Threads
Thread Thread Starter Forum Replies Last Post
Please HELP 98 Vortec engine miss Rescurat Engine 17 06-01-2006 03:39 AM
Cross Fire Hei Firing order Turkey Electrical 5 04-25-2004 06:52 PM
HEI help...before I go crazy EricTopless68 Camaro Engine 13 09-29-2003 09:08 AM
Dead miss MHenricks Engine 7 02-08-2003 06:42 AM
Miss Firing Chevy FoMoCo62 Engine 7 12-05-2002 01:59 AM


All times are GMT -6. The time now is 10:58 PM.


Powered by vBulletin® Version 3.8.7
Copyright ©2000 - 2014, vBulletin Solutions, Inc.
Search Engine Optimization by vBSEO 3.6.0 PL2
Copyright Hotrodders.com 1999 - 2012. All Rights Reserved.