Hot Rod Forum : Hotrodders Bulletin Board - View Single Post - My 700R4 won't hold first (low) gear!
View Single Post
  #1 (permalink)  
Old 05-26-2006, 07:57 PM
Bayley Bayley is offline
Registered User
 
Last photo:
Join Date: May 2006
Location: Detroit, MI
Posts: 19
Wiki Edits: 0

Thanks: 0
Thanked 0 Times in 0 Posts
My 700R4 won't hold first (low) gear!

Many years ago, I had a perfectly fine working 700R4 that performed exactly how I wanted it to. The B&M shift improvement kit gave me nice control over all my shifts at any RPM.

A few years back, I decided to have my trans "freshened up" by a local guy that does trans work out of his barn. Ever since I got the trans back him, I've never been able to "hold" the transmission in first gear. Even with the shifter in "1", the transmission will still shift into 2nd as if it was in "D" (or OD For that matter).

The shift point will change as I give more throttle (e.g. pull on the trottle valve) but still automatically shifts into second. The 1st to 2nd shift is nice and firm... I just wish I could control it manually like I once used to before this last rebuild.

Anybody have any ideas? I am totally stumped. The orignal trans guy is totally stumped (that doesn't say much). The "new" trans guy is also totally stumped (that says even less than the first guy).

The trans is out of 1987.5 Limited edition Z28 with a 350V8. It's right on the transition line of when they swapped everything over. I'm being told I have a late model valve body with an early model case. Maybe it's the other way around, but nobody is sure what I've got. Hopefully this problem is simple to fix.

HELP!!!
Reply With Quote