Need some tranny help. 4l80e - Hot Rod Forum : Hotrodders Bulletin Board
Hotrodders.com -- Hot Rod Forum



Register FAQ Search Today's Posts Unanswered Posts Auto Escrow Insurance Auto Loans
Hot Rod Forum : Hotrodders Bulletin Board > Tech Help> Transmission - Rearend
User Name
Password
lost password?   |   register now

Reply
 
LinkBack Thread Tools
  #1 (permalink)  
Old 09-16-2005, 10:55 PM
Registered User
 
Join Date: Sep 2005
Location: Broken Bow, OK
Posts: 9
Wiki Edits: 0

Thanks: 0
Thanked 0 Times in 0 Posts
Need some tranny help. 4l80e

I have a 95 Chevy 4x4 3500, single rear wheel.
Originally this truck was equipped with a 6.5L TD and 4L80e.

I bought the truck after someone had a light wreckin the front that punctured the oil cooler. I guess they let the engine run with no oil, because it had a knock down low.

So.... I took the 6.5 out and put in a 5.7L from a donor 96 c2500 (8-lug version)..
I installed all the wiring from the 96, but I left the 95 4L80e since it is a 4x4 and the 96 had a 2wd 4L80e.
The enigine is running perfectly, but the trans is acting weird. It shifts late and when it does shift it shifts HARD!

Everything I could find before I did the swap said the 95 and 96 trans interchange. The only thing I don't have plugged in is the wires that go to the transfer case. I didn't think they would affect anything since the 4L80e has the speed sensors in the main housing and there are no extra plugs on the 2wd harness. Aren't all the plugs in the transfer case for 4x4 operation only?

So basically I need to know if there is anything different between a 95 6.5L 4x4 4L80e and a 96 2wd 5.7L 4L80e. If so what can I do to make it work correctly.

This is the last wrinkle to work out on this swap. After I get this fixed I can start driving this thing.
Any suggestions??
Thanks

    Advertisement
Reply With Quote Quick reply to this message
Sponsored Links
Advertisement
 
  #2 (permalink)  
Old 09-17-2005, 12:17 PM
airworld2's Avatar
Member
 
Last photo:
Join Date: Mar 2003
Location: houston texas
Posts: 583
Wiki Edits: 0

Thanks: 0
Thanked 0 Times in 0 Posts
4l80e

4x4 use speed sensor on trans fer case for turbine out put speed sensor or toss, this need to be connected.4x2 used different set up with sensor the case you have may not contain the out sensor hole drilled out.4x4 units didn't need them
__________________
airworld2

Last edited by airworld2; 09-17-2005 at 06:25 PM.
Reply With Quote Quick reply to this message
  #3 (permalink)  
Old 09-17-2005, 09:30 PM
Registered User
 
Join Date: Sep 2005
Location: Broken Bow, OK
Posts: 9
Wiki Edits: 0

Thanks: 0
Thanked 0 Times in 0 Posts
Hmmm.. The 4x4 tranny had the same 2 speed sensors in the main body, just like the 2wd one did.



I guess I am gonna have to find a 96 gas with 4L80e and manual transfer case to compare it to.

I think you are on the right track with the speed sensor causing the problem. Now, I just have to figure out where to splice in.
Reply With Quote Quick reply to this message
  #4 (permalink)  
Old 09-19-2005, 03:19 PM
Registered User
 
Join Date: Sep 2005
Location: Broken Bow, OK
Posts: 9
Wiki Edits: 0

Thanks: 0
Thanked 0 Times in 0 Posts
I unplugged the rear sensor in the main body and spliced the wires to the sensor on the tail of the transfer case.
It seems to be shifting right now and the speedo is working correctly.

I'm still puzzled by the fact that the 4x4 tranny had the 2 sensors in the tranny like the 2wd. I wonder if all 3 should be wired up somehow.

I'm trying to locate factory service manuals for a 96. Maybe those will answer the questions.
Reply With Quote Quick reply to this message

Recent Transmission - Rearend posts with photos

Quick Reply
Message:
Options

Register Now

In order to be able to post messages on the Hot Rod Forum : Hotrodders Bulletin Board forums, you must first register.
Please enter your desired user name (usually not your first and last name), your email address and other required details in the form below.
User Name:
If you do not want to register, fill this field only and the name will be used as user name for your post.
Password
Please enter a password for your user account. Note that passwords are case-sensitive.
Password:
Confirm Password:
Email Address
Please enter a valid email address for yourself.
Email Address:

Log-in

Human Verification

In order to verify that you are a human and not a spam bot, please enter the answer into the following box below based on the instructions contained in the graphic.




Currently Active Users Viewing This Thread: 1 (0 members and 1 guests)
 
Thread Tools

Posting Rules
You may post new threads
You may post replies
You may not post attachments
You may not edit your posts

BB code is On
Smilies are On
[IMG] code is On
HTML code is Off
Trackbacks are On
Pingbacks are On
Refbacks are On


Similar Threads
Thread Thread Starter Forum Replies Last Post
Tranny update/Torque converter question RObs71Nova Transmission - Rearend 5 12-16-2004 09:37 AM
Ever have this happen to your tranny? Help BudLight Transmission - Rearend 6 06-12-2004 09:21 AM
Pulling motor/ tranny 66 C10 66thom Engine 6 10-27-2003 09:46 AM
Tranny fluid heating up engine??? black66 Engine 1 07-13-2003 09:18 PM
88 AOD tranny problems rflud Transmission - Rearend 9 02-17-2003 04:53 PM


All times are GMT -6. The time now is 01:48 AM.


Powered by vBulletin® Version 3.8.7
Copyright ©2000 - 2014, vBulletin Solutions, Inc.
Search Engine Optimization by vBSEO 3.6.0 PL2
Copyright Hotrodders.com 1999 - 2012. All Rights Reserved.