new cam wont idle sbc - Page 2 - Hot Rod Forum : Hotrodders Bulletin Board
Hotrodders.com -- Hot Rod Forum



Register FAQ Search Today's Posts Unanswered Posts Auto Escrow Insurance Auto Loans
Hot Rod Forum : Hotrodders Bulletin Board > Tech Help> Engine
User Name
Password
lost password?   |   register now

Reply
 
LinkBack Thread Tools
  #16 (permalink)  
Old 06-01-2012, 08:49 PM
spinn's Avatar
Reviewing the situation
 

Last journal entry: This makes a huge difference
Last photo:
Join Date: Oct 2004
Location: here
Posts: 2,555
Wiki Edits: 0

Thanks: 14
Thanked 88 Times in 85 Posts
If that is the case. There are 3 symbols and they correspond directly to the matching symbol on the edge of the cams gear. Do you think you made this mistake?

Usually a O, A and R.
O/A/R ...triangle/ dot/ square...something like that.

edit-Except if you advance/ retard the timing. Then you would choose the center mark and retime to the corresponding other symbol on the cam gear.

They also make styles that are NOT marked inside and outside. Just on the outside of the cam gear, that has a coresponding symbol on the crank to follow.

    Advertisement

Last edited by spinn; 06-01-2012 at 09:03 PM.
Reply With Quote Quick reply to this message
Sponsored Links
Advertisement
 
  #17 (permalink)  
Old 06-02-2012, 11:51 PM
cobalt327's Avatar
WFO
 
Last wiki edit: Intake manifold
Last journal entry: 1980 Malibu Wagon
Last photo:
Join Date: Mar 2009
Location: Atlanta
Age: 60
Posts: 5,037
Wiki Edits: 1616

Thanks: 128
Thanked 597 Times in 546 Posts
Quote:
Originally Posted by spinn
If that is the case. There are 3 symbols and they correspond directly to the matching symbol on the edge of the cams gear. Do you think you made this mistake?

Usually a O, A and R.
O/A/R ...triangle/ dot/ square...something like that.

edit-Except if you advance/ retard the timing. Then you would choose the center mark and retime to the corresponding other symbol on the cam gear.

They also make styles that are NOT marked inside and outside. Just on the outside of the cam gear, that has a coresponding symbol on the crank to follow.
Sounds like the crank gear was installed advanced. Or something, look at post #13.

Might have been nice to have added that info to THIS thread, but oh well. I'm done anyway.
Reply With Quote Quick reply to this message
  #18 (permalink)  
Old 06-03-2012, 09:41 AM
Registered User
 
Join Date: Jan 2012
Posts: 11
Wiki Edits: 0

Thanks: 0
Thanked 0 Times in 0 Posts
hey guys...thanks for your help. I did indeed set the crank gear in the advanced position without noticing. I am fixing it now but I noticed the standard mark is pretty close to the advanced/retarded marks...meaning they all have about 2 and 1/2 teeths between mark and keyway. Hopefully this will be the difference though, right?. Also, can someone verify that on Edelbrock timing set 7800 you install dot-dot (cam 6oclock and crank 12 oclock) and then rotate crank 360 (cam 12oclock and crank 12oclock) before putting in dizzy? My friend says that's only for factory and to put it in dizzy for Edelbrock w/ dot-dot but that makes no sense to me. Thanks!
Reply With Quote Quick reply to this message
  #19 (permalink)  
Old 06-03-2012, 10:59 AM
spinn's Avatar
Reviewing the situation
 

Last journal entry: This makes a huge difference
Last photo:
Join Date: Oct 2004
Location: here
Posts: 2,555
Wiki Edits: 0

Thanks: 14
Thanked 88 Times in 85 Posts
reyes you are back on track now? The symbols for zero adv/retard are lined up?

Find TDC compression and install distributor to no1. Its been over a year honestly can not recall if the crank was turned 180 to install distributor. It was not even important. only that the dots for 0 remained aligned. Both valves were shut and the distributor was pointing to no1 pin on the cap.
Reply With Quote Quick reply to this message
  #20 (permalink)  
Old 06-03-2012, 11:59 AM
Registered User
 
Join Date: Jan 2012
Posts: 11
Wiki Edits: 0

Thanks: 0
Thanked 0 Times in 0 Posts
hey thanks for all your help...I'll post the results once I get it all put back together. If anyone out there has trouble idling and backfiring @ idle after new cam/timing gear...check the cam/crank gear dots please. My bad...I heated the crank gear and overlooked that since I was in a hurry preventing a burning hand. I guess that 4 degree difference between the circle, triangle, and rectangle markings on the crank gear make a huge difference.
Reply With Quote Quick reply to this message
  #21 (permalink)  
Old 06-04-2012, 07:09 PM
Registered User
 
Join Date: Jan 2012
Posts: 11
Wiki Edits: 0

Thanks: 0
Thanked 0 Times in 0 Posts
It's almost there. After fixing timing chain gears, I gassed motor to 3000rpm's and timed to 30 btcd with it disconnected. Ran good, idles around 1500rpm's so checked timing w/ vac adv connected, it was 14btdc. If I d/c vac adv it stalls out quick. It's weird...the idle speed screw is almost turned all the way out yet I can't get it to idle around 1000...if I turn it out more it then jumps to idle at 2000. I give it some gas and it idles high, then SLOWLY begins to die over 20 secs. I tried adjusting fuel/air mixture screws but no help. Faulty vac adv? Gas running lean? What do you guys think?
Reply With Quote Quick reply to this message

Recent Engine posts with photos

Quick Reply
Message:
Options

Register Now

In order to be able to post messages on the Hot Rod Forum : Hotrodders Bulletin Board forums, you must first register.
Please enter your desired user name (usually not your first and last name), your email address and other required details in the form below.
User Name:
Password
Please enter a password for your user account. Note that passwords are case-sensitive.
Password:
Confirm Password:
Email Address
Please enter a valid email address for yourself.
Email Address:

Log-in

Human Verification

In order to verify that you are a human and not a spam bot, please enter the answer into the following box below based on the instructions contained in the graphic.




Currently Active Users Viewing This Thread: 1 (0 members and 1 guests)
 
Thread Tools

Posting Rules
You may post new threads
You may post replies
You may not post attachments
You may not edit your posts

BB code is On
Smilies are On
[IMG] code is On
HTML code is Off
Trackbacks are On
Pingbacks are On
Refbacks are On


Similar Threads
Thread Thread Starter Forum Replies Last Post
350 sbc ...large cam new dist wont start Dirtdolla Engine 4 05-12-2012 02:59 PM
wont idle task65 Engine 2 01-04-2012 09:56 AM
350 sbc wont idle 72ardosnova Engine 3 12-15-2011 11:34 PM
eninge wont idle 49fordp/u Engine 11 07-05-2010 08:34 PM
Mystery motor/cam- wont idle in drive-need to pick a converter somehow COCHEV Transmission - Rearend 5 11-14-2002 07:44 PM


All times are GMT -6. The time now is 04:03 PM.


Powered by vBulletin® Version 3.8.7
Copyright ©2000 - 2014, vBulletin Solutions, Inc.
Search Engine Optimization by vBSEO 3.6.0 PL2
Copyright Hotrodders.com 1999 - 2012. All Rights Reserved.