New engine has to come apart - Page 2 - Hot Rod Forum : Hotrodders Bulletin Board
Hotrodders.com -- Hot Rod Forum



Register FAQ Search Today's Posts Unanswered Posts Auto Escrow Insurance Auto Loans
Hot Rod Forum : Hotrodders Bulletin Board > Tech Help> Engine
User Name
Password
lost password?   |   register now

Reply
 
LinkBack Thread Tools
  #16 (permalink)  
Old 11-03-2006, 10:27 AM
malc's Avatar
Living At The Speed Of Life
 
Last photo:
Join Date: Jun 2003
Location: Espaņa Right Coast
Age: 63
Posts: 3,281
Wiki Edits: 0

Thanks: 99
Thanked 120 Times in 99 Posts
Where do you reckon the oil comes from ?
Iīve run my finger around the upper head and nothing is coming out of the rocker cover gaskets, funnily itīs clean oil.
In fact there is no oil whatsoever on any part of the head apart from the spark plug threads. more

    Advertisement
Reply With Quote Quick reply to this message
Sponsored Links
Advertisement
 
  #17 (permalink)  
Old 11-03-2006, 10:33 AM
johnsongrass1's Avatar
Race it, Don't rice it!
 
Last photo:
Join Date: Jul 2002
Location: Columbia, Mo
Age: 38
Posts: 4,088
Wiki Edits: 0

Thanks: 0
Thanked 10 Times in 10 Posts
It comes from the chamber and wicks up through the threads.
Reply With Quote Quick reply to this message
  #18 (permalink)  
Old 11-03-2006, 10:42 AM
malc's Avatar
Living At The Speed Of Life
 
Last photo:
Join Date: Jun 2003
Location: Espaņa Right Coast
Age: 63
Posts: 3,281
Wiki Edits: 0

Thanks: 99
Thanked 120 Times in 99 Posts
So there is a problem in the chamber right ?
Do I JB weld my plugs in the hole
Reply With Quote Quick reply to this message
  #19 (permalink)  
Old 11-22-2006, 10:40 AM
Jmark's Avatar
Registered User
 
Last photo:
Join Date: Sep 2003
Location: phoenix
Age: 61
Posts: 4,843
Wiki Edits: 0

Thanks: 0
Thanked 5 Times in 5 Posts
Well, just wanted to post an update on the oil problem.

It's been almost a month now since my last new plug went in AND since I deleted the PCV valve.
The plug is much cleaner after almost 30 days compared to the one that I photographed at 10 days. My oil consumption has dropped considerably too. It's only down 1/2 quart this month, probably close to 1500 miles.

I still think I have a slight problem in #2 but it's not near as bad as before. Threads were actually almost dry this time too. I may have a bad stem seal and plan on pulling the VC and springs on #2 and ck it out when time permits.

My main culprit was the placement of the PCV valve as it sits in the baffle. I"m running the tall Proform covers and the PCV sits right on the inside baffle plate, apparently vacuuming the oil right off that plate as it comes by. I may try just putting an 0-ring on the PCV valve to space it up a tad, off the baffle plate and see it things hold. The PCV valve hose was above the pipe on the carb and I think that raw oil was running down the hose and dripping into the intake after I shut it off. It then ran right into #2 intake runner, then down the head and over the plug, giving me the constant oily threads and fouling.
Don't really like running with the engine gasses vented into the aircleaner, but I seem to be in much better shape now than before.
Sometimes it's the little things that get overlooked that cause the grief.

Mark
Reply With Quote Quick reply to this message

Recent Engine posts with photos

Quick Reply
Message:
Options

Register Now

In order to be able to post messages on the Hot Rod Forum : Hotrodders Bulletin Board forums, you must first register.
Please enter your desired user name (usually not your first and last name), your email address and other required details in the form below.
User Name:
Password
Please enter a password for your user account. Note that passwords are case-sensitive.
Password:
Confirm Password:
Email Address
Please enter a valid email address for yourself.
Email Address:

Log-in

Human Verification

In order to verify that you are a human and not a spam bot, please enter the answer into the following box below based on the instructions contained in the graphic.




Currently Active Users Viewing This Thread: 1 (0 members and 1 guests)
 
Thread Tools

Posting Rules
You may post new threads
You may post replies
You may not post attachments
You may not edit your posts

BB code is On
Smilies are On
[IMG] code is On
HTML code is Off
Trackbacks are On
Pingbacks are On
Refbacks are On


Similar Threads
Thread Thread Starter Forum Replies Last Post
ENGINE BALANCING NAIRB Engine 19 12-29-2013 06:45 PM
the history of chevy v8's savman1 Hotrodders' Lounge 43 03-02-2012 06:57 PM
1973 Chevelle Malibu Engine Rebuild (pics 56k no) Malibu73 Hotrodders' Lounge 39 11-04-2008 12:37 PM
Build for Hp or Torque? Venturat Engine 76 09-23-2008 10:22 AM
question for any engine builders out there mopar72 Engine 7 11-06-2005 03:06 PM


All times are GMT -6. The time now is 03:56 PM.


Powered by vBulletin® Version 3.8.7
Copyright ©2000 - 2014, vBulletin Solutions, Inc.
Search Engine Optimization by vBSEO 3.6.0 PL2
Copyright Hotrodders.com 1999 - 2012. All Rights Reserved.