New Transmission Leaking - Hot Rod Forum : Hotrodders Bulletin Board
Hotrodders.com -- Hot Rod Forum



Register FAQ Search Today's Posts Unanswered Posts Auto Escrow Insurance Auto Loans
Hot Rod Forum : Hotrodders Bulletin Board > Tech Help> Transmission - Rearend
User Name
Password
lost password?   |   register now

Reply
 
LinkBack Thread Tools
  #1 (permalink)  
Old 07-27-2009, 09:10 AM
SmokeShow01's Avatar
Registered User
 
Join Date: May 2009
Location: Calgary Alberta
Age: 48
Posts: 14
Wiki Edits: 0

Thanks: 0
Thanked 0 Times in 0 Posts
New Transmission Leaking

I just drove home with my newly installed ZZ4 350 Crate Engine mated to a TCI SSF 700R4 with a 2500 lock-up stall converter, 4.11 Rear Gears. I drove approximately 160 km (100 miles) on the hiway 110 km/hr- spirts to 140 km/hr (65mph-spirts to 85mph) and I noted some smoke coming out of one of the tailpipes. Concerned of course, but it was very light coloured, almost vapour like, continued to drive vehichle seamingly working well. The Oil pressure gage gives me a highish reading, not sure if it is functioning properly, the Vehicle the engine is in is a 76' GMC Pick-up. The temp outside was 31C or 87.8F dry and hot. Keeping an eye on everything, I touched the bottom of the tranny looked at my finger and saw, Cherry Flavoured Cough Medicine...I am like...oh oh....whats going on here...

I clean up and wipe down all surfaces, I noted the blow back of the oil over the exhaust system, mostly on one side, hence the smoke I saw coming out or, seemingly out of the exhaust pipe, now realizing that it was the tranny oil burning on the hot surface of the exhaust pipe on the one side, at least now I don't have to get any undercoating done for rust.

I checked fluid levels, and Tranny looks highish, I mean, is it possible to put too much Tranny fluid in a Tranny? The level is on the Top Line of where it says Engine Hot, this is when the Vehicle sat over night and cool in the morning.

Looks like the Oil is coming from the drivers side where the transmission meets the engine - lower left front corner of Tranny. Could it be the Torque Converter? Any thoughts from anyone?
The vehicle still drives, did seem to be switching from 3rd to OD and back again a few times...
Vehicle still seems to have lots of power, I am just afraid to push it at all, don't want to do any damage, I am going to bring it to a shop today, just looking for some input, thanks guys.

    Advertisement

Last edited by SmokeShow01; 07-27-2009 at 09:21 AM.
Reply With Quote Quick reply to this message
Sponsored Links
Advertisement
 
  #2 (permalink)  
Old 07-27-2009, 05:33 PM
tnsmith10's Avatar
when will it rain???
 
Last photo:
Join Date: Jul 2003
Location: where its very dry and dusty
Age: 43
Posts: 1,297
Wiki Edits: 0

Thanks: 0
Thanked 2 Times in 2 Posts
Quote:
Originally Posted by SmokeShow01
I just drove home with my newly installed ZZ4 350 Crate Engine mated to a TCI SSF 700R4 with a 2500 lock-up stall converter, 4.11 Rear Gears. I drove approximately 160 km (100 miles) on the hiway 110 km/hr- spirts to 140 km/hr (65mph-spirts to 85mph) and I noted some smoke coming out of one of the tailpipes. Concerned of course, but it was very light coloured, almost vapour like, continued to drive vehichle seamingly working well. The Oil pressure gage gives me a highish reading, not sure if it is functioning properly, the Vehicle the engine is in is a 76' GMC Pick-up. The temp outside was 31C or 87.8F dry and hot. Keeping an eye on everything, I touched the bottom of the tranny looked at my finger and saw, Cherry Flavoured Cough Medicine...I am like...oh oh....whats going on here...

I clean up and wipe down all surfaces, I noted the blow back of the oil over the exhaust system, mostly on one side, hence the smoke I saw coming out or, seemingly out of the exhaust pipe, now realizing that it was the tranny oil burning on the hot surface of the exhaust pipe on the one side, at least now I don't have to get any undercoating done for rust.

I checked fluid levels, and Tranny looks highish, I mean, is it possible to put too much Tranny fluid in a Tranny? The level is on the Top Line of where it says Engine Hot, this is when the Vehicle sat over night and cool in the morning.

Looks like the Oil is coming from the drivers side where the transmission meets the engine - lower left front corner of Tranny. Could it be the Torque Converter? Any thoughts from anyone?
The vehicle still drives, did seem to be switching from 3rd to OD and back again a few times...
Vehicle still seems to have lots of power, I am just afraid to push it at all, don't want to do any damage, I am going to bring it to a shop today, just looking for some input, thanks guys.
did you check the fluid while it was running and the trans in park? if so and it reads where you say, then id be looking up on the drivers side of the case near the top and see if the vent looks wet... odds are if its really that full, its venting the fluid from being overfilled. drop the fluid level so that its at the top of the cross-hatches with the vehicle at operating temp running in park.
Reply With Quote Quick reply to this message
  #3 (permalink)  
Old 07-27-2009, 06:20 PM
302 Z28's Avatar  
Last photo:
Join Date: May 2003
Location: North Texas
Posts: 10,840
Wiki Edits: 0

Thanks: 1
Thanked 86 Times in 73 Posts
Also check on the right side of the trans where the cooling lines attach.

Vince
Reply With Quote Quick reply to this message

Recent Transmission - Rearend posts with photos

Quick Reply
Message:
Options

Register Now

In order to be able to post messages on the Hot Rod Forum : Hotrodders Bulletin Board forums, you must first register.
Please enter your desired user name (usually not your first and last name), your email address and other required details in the form below.
User Name:
Password
Please enter a password for your user account. Note that passwords are case-sensitive.
Password:
Confirm Password:
Email Address
Please enter a valid email address for yourself.
Email Address:

Log-in

Human Verification

In order to verify that you are a human and not a spam bot, please enter the answer into the following box below based on the instructions contained in the graphic.




Currently Active Users Viewing This Thread: 1 (0 members and 1 guests)
 
Thread Tools

Posting Rules
You may post new threads
You may post replies
You may not post attachments
You may not edit your posts

BB code is On
Smilies are On
[IMG] code is On
HTML code is Off
Trackbacks are On
Pingbacks are On
Refbacks are On


Similar Threads
Thread Thread Starter Forum Replies Last Post
1991 Chevrolet K2500 4X4 transmission problems Craig Eppley Transmission - Rearend 15 02-25-2008 06:02 PM
94 Dodge Transmission Electronics problem? Native Gearhead Transmission - Rearend 7 10-17-2006 11:00 PM
Transmission Information. M&M CUSTOM Transmission - Rearend 1 08-24-2004 04:15 PM
Leaking transmission fluid from the starter???????????? mk231975 Transmission - Rearend 5 12-08-2003 08:24 PM
83 Z28 Transmission - YIKES! crandaz28 Transmission - Rearend 4 11-25-2003 08:43 AM


All times are GMT -6. The time now is 11:39 AM.


Powered by vBulletin® Version 3.8.7
Copyright ©2000 - 2014, vBulletin Solutions, Inc.
Search Engine Optimization by vBSEO 3.6.0 PL2
Copyright Hotrodders.com 1999 - 2012. All Rights Reserved.