Hot Rod Forum : Hotrodders Bulletin Board - Reply to Topic
Hotrodders.com -- Hot Rod Forum



Register FAQ Search Today's Posts Unanswered Posts Auto Escrow Insurance Auto Loans
Hot Rod Forum : Hotrodders Bulletin Board > Tech Help> Transmission - Rearend> 4L60E - 2 Questions With Pics
User Name
Password
lost password?   |   register now

Thread: 4L60E - 2 Questions With Pics Reply to Thread
Title:
  
Message:
Trackback:
Send Trackbacks to (Separate multiple URLs with spaces) :

Register Now

In order to be able to post messages on the Hot Rod Forum : Hotrodders Bulletin Board forums, you must first register.
Please enter your desired user name (usually not your first and last name), your email address and other required details in the form below.
User Name:
Password
Please enter a password for your user account. Note that passwords are case-sensitive.
Password:
Confirm Password:
Email Address
Please enter a valid email address for yourself.
Email Address:

Log-in

Human Verification

In order to verify that you are a human and not a spam bot, please enter the answer into the following box below based on the instructions contained in the graphic.



Additional Options
Miscellaneous Options

Topic Review (Newest First)
04-21-2009 09:39 PM
Micaletti Thanks for the reply. I just found a single spring in a package that came with my seal kit. (I didnt buy a rebuild kit because I only planed on replacing the sun shell.) The diagram on the package showed my valve train and pointed to the valve in question! It said only use this "torque converter clutch regulator valve spring" with non PWM units. The spring is twice as long as the one in my first pic above. I replaced the old spring with this one, and now the parts are no longer able to slide loose in the bore as before, but the valve is extremely hard to depress with my finger now. Should I use this new spring or should I go back to the little spring that allows the other parts to slide around in the bore?


EDIT:
Well I just noticed the large PWM on the front of my pump which means I should NOT use the new spring.

I guess these parts are supposed to be able to slide freely inside the bore?
04-21-2009 09:28 PM
Crosley be careful mistakes are expensive as you replace parts..

first photo is PWM valve assembly , that is a normal valve setup. I'd use a TransGo replacement. A heavy wear area

2nd foto shows a Sonnax replacement - repair valve for the PWM system


3rd - 4th fotos is the lock up valve assembly, nothing out of alignment there... although one foto is completely useless - blurred
04-21-2009 08:59 PM
Micaletti
4L60E - 2 Questions With Pics

I replaced the sun shell on my 98 silverado. While puting the trany back together I noticed a couple of wierd things, so I thought I would ask all you experts out there before I put the trany back in the truck.

Question #1:
While puting the valve body back together, I depressed each valve with my finger to make sure they were all working ok, when I noticed one of them did not spring back. I took that valve out to see what the problem was, and I realized the assembly was too short for the valve bore. It was just two parts and a spring kinda sliding around loose in there, with a plug cliped to the end. Here is a pic of the parts I took out of the bore:




I looked up the valve in the ATSG guide, and my parts were not the same. It said it was the "converter clutch signal valve". Here is a pic:




Gary showed me a thread where a guy was taking apart his 4L60E, so I went to go see what his valve looked like. His valve did not match mine, or the ATSG manual. Here is a pic of his valve:




So what does all this mean? Is this valve nessissary? What should I do? The trany ran fine before the sun shell broke...


Question #2:
While cleaning up the trany, I noticed a valve thingamajig that looked like maybe it fell out of alignment. Here is the location of the "valve thingamajig":




Here is a close up of it:




It's kinda hard to see, but there is a little plate in there with an off-center hole in it, and a depressable "valve thingamajig" below it. Is this the way it was designed? I just want to make sure because I would HATE to have to rip this trany out again!

Posting Rules
You may post new threads
You may post replies
You may not post attachments
You may not edit your posts

BB code is On
Smilies are On
[IMG] code is On
HTML code is Off


All times are GMT -6. The time now is 08:04 PM.


Powered by vBulletin® Version 3.8.7
Copyright ©2000 - 2014, vBulletin Solutions, Inc.
Search Engine Optimization by vBSEO 3.6.0 PL2
Copyright Hotrodders.com 1999 - 2012. All Rights Reserved.