Hot Rod Forum : Hotrodders Bulletin Board - Reply to Topic
Hotrodders.com -- Hot Rod Forum



Register FAQ Search Today's Posts Unanswered Posts Auto Escrow Insurance Auto Loans
Hot Rod Forum : Hotrodders Bulletin Board > Tech Help> Electrical> 1989 Ford 150 charging system irratic
User Name
Password
lost password?   |   register now

Thread: 1989 Ford 150 charging system irratic Reply to Thread
Title:
  
Message:
Trackback:
Send Trackbacks to (Separate multiple URLs with spaces) :

Register Now

In order to be able to post messages on the Hot Rod Forum : Hotrodders Bulletin Board forums, you must first register.
Please enter your desired user name (usually not your first and last name), your email address and other required details in the form below.
User Name:
If you do not want to register, fill this field only and the name will be used as user name for your post.
Password
Please enter a password for your user account. Note that passwords are case-sensitive.
Password:
Confirm Password:
Email Address
Please enter a valid email address for yourself.
Email Address:

Log-in

Human Verification

In order to verify that you are a human and not a spam bot, please enter the answer into the following box below based on the instructions contained in the graphic.



Additional Options
Miscellaneous Options

Topic Review (Newest First)
10-05-2009 10:40 PM
Dogbreath077 Little question, biiig answer. Since there has been work done to the vehicle, there a re a few preliminaries that must be checked.

1) Make sure, by removing and cleaning, that you have a good ground from your alternator to the engine, and from the engine to the battery. Replace any corroded cables.
2) Make sure, by removing and cleaning and testing with voltmeter both resistance and voltage drop, that you have a good hot path back to the battery.
3) Make sure, see above, that all the pins of all connectors are straight, and make good tight contact, and there are no funky repairs to the wiring. Replace/repair wiring as needed. Only use solder on the connections, not solderless crimps. Crimps can be used if you then solder them and use shrink wrap.
4) Remove the regulator and make sure, see above, that all the contacts are clean and that they are there, not worn off.
5) Retest the system.
6) If the system does not charge properly, then replace the regulator. It is available in the aftermarket for about $40.00. I've gone through 3 on my 93 Ranger without replacing the alternator itself. It bolts on the back of the alternator with (maybe) torx screws (yay)
08-22-2009 01:11 PM
dieterschmied
1989 Ford 150 charging system irratic

I have a 1989 Ford F-150 6 cylinder with an alternator with and internal regulator and voltage meter. The voltage most times does not go over 10 volts, which is probably why the engine is hard to turn over when it is warm.

I have found that I can break the connection of a green wire with a connector and which runs from the alternator to the positive side of the battery circuit and then reconnect it, the battery will charge. The engine revolutions will respond (slower) to this action. Unfortunately , after I shut the engine off, I am back to low output. I have change alternators with the same result.

This truck has been "repaired" from time to time before I got it and there have been signs that those that performed repairs may have made changes. In any case, I don't know what I have.

I have downloaded a wiring diagram and I think that the wire that I disconnect appears to have a fuse and a label: "HOT IN RUN". I do not know what "Hot in Run" means and I don't find a fuse in the connector, just a connection pin and socket.

Electric theory is not my strong point. I am assuming that the green line provides power to energize something but I am only guessing.

Because there are two multi-conductor electrical plugs that plug into the alternator, I can't really analyze the circuit and I am not sure that a good connection is occurring. Is it possible to purchase replacement plugs if I suspect a worn connection?

What can you tell me??

Posting Rules
You may post new threads
You may post replies
You may not post attachments
You may not edit your posts

BB code is On
Smilies are On
[IMG] code is On
HTML code is Off


All times are GMT -6. The time now is 12:41 PM.


Powered by vBulletin® Version 3.8.7
Copyright ©2000 - 2014, vBulletin Solutions, Inc.
Search Engine Optimization by vBSEO 3.6.0 PL2
Copyright Hotrodders.com 1999 - 2012. All Rights Reserved.