Hot Rod Forum : Hotrodders Bulletin Board - Reply to Topic
Hotrodders.com -- Hot Rod Forum



Register FAQ Search Today's Posts Unanswered Posts Auto Escrow Insurance Auto Loans
Hot Rod Forum : Hotrodders Bulletin Board > Tech Help> Engine> oil consumption
User Name
Password
lost password?   |   register now

Thread: oil consumption Reply to Thread
Title:
  
Message:
Trackback:
Send Trackbacks to (Separate multiple URLs with spaces) :

Register Now

In order to be able to post messages on the Hot Rod Forum : Hotrodders Bulletin Board forums, you must first register.
Please enter your desired user name (usually not your first and last name), your email address and other required details in the form below.
User Name:
If you do not want to register, fill this field only and the name will be used as user name for your post.
Password
Please enter a password for your user account. Note that passwords are case-sensitive.
Password:
Confirm Password:
Email Address
Please enter a valid email address for yourself.
Email Address:

Log-in

Human Verification

In order to verify that you are a human and not a spam bot, please enter the answer into the following box below based on the instructions contained in the graphic.



Additional Options
Miscellaneous Options

Topic Review (Newest First)
12-19-2009 04:11 PM
2old2fast perhaps I should add this a 6" rod motor [piston pin up in the oil ring] .yes , rotella t[supposed to have more zddp ?!
12-19-2009 04:02 PM
DoubleVision I hope you meant conventional oil. If your running synthetic now it could be it`s not broken in well enough. I break mine in the first 3000 miles with conventional oil before going to synthetic. If you did the break in with conventional disregard this post.
12-19-2009 02:02 PM
2old2fast
oil consumption

15w40 w/comp break in for first 500 mi. used mainly as a cruiser @23-2400rpm k-b claimer pistons -grant rings [cast] no idea what finish however,machine shop has good rep and they had rings. thanks engineczar,thats exactly what I meant.
12-19-2009 01:52 PM
engineczar
Quote:
Originally Posted by oldbogie
How fast does number 2 take to arrive at 80 pounds
I think what he means is that all the cylinders leaked about 2 psi of air when he puts 80psi to them. I don't believe he's seeing a problem specific to the #2 cylinder.
12-19-2009 12:33 PM
oldbogie
Quote:
Originally Posted by 2old2fast
5000miles on a 388 sbc. does not foul plugs .no visible smoke . no pcv.breathers only'no "spatter" out of them . compression:165 /170. leakdown test:2#loss@80psi. what elsedo you guys reccomend I check/test to findout where I'm losing a quart of oil every 500 miles? thanks in advance!
How is the engine driven/used?

How fast dies number 2 take to arrive at 80 pounds?

388, I presume is a .060 over bore on a 350 block. That begs the question what is the block?

Have you checked the cam for a wiped lobe, like at number 2?

Who's heads? If they were rebuilt, did the guides get refreshed?

What are the piston's and rings?

Do you know what finish was put on the cylinder walls?

Bogie
12-19-2009 12:30 PM
DoubleVision What oil did you use during the break in period?
12-19-2009 11:25 AM
2old2fast
Oil Consumption

NEW [at time of build ]brodix ik200
12-19-2009 10:40 AM
engineczar What shape are the heads in?
12-19-2009 09:35 AM
2old2fast
oil consumption

5000miles on a 388 sbc. does not foul plugs .no visible smoke . no pcv.breathers only'no "spatter" out of them . compression:165 /170. leakdown test:2#loss@80psi. what elsedo you guys reccomend I check/test to findout where I'm losing a quart of oil every 500 miles? thanks in advance!

Posting Rules
You may post new threads
You may post replies
You may not post attachments
You may not edit your posts

BB code is On
Smilies are On
[IMG] code is On
HTML code is Off


All times are GMT -6. The time now is 11:12 PM.


Powered by vBulletin® Version 3.8.7
Copyright ©2000 - 2014, vBulletin Solutions, Inc.
Search Engine Optimization by vBSEO 3.6.0 PL2
Copyright Hotrodders.com 1999 - 2012. All Rights Reserved.