Hot Rod Forum : Hotrodders Bulletin Board - Reply to Topic
Hotrodders.com -- Hot Rod Forum



Register FAQ Search Today's Posts Unanswered Posts Auto Escrow Insurance Auto Loans
Hot Rod Forum : Hotrodders Bulletin Board > Tech Help> Suspension - Brakes - Steering> break line fitting leak
User Name
Password
lost password?   |   register now

Thread: break line fitting leak Reply to Thread
Title:
  
Message:
Trackback:
Send Trackbacks to (Separate multiple URLs with spaces) :

Register Now

In order to be able to post messages on the Hot Rod Forum : Hotrodders Bulletin Board forums, you must first register.
Please enter your desired user name (usually not your first and last name), your email address and other required details in the form below.
User Name:
If you do not want to register, fill this field only and the name will be used as user name for your post.
Password
Please enter a password for your user account. Note that passwords are case-sensitive.
Password:
Confirm Password:
Email Address
Please enter a valid email address for yourself.
Email Address:

Log-in

Human Verification

In order to verify that you are a human and not a spam bot, please enter the answer into the following box below based on the instructions contained in the graphic.



Additional Options
Miscellaneous Options

Topic Review (Newest First)
04-07-2011 06:25 AM
guanfangfang Hi,I was wondering if, one day, the euro could replace the dollar as a main currency. What do you think about this issue?
Cheap Pandora Pandora Charms Pandora Earrings Silver
03-24-2011 04:33 PM
THERACER im using std. 45
i plumbed the whole car on total build.
decided to change the master for the cpp mcpv master and re-do front
lines.
just a dang fluk , i guess u would call it .
there has to be some simple thing im taking for granite.
all good advice and suggestions here, for sure.

what is the overlocked thing im missing? i'll get it this week end.

thanks , roger
03-24-2011 12:25 PM
T-bucket23 If you have the original take a peek at it. Make sure the flare on the original is the same as what you are making. You didn't say what kind of vehicle but some use that bubble flare. There are also 2 different flaring angles, make sure you are using the proper tool. The flare on the line and the block need to match.
Standard is 45* AN is 37*
03-24-2011 11:16 AM
heyjude076 Check that T. Some Ts have flared ends and a 1/8" NPT in the middle for a brake switch. If that is the case it will never seal.
03-24-2011 07:40 AM
willowbilly3 I'd bet you have a bad T. With all of that stuff coming from China now, quality control isn't what it used to be. The plant I work at gets bolts from Fastenall. At least half of the bigger bolts are so rough the nut won't spin on with your fingers.
03-24-2011 06:29 AM
THERACER scholman, i checked this morning , the leak is from around the tube not the fitting threads. whats that tell me?

thanks, roger
03-24-2011 05:24 AM
THERACER goin to the auto store today and get a new line with fittings on the line and a new tee, and start over AGAIN .
this makes the 3rd time.
i will follow all tips from you guys, thanks.
problem is the brake fluid goes all over the place, makes a mess.
dont get it on any painted areas. i try to be neat.

roger
03-23-2011 10:44 PM
Deuce I suggest buying brake line with the ends already flared.



Use the factory flared end where you have been having a leak.
Flare the other end to length
Most likely the leak will disappear ... and if not ... the fitting is BAD ...

.
03-23-2011 08:21 PM
302 Z28 The cut on the tubing must be square, if it is off just a little the flare will be distorted and it will leak no matter how tight you get it. After you cut the tube chuck it up in your flare tool base where it just sticks up a little and see if it's square, if it's not dress it with a file until it is square.

Vince
03-23-2011 07:46 PM
THERACER scholman,
i believe it comming from around the threads.
i will try that next time around.
that may just do it.at least i hope.

thanks again, roger
03-23-2011 07:34 PM
scholman THERACER,

Only other thing to check is the Tee itself. Maybe the seat is dinged or damaged.
Is the leak coming from the thread area or from the tubing side of the nut?
You could try not flaring the second flare all the way down. So when you tighten the fitting, the flare will seat against the bottom of the "T" fitting and then be compressed to fit the seat inside the "T".

Good Luck
Scholman
03-23-2011 04:10 PM
THERACER still got threads showing , thanks.
03-23-2011 04:03 PM
mud bros make sure there is a few threads sticking out past the tee.

some flair nuts are longer than others and a short nut will bottom out on the nut flats
03-23-2011 03:59 PM
THERACER scholman,
i have done all that several times, still have leaky.
didnt appear to have cracked the flare.
do you have any tips on any other things to look for that i may be missing here?
its the short line going from the tee to the left front . i guess i will make another one. all the other seal up ok , go figure.

thanks, roger
03-23-2011 03:39 PM
scholman THERACER,

Double flares are tough to do. Cut the tubing with a very sharp tubing cutter. Then measure the amount of tube sticking out of the holder with the adaptor. Then install the adaptor into the tubing and make the first "inward" flare. Remove the adaptor and finish the second flare. When you finish look at the end to see if the tubing cracked. You might think of replacing the section of tubing.

Good Luck
Scholman
Retired
This thread has more than 15 replies. Click here to review the whole thread.

Posting Rules
You may post new threads
You may post replies
You may not post attachments
You may not edit your posts

BB code is On
Smilies are On
[IMG] code is On
HTML code is Off


All times are GMT -6. The time now is 11:50 AM.


Powered by vBulletin® Version 3.8.7
Copyright ©2000 - 2014, vBulletin Solutions, Inc.
Search Engine Optimization by vBSEO 3.6.0 PL2
Copyright Hotrodders.com 1999 - 2012. All Rights Reserved.