Hot Rod Forum : Hotrodders Bulletin Board - Reply to Topic
Hotrodders.com -- Hot Rod Forum



Register FAQ Search Today's Posts Unanswered Posts Auto Escrow Insurance Auto Loans
Hot Rod Forum : Hotrodders Bulletin Board > Tech Help> Body - Exterior> Spi Sealer/deltron Basecoat/spi Clearcoat?
User Name
Password
lost password?   |   register now

Thread: Spi Sealer/deltron Basecoat/spi Clearcoat? Reply to Thread
Title:
  
Message:
Trackback:
Send Trackbacks to (Separate multiple URLs with spaces) :

Register Now

In order to be able to post messages on the Hot Rod Forum : Hotrodders Bulletin Board forums, you must first register.
Please enter your desired user name (usually not your first and last name), your email address and other required details in the form below.
User Name:
Password
Please enter a password for your user account. Note that passwords are case-sensitive.
Password:
Confirm Password:
Email Address
Please enter a valid email address for yourself.
Email Address:

Log-in

Human Verification

In order to verify that you are a human and not a spam bot, please enter the answer into the following box below based on the instructions contained in the graphic.



Additional Options
Miscellaneous Options

Topic Review (Newest First)
02-17-2012 07:47 AM
bigriver Keep in mind I'm a DIYer at this and I have read enough to no there are alot variables that can come in to play. It has been 7 or 8 months since the paint job so I'm a little rusty on details of the actual paint mixes.

Chips to the epoxy. Best I can tell the epoxy primer/sealer is fine. Just something happened between the BC/sealer. And the clear does not have that pop. I used a pint of PPG clear on the fender flares and they look assume. Only thing I can think of is that I sprayed the sealer to thick around the fender wheels and the sealer did not flash off good. I wet sanded and buffed this truck pretty good it never pulled any paint lose or anything.

Yep the clear was 3:1. In came with the correct ratio.

When I sprayed the epoxy primer as sealer I reduced it about 30%. Tech sheet says 10%-50%. Basically I choose somewhere in between.
02-17-2012 06:51 AM
jeremyb MS clear mixes 3:1...

Should give Barry a call or head over to the spi forum.
02-17-2012 06:35 AM
deadbodyman I see some problems here ....
when you say it chips easily does it chip down to the metal ,epoxy or base coat ???
1:1 is great for spraying bare metal but to use as a sealer it needs to be reduced to get a slick enough texture for paint the reducer also speeds up the cure time..depending on what your trying to do ,SPI should be reduced from 10-40 %...a straight 1:1 mix can take up to 3 days to cure.
a 40% reduction can take 2hrs
02-16-2012 06:08 PM
bigriver Well best as I can remember.
Time frame is due to high temperatures during the day.

The body temperature on the truck was about 85 degrees according to my infrared gun. fan pulling filtered air thru garage. Fan was turned off between every coat.

6:00-7:00 p.m. SPI epoxy primer as a sealer I believe 1:1 for sealer.

tac raged between every coat

8:30-9:30 p.m. applied the 1St BC
10:30-11:30 p.m. applied the 2nd BC
12:30-1:30 a.m. applied the 3rd BC

SPI M.S. CLEAR 4:1
2:30-3:30 a.m. applied 1st clear coat
4:30-5:30 a.m. applied 2nd clear coat


Clear coat did not spray very well because the gun tip was maybe to small.
It did however wet sand and buff out nicely but seems to lose its shine after the oil in the compounds evaporate. Had some a couple of minor sags in the clear.
02-16-2012 05:26 PM
jeremyb IF it doesn't shine, something must have went wrong. Which clear did you use, and how did you mix? How long did you wait after sealer was applied before applying the dbc?
02-16-2012 02:32 PM
bigriver
Spi Sealer/deltron Basecoat/spi Clearcoat?

I repainted a 1994 2 DR yukon which has fender flares. I removed the fender flares to repaint the vehicle. After painting and waiting approximately 7 to 10 days I reinstalled the fender flares and the paint crinkled along the edge of the fender flare. Really no other problems to speak of with the paint job. Paint does seem to chip easy from rocks and such but no paint lifting etc.
It appears there where some bonding issues with thePPG BC and SPI sealer. The clear coat was wet sanded and buffed with no problems although it never appeared to shine. Planning to do some scratch repair on the vehicle from my teenager. Just wondering if anyone had experience this before or had any thoughts on this?

Thanks

Posting Rules
You may post new threads
You may post replies
You may not post attachments
You may not edit your posts

BB code is On
Smilies are On
[IMG] code is On
HTML code is Off


All times are GMT -6. The time now is 06:17 AM.


Powered by vBulletin® Version 3.8.7
Copyright ©2000 - 2014, vBulletin Solutions, Inc.
Search Engine Optimization by vBSEO 3.6.0 PL2
Copyright Hotrodders.com 1999 - 2012. All Rights Reserved.