Hot Rod Forum : Hotrodders Bulletin Board - Reply to Topic
Hotrodders.com -- Hot Rod Forum



Register FAQ Search Today's Posts Unanswered Posts Auto Escrow Insurance Auto Loans
Hot Rod Forum : Hotrodders Bulletin Board > Tech Help> Engine> Need help on l98 1985 corvette eng tpi ing
User Name
Password
lost password?   |   register now

Thread: Need help on l98 1985 corvette eng tpi ing Reply to Thread
Title:
  
Message:
Trackback:
Send Trackbacks to (Separate multiple URLs with spaces) :

Register Now

In order to be able to post messages on the Hot Rod Forum : Hotrodders Bulletin Board forums, you must first register.
Please enter your desired user name (usually not your first and last name), your email address and other required details in the form below.
User Name:
If you do not want to register, fill this field only and the name will be used as user name for your post.
Password
Please enter a password for your user account. Note that passwords are case-sensitive.
Password:
Confirm Password:
Email Address
Please enter a valid email address for yourself.
Email Address:

Log-in

Human Verification

In order to verify that you are a human and not a spam bot, please enter the answer into the following box below based on the instructions contained in the graphic.



Additional Options
Miscellaneous Options

Topic Review (Newest First)
08-03-2012 03:17 PM
oldbogie
Quote:
Originally Posted by RANDY CORVTE View Post
have 1885 corvette eng l98 i exchanged because other was bad i used all the stuff off old engine on new crate 350 have some problems withthe tpi inj im running to rich and smog was 40.says exeptable is 20 anyways the qwestion ////////????????? The computer needs reset from the dealer to be learned again and clear codes because of disconnection the tbi sensor should be open what deg shut off 10 deg what any way to make fuel not so rich probley has trouble codes chech engine on all digitall help please pandy randy .
What is the crate engine, if it is not a direct replacement for the L98 there can be a lot of problems with the EFI?

Most everyone misunderstands the Learn function of the computer. This is not an unlimited genius capability to define and understand anything bolted underneath the intake manifold. It is a limited function only being able to compare mixture ratio data from the O2 sensor to a map block of originally programmed fueling data and after a period of time seeing these irregularities of being able to make a small change to the block number equating to roughly a 10% change in mixture. It is intended to keep the engine emissions legal for differences of manufacturing tolerance, geographic location, weather changes, and wear. This is a slow process that is lost if the computer is cycled by disconnecting power before the minimum number of observation times have been made to the block number is permantly changed. The block number is not random it is an ID location that tells the computer where to go on the fuel schedule to find a specific on-off time for the injectors based upon sensor input data. If the engine needs a correction that is not included in the block map or is not on the fuel schedule, it obviously can't make that change. If the engine has been modified to a configuration that upsets the sensor data far from what is being expected by the computer, then a new program has to be loaded into the computer for these OBD I units, for the 1996 and up the OBD II jobs they need a pre or post processor added and/or a piggy back ECU employed.

If the crate engine you used is identical to the original L98 but is having EFI problems then it is reasonable to search for a damaged or failed sensor, or a bad connection in the connectors or wiring that was disturbed in order to perform the engine change. A common problem is the thermostat being too cold or the computer's engine temp sensor not functioning. The throttle position sensor adjustment is also a common problem.

Bogie
08-02-2012 07:11 PM
DoubleVision No offense, but your going to need to be somewhat clearer then you've made it as I can't make out half of what your referring to. The more detail you give in a post the more we can help.
08-02-2012 04:07 PM
RANDY CORVTE
Need help on l98 1985 corvette eng tpi ing

have 1885 corvette eng l98 i exchanged because other was bad i used all the stuff off old engine on new crate 350 have some problems withthe tpi inj im running to rich and smog was 40.says exeptable is 20 anyways the qwestion ////////????????? The computer needs reset from the dealer to be learned again and clear codes because of disconnection the tbi sensor should be open what deg shut off 10 deg what any way to make fuel not so rich probley has trouble codes chech engine on all digitall help please pandy randy .

Posting Rules
You may post new threads
You may post replies
You may not post attachments
You may not edit your posts

BB code is On
Smilies are On
[IMG] code is On
HTML code is Off


All times are GMT -6. The time now is 07:49 AM.


Powered by vBulletin® Version 3.8.7
Copyright ©2000 - 2014, vBulletin Solutions, Inc.
Search Engine Optimization by vBSEO 3.6.0 PL2
Copyright Hotrodders.com 1999 - 2012. All Rights Reserved.