Hot Rod Forum : Hotrodders Bulletin Board - Reply to Topic
Hotrodders.com -- Hot Rod Forum



Register FAQ Search Today's Posts Unanswered Posts Auto Escrow Insurance Auto Loans
Hot Rod Forum : Hotrodders Bulletin Board > Tech Help> Transmission - Rearend> Rear end axle seal leak
User Name
Password
lost password?   |   register now

Thread: Rear end axle seal leak Reply to Thread
Title:
  
Message:
Trackback:
Send Trackbacks to (Separate multiple URLs with spaces) :

Register Now

In order to be able to post messages on the Hot Rod Forum : Hotrodders Bulletin Board forums, you must first register.
Please enter your desired user name (usually not your first and last name), your email address and other required details in the form below.
User Name:
If you do not want to register, fill this field only and the name will be used as user name for your post.
Password
Please enter a password for your user account. Note that passwords are case-sensitive.
Password:
Confirm Password:
Email Address
Please enter a valid email address for yourself.
Email Address:

Log-in

Human Verification

In order to verify that you are a human and not a spam bot, please enter the answer into the following box below based on the instructions contained in the graphic.



Additional Options
Miscellaneous Options

Topic Review (Newest First)
10-17-2012 07:39 PM
sedanbob Not in this case, but related to synthetic gear lube and leaks - blue and red RTV interacts with synthetic gear lube if used on housing or pinion gaskets. Over time the synthetic causes the RTV to separate causing the leaks. Black and silver RTV generally do not. Some types will say they are compatible with synthetic.
10-01-2012 09:22 AM
dilligaf
Oil leak gone

After replacing the seal and driving a couple of miles I still had a leak. I decided to take the car for a longer ride and give the synthetic oil a chance to swell the new seal and maybe stop the leak. Ran it about 20 miles and the next morning when I checked it voila, no leak. Thanks for the input.
09-26-2012 03:32 PM
big gear head Petroleum oil naturally causes seals to swell. Years ago when people would change from petroleum oil to synthetic they would get massive oil leaks because the seals would shrink. This is where synthetic oils got the reputation for causing oil leaks. New synthetic oils have additives that cause seal swell, like petroleum oils, so oil leaks from synthetic oils are uncomon now.
09-26-2012 02:32 PM
dilligaf I can't tell where exactly it is coming from due to having a emergency drum and shoes which keeps me from really getting a good look at it. I did notice when I first noticed the leak that where it was running down the inside of the tire that the oil/grease was causing some swelling of the rubber. Tells me that I have a synthetic in there. Maybe I should run this for a while and see if the seal swells from the grease. When I took it back apart the seal looked like it did when I first installed it.
09-26-2012 02:19 PM
big gear head So you have the tapered roller bearings and the external seal. Sometimes you can wad the seal up when installing the axle. There is a little rubber lip that goes around the outside of the seal that can get damaged when installing the axle. Is it leaking around the outside of the seal or around the axle?
I used synthetic oil in hundreds of rear ends with no problems. Most new synthetic oils have additives in them that cause seal swell. Lack of seal swell is what caused oil leaks with the old origianl synthetic oils.
09-26-2012 09:01 AM
dilligaf
blocked vent

Whoops, I just saw the post re: the seal. I will check it first.
09-26-2012 08:58 AM
dilligaf The seal is put on to the axle and then a collar is pressed onto the axle to retain it. It is all one piece with the bearing.

As far as the grease is concerned I do not remember which type I used. How ever I normally would have gone for the synthetic. I will drain and watch for further leaks.

Thanks two both for input
09-26-2012 01:22 AM
SSedan64 If you're using Synthetic gear lube drain it & use plain Dino lube. Many leak problems with Syn.
09-25-2012 05:24 PM
painted jester
Quote:
Originally Posted by dilligaf View Post
I had a seal go bad after 1000 miles on a 9" Curry rear end. replaced the seal and guess what, It still leaks. Talked to Curry and it sounds like I did it right. Actually there's not much to do wrong. Any ideas on what I can try?

Check the vent it may not be venting and building up pressure and pushing past the seal! It happens a lot!

Jester
09-25-2012 04:35 PM
big gear head What kind of seal is it? There are about 3 different kinds of seals for the 9 inch Ford. Do you have the type that goes in the housing end, the type that goes on the outside of the axle bearing or do you have sealed bearings with O rings around them?
09-25-2012 03:14 PM
dilligaf
Rear end axle seal leak

I had a seal go bad after 1000 miles on a 9" Curry rear end. replaced the seal and guess what, It still leaks. Talked to Curry and it sounds like I did it right. Actually there's not much to do wrong. Any ideas on what I can try?

Posting Rules
You may post new threads
You may post replies
You may not post attachments
You may not edit your posts

BB code is On
Smilies are On
[IMG] code is On
HTML code is Off


All times are GMT -6. The time now is 04:19 AM.


Powered by vBulletin® Version 3.8.7
Copyright ©2000 - 2014, vBulletin Solutions, Inc.
Search Engine Optimization by vBSEO 3.6.0 PL2
Copyright Hotrodders.com 1999 - 2012. All Rights Reserved.