Hot Rod Forum : Hotrodders Bulletin Board - Reply to Topic
Hotrodders.com -- Hot Rod Forum



Register FAQ Search Today's Posts Unanswered Posts Auto Escrow Insurance Auto Loans
Hot Rod Forum : Hotrodders Bulletin Board > Tech Help> Transmission - Rearend> 700R4. No 2nd Gear, Slips in OD
User Name
Password
lost password?   |   register now

Thread: 700R4. No 2nd Gear, Slips in OD Reply to Thread
Title:
  
Message:
Trackback:
Send Trackbacks to (Separate multiple URLs with spaces) :

Register Now

In order to be able to post messages on the Hot Rod Forum : Hotrodders Bulletin Board forums, you must first register.
Please enter your desired user name (usually not your first and last name), your email address and other required details in the form below.
User Name:
If you do not want to register, fill this field only and the name will be used as user name for your post.
Password
Please enter a password for your user account. Note that passwords are case-sensitive.
Password:
Confirm Password:
Email Address
Please enter a valid email address for yourself.
Email Address:

Log-in

Human Verification

In order to verify that you are a human and not a spam bot, please enter the answer into the following box below based on the instructions contained in the graphic.



Additional Options
Miscellaneous Options

Topic Review (Newest First)
07-29-2006 12:00 AM
Grit54
700r4!!!!!

if you have access to a trans manual,,the 6.2 TV cable has a different adjustment proceed. than other engine/trans combos,,so you need to check that out ,but the bad news is it has to come out,the 2-4 is the same band,but you also have overrun clutches and forward apllied, ran into the anchor pin on the band being sheared before,you could have servo problems to, get ready for some close looking ,,,,,,hope this is helpful
07-28-2006 05:43 AM
dieselherb I've had/have several GM diesels. One truck had 5 trans. in 6 years. The diesel has a different governor, also you should check the servos, the 2nd and 4th work on the same band. Maybe the seal is leaking on the 2nd servo. You can put a larger servo in place of the 2nd and 4th.
07-26-2006 08:03 PM
dgcantrellsr
Quote:
Originally Posted by CedarGrove
Hello all. Brand new here. I recently purchased an 84 C10 with the 6.2 diesel. It has the 700R4 in it and I'm having some problems.

I don't seem to have 2nd gear at all. I start out in 1st and have to rev it hard and then let off of the gas to catch 3rd. It also seems to slip very slightly while in OD. I'm prepared for a rebuilt transmission, but just wanted to check in and see if it might be something simple.

The truck sat in this fellows driveway for several years. Didn't move. Had major water leaks from the freeze plugs (why he parked it). I've tinkered with the tv cable. It's as tight as it will go right now and if I loosen it at all the truck will never leave 1st. The fluid seems good, but I did have to add 1.5 quarts once I got the truck up and running.

I intend to pull the governor sometime this week and see what the gear and springs look like. I haven't dropped the pan to look around yet.

I'm brand new to transmissions in general, but I've been doing a fair amount of research about the 700R4 on this interwebs thingy. You folks seem to have a killer knowledge base.

Thanks,

Lewis
To the best of my recollection , the band is 2nd and 4th gear, and the band is like a stove pipe with a sprinkle of sand on it , not very heavy duty, I once had a diesel in my shop, about 20 years ago and we did a complete overhaul of trans put a shift kit in it , it burned out the band in about 2 weeks, come to find out GM put a car valve body behind the diesel motor, and the little aluminum sleeve that the Throttle Valve works in was physically too long, it would not let kickdown cable bellcrank make the kick down from second gear to low gear at WOT( a must for shift kit), thus burning the new band . So GM caused me to have too eat one and it was not very tasty!
So if you don't have that much experience, get some competent help, it'll save you a lot of $$$$$ and headaches.
Now thats just my $0.02.
07-25-2006 09:09 PM
CedarGrove
700R4. No 2nd Gear, Slips in OD

Hello all. Brand new here. I recently purchased an 84 C10 with the 6.2 diesel. It has the 700R4 in it and I'm having some problems.

I don't seem to have 2nd gear at all. I start out in 1st and have to rev it hard and then let off of the gas to catch 3rd. It also seems to slip very slightly while in OD. I'm prepared for a rebuilt transmission, but just wanted to check in and see if it might be something simple.

The truck sat in this fellows driveway for several years. Didn't move. Had major water leaks from the freeze plugs (why he parked it). I've tinkered with the tv cable. It's as tight as it will go right now and if I loosen it at all the truck will never leave 1st. The fluid seems good, but I did have to add 1.5 quarts once I got the truck up and running.

I intend to pull the governor sometime this week and see what the gear and springs look like. I haven't dropped the pan to look around yet.

I'm brand new to transmissions in general, but I've been doing a fair amount of research about the 700R4 on this interwebs thingy. You folks seem to have a killer knowledge base.

Thanks,

Lewis

Posting Rules
You may post new threads
You may post replies
You may not post attachments
You may not edit your posts

BB code is On
Smilies are On
[IMG] code is On
HTML code is Off


All times are GMT -6. The time now is 04:47 AM.


Powered by vBulletin® Version 3.8.7
Copyright ©2000 - 2014, vBulletin Solutions, Inc.
Search Engine Optimization by vBSEO 3.6.0 PL2
Copyright Hotrodders.com 1999 - 2012. All Rights Reserved.