Hot Rod Forum : Hotrodders Bulletin Board - Reply to Topic
Hotrodders.com -- Hot Rod Forum



Register FAQ Search Today's Posts Unanswered Posts Auto Escrow Insurance Auto Loans
Hot Rod Forum : Hotrodders Bulletin Board > Tech Help> Engine> Ford 7.3 hard to start
User Name
Password
lost password?   |   register now

Thread: Ford 7.3 hard to start Reply to Thread
Title:
  
Message:
Trackback:
Send Trackbacks to (Separate multiple URLs with spaces) :

Register Now

In order to be able to post messages on the Hot Rod Forum : Hotrodders Bulletin Board forums, you must first register.
Please enter your desired user name (usually not your first and last name), your email address and other required details in the form below.
User Name:
If you do not want to register, fill this field only and the name will be used as user name for your post.
Password
Please enter a password for your user account. Note that passwords are case-sensitive.
Password:
Confirm Password:
Email Address
Please enter a valid email address for yourself.
Email Address:

Log-in

Human Verification

In order to verify that you are a human and not a spam bot, please enter the answer into the following box below based on the instructions contained in the graphic.



Additional Options
Miscellaneous Options

Topic Review (Newest First)
10-08-2012 03:53 PM
sbchevfreak The best fix I have found for the GPR is the one made by KEM. The biggest issue with the Fors relays, and others built to that exact design, is they have a "limiting" pin inside that limits full engagement of the relay contacts. This causes arcing, and burns out the contact areas; thus a clicking relay, that doesn't work. The KEM part eliminated that pin, allowing full contact, and longer relay life.

Normally, I am not a KEM fan, as they are one of the lower end parts brands. But, in this case, they have come up with a superior product. Maybe not by design, but that how it worked out.
10-07-2012 09:42 PM
timothale
cold country ?

I worked at Mercury one winter , compared to the Northern rockies, I thought it was summer. I have an 01 7.3 and it is hard to start 9 months of the year, I have a friend that is a tractor mechanic and he said he would put some gasoline on a rag and put it in the air intake to start his, I haven't tried that. I have been told NOT to the use ether, some of the tractors have an ether squirter built in, and My case 580 needs ether 6 months of the year to start if not plugged in.
10-07-2012 09:26 PM
crussell85 I know this post it's old but found some good info researching the same issue here. Glow plug testing... - Diesel Bombers
11-30-2008 08:11 PM
curtis73 Verify that the solenoid is getting juice from the computer. If its not, then I would suspect the sensors you talked about.

But... 9 times out of 10 its the relay. Even if you buy one and find out that its not the problem, it will be someday and you'll have a spare

Glow plug relays are like Kryptonite to the powerstroke. The engine will run forever... as long as you have a spare GPR.
11-30-2008 07:59 PM
DOUBLEDICK Thanks Curtis.It does not come on at all.I guess I better just replace the solenoid
11-30-2008 07:51 PM
curtis73 Its almost always the glow plug relay even if you hear it clicking. You'll have to test it. The dirty way to test is to turn the key on, listen for the click, then watch the volt gauge on the dash. When it clicks, the volt meter should change a little. If its not, its a bad relay. You really should verify it though with a volt meter at the relay itself. They're cheap and easy to replace.

Don't use the "glow plug" light on the dash, use your ear. The light on the dash goes on and off based on the computer's idea of when you should start. The actual relay cycles differently from the light. Listen for the click when you're watching the gauge.

If the relay is good, you'll have to test the individual glow plugs. There is a flat connector that goes through the valve cover gaskets. Pull that connector off and test the resistance to ground of each peg on the connector. I'm not sure what the resistance should be, but the manual should tell you. If it doesn't, look for consistent readings that are within about 10% of each other. If you have some that are way off, they are bad and need to be replaced.

Relays should be purchased at NAPA. They have good relays for the cheapest prices. IIRC, the correct part number is either GPR109 or GPR104 but its been a while
11-30-2008 07:18 PM
DOUBLEDICK
Ford 7.3 hard to start

I am working on a friends 02 F350 with a 7.3 engine.It acts like the glow plugs are not coming on.All I have is this P.O.S. Haynes manual.It has no schematic.No info on testing the glow plug relay or the sensors for oil temp or coolant temp.The thing is useless.Any body out there got a Chilton Shop Manual for the 7.3 in a 2002 F350?I need to know how to test if the glow plug solenoid is good or what the resistance on the thermistors for oil temp and coolant temp should be since they control how long the glow plugs stay on.I changed the fuel filter and that cured the stall at idle.It shows no code so I suspect the glow plug solenoid.I live in cold country and the block warmer for this truck can't always get plugged in.I did not find anything on this when I searched this thread.I have no diesel engines of my own so I need all the help I can get

Posting Rules
You may post new threads
You may post replies
You may not post attachments
You may not edit your posts

BB code is On
Smilies are On
[IMG] code is On
HTML code is Off


All times are GMT -6. The time now is 12:21 AM.


Powered by vBulletin® Version 3.8.7
Copyright ©2000 - 2014, vBulletin Solutions, Inc.
Search Engine Optimization by vBSEO 3.6.0 PL2
Copyright Hotrodders.com 1999 - 2012. All Rights Reserved.