Hot Rod Forum : Hotrodders Bulletin Board - Reply to Topic
Hotrodders.com -- Hot Rod Forum



Register FAQ Search Today's Posts Unanswered Posts Auto Escrow Insurance Auto Loans
Hot Rod Forum : Hotrodders Bulletin Board > Tech Help> Suspension - Brakes - Steering> Bias ply tire shake but sometimes smooth as can be
User Name
Password
lost password?   |   register now

Thread: Bias ply tire shake but sometimes smooth as can be Reply to Thread
Title:
  
Message:
Trackback:
Send Trackbacks to (Separate multiple URLs with spaces) :

Register Now

In order to be able to post messages on the Hot Rod Forum : Hotrodders Bulletin Board forums, you must first register.
Please enter your desired user name (usually not your first and last name), your email address and other required details in the form below.
User Name:
Password
Please enter a password for your user account. Note that passwords are case-sensitive.
Password:
Confirm Password:
Email Address
Please enter a valid email address for yourself.
Email Address:

Log-in

Human Verification

In order to verify that you are a human and not a spam bot, please enter the answer into the following box below based on the instructions contained in the graphic.



Additional Options
Miscellaneous Options

Topic Review (Newest First)
08-29-2011 07:31 PM
Jgzwrecker
Balancing super swamper info

Here is some info on balancing super swamper tires

http://www.tirebalancingbeads.com/ho...terrain-tires/
06-24-2010 01:42 PM
sbchevfreak You can shift rotation on a bias ply tire, but not on a radial. Once a radial tire takes a "set", it is permanant. I wouldn't recommend a bias ply on any street driven vehicle if radials are availiable, unless it is a resto job.
06-23-2010 08:50 AM
cyclopsblown34 Thanks for all teh replies everybody. Looks like the truck has a set of radials in its future unless someone else falls in love with it.
06-20-2010 05:26 PM
bighotroddin I actually just read a magazine article about this the other day and it seems with bias ply tires that they do not keep there shape and balancing wont cure the problem. What they did was actually spin the tire mounted on the vechile and cut the face of the tread with a machine just to take enough off to make them round again.
06-17-2010 11:00 PM
sqzbox Love them old huey's! Saved my butt a few times! bumpy or not.
06-17-2010 08:43 PM
cucumber1949 I had the same problem with a set of bias plys on my T-Bucket. Tires about the same size on 12" wide Weld draglite wheels. One day would be smooth, next day they were horrible at anything above 45 mph. They would smooth out somewhat after about 15 minutes - those flat spots mentioned earlier. Had them balanced half a dozen times, using static and dynamic techniques - all no good after a couple days. When they were not smooth, you'd swear they felt like you were riding in an old Huey.

I then tried a set of 16.5" wide Hoosier pro-Street radials. Definitely better, but still not good at highway speeds.

Then went to a narrower radial with a lesser sidewall load rating on an 8" wide draglite. Now that fixed it all. It appears that the car just wasn't heavy enough on the rear axle to 'make' the tire roll smoothly on the large tires. I believe the centrifugal force of the rotating tire caused it to eventually get slightly out of round (perhaps after hitting a bump) when you got it up to a certain speed - think of an old time pizza maker slinging around the pizza dough over his head. The stiffer sidewalls of the larger tires didn't flex enough with the lightly loaded axle. You had to run about 5 lbs of pressure to get the flex on the larger tires but that was no good for general cruising especially at highway speeds.

Don't know how this helps the OP at all, but that was my experience with bias plys.
06-17-2010 03:44 PM
a1supersport The bias-ply tires we've run before would develop flat spots, when parked for X-amount of time. When we start driving, there'd be a "clopping" and you'd feel the flat spots as well. Eventually they'd smooth out. But since only one of your tires is giving you problems, you should take it back in.
06-17-2010 10:27 AM
cyclopsblown34 I was thinking a separation would be a constant problem. I guess the shake can come and go with a separation.
06-17-2010 10:23 AM
matt167 60 is about all those trucks can handle with anything bigger than stock tires.. great trucks offroad but over the road, there no good. as far as the shake. it sounds like a belt seperation
06-17-2010 07:22 AM
sqzbox Take your tire in question to a local tire shop and have the balance checked.
While it's on the balancer (spin type) have the tire teck check for belt separation, out of round, uneven wear, or bent rim. You might have just lost one or two of those stick on wheel weights. Another thing, water might have got in the tire from an air tank that wasn't drained daily like it should be. I've had tires with gobs of water in them. I always check the air hose with my finger nail just to make sure it's not full of water before i air up just to be sure. Bad places are convenience stores with slackers who don't do their job and drain the tanks daily.
06-17-2010 06:59 AM
cyclopsblown34
Bias ply tire shake but sometimes smooth as can be

I have a 93 Toyota peekup with Super Swamper Thornturd tires 35-14.50x15 on 12" wide Weld wheels. One tire has a problem, sometimes it'll run down the highway as smooth as can be and others it'll shake bad enough to make me slow down. I can watch it in the mirror and when it is shaking, I can actually see the tires appear to be moving in and out like the tread is squirming. I've moved it to the front and the shake moves with it. Fastest I run the thing is 60MPH but this is frustrating over a 20 mile drive one way to work. I keep the tires at 20 PSI I've run them up to 30PSI and as low as 10 PSI and this is the only one that has the problem. The tires are about four years old and I've never reversed rotation on them, I rotated them front to back and that's it. I remember an old wive's tale about do not make a bias ply turn backwards to what it has alwys run. Any ideas?
Thanks,
Chip.

Posting Rules
You may post new threads
You may post replies
You may not post attachments
You may not edit your posts

BB code is On
Smilies are On
[IMG] code is On
HTML code is Off


All times are GMT -6. The time now is 02:00 PM.


Powered by vBulletin® Version 3.8.7
Copyright ©2000 - 2014, vBulletin Solutions, Inc.
Search Engine Optimization by vBSEO 3.6.0 PL2
Copyright Hotrodders.com 1999 - 2012. All Rights Reserved.