Hot Rod Forum : Hotrodders Bulletin Board - Reply to Topic
Hotrodders.com -- Hot Rod Forum



Register FAQ Search Today's Posts Unanswered Posts Auto Escrow Insurance Auto Loans
Hot Rod Forum : Hotrodders Bulletin Board > Tech Help> Engine> 389 overheating
User Name
Password
lost password?   |   register now

Thread: 389 overheating Reply to Thread
Title:
  
Message:
Trackback:
Send Trackbacks to (Separate multiple URLs with spaces) :

Register Now

In order to be able to post messages on the Hot Rod Forum : Hotrodders Bulletin Board forums, you must first register.
Please enter your desired user name (usually not your first and last name), your email address and other required details in the form below.
User Name:
If you do not want to register, fill this field only and the name will be used as user name for your post.
Password
Please enter a password for your user account. Note that passwords are case-sensitive.
Password:
Confirm Password:
Email Address
Please enter a valid email address for yourself.
Email Address:

Log-in

Human Verification

In order to verify that you are a human and not a spam bot, please enter the answer into the following box below based on the instructions contained in the graphic.



Additional Options
Miscellaneous Options

Topic Review (Newest First)
05-01-2013 02:10 PM
retsbsd
Overheating

I had my 389 rebuilt and it overheated and vapor locked after it warmed up. I could only drive it about 1/2 miles and it would vapor lock, i would let it cool down and it would start again. What I found out was the intake gaskets cross flow under the carb were wide open, wrong intake gaskets. I put the correct ones in that had the middle port blocked off (I have an electric choke but if you have a thermo choke you will need to install the ones with a very small hole) and the vapor lock up stopped. Bottom line when I checked the intake mantifold under the carb was hotter than the exhaust mantifold. You might want to look at that for the vapor locking.
07-13-2010 05:15 PM
40forddgc
heating

make sure the upper radiator hose doesnt go upwards before entering the intake. I had a similar problem> I had an air pocket and the water wasnt flowing enough. Good luck anyway.
07-13-2010 02:52 PM
baadgoat65
hot 389

i will check that i do have the ones that go to the front that look to be a little close thanks for all your help
07-13-2010 11:27 AM
sqzbox Your tri-pwer setup should bolt right up. I did that to a 69 400 from an earlier year 389 and it worked pretty good till I got fed up with the constant adjustments to keep it running good as I only re-built the center carb. Went back to a 650cfm holley and actually got better performance and drivability.
07-13-2010 11:17 AM
WDCreech It sounds to me like you have a brake line that is too close to the exhaust.
07-13-2010 10:39 AM
baadgoat65
hot 389

i noticed my front brakes get so hot that they start holding on and my pedal gets hard could my master cylender be getting to hot i stuck my finger in the fluid and was not hot would my power booster cause the brakes to hold when it gets hot i ajusted the timing and carbs again as long as it is moving and doesnt get stoped at lights or anything it will stay around 180 and if you can move at a good speed no sloww driving but if you let it set and idle it will get to about 230 it starts loseing oil pressure around 190 to 215 it gets low it doesnt lose it all together i am about to put new calipers and master cyl and booster and a new enine and tranny i forgot to mention that when it gets hot the tranny starts lossing 3rd gear i am so pissed anyone live around new castle pa that could help let me know thanks
07-12-2010 11:15 AM
sqzbox A vacuum gauge is what you need if you want to get it set just right or as good as it can be. aim for 20# of vacuum at adle speed or as good as you can get it if you have a HP cam in there.
07-12-2010 11:13 AM
sqzbox In lean, out rich.
07-12-2010 11:10 AM
baadgoat65
hot 389

hi yes i have checked the timeing if i am doing it corectly i have 6 deg btdc and 12 deg at 2000 rpm total of 18 deg thats with the vacumn advance disconnected could a bad valve or anything like that be possible and carberator mixture it is in for rich and out for lean rite or did i get that wrong thanks for your help let me know what you think
07-11-2010 10:41 PM
WDCreech baadgoat, have you checked the total timing? If your mechanical, or vacuum advance is not working, it would cause over heating because of slow timing.
07-10-2010 09:01 PM
68NovaSS Running rich is not causing your over heating problem.
07-10-2010 07:49 PM
baadgoat65
hot 389

the carbs are remaned from performance years they are supposed to be the correct internal parts i have no idea what to do next do i need a kit to get more mechanical advance on the distributor and richen up the feul mixture do any of you guys think it could be a problem with the heads or internal somwhere i am close to pulling the moter and replacing it with a 400 but i wanted to keep it as original as possible and i dont know if my tripower set up will fit a 400 oh well let me know if you guys think of anything else
07-10-2010 05:29 PM
sqzbox If your tri power isn't new it might have come off an old 421. Way to rich for a 389.
07-10-2010 05:22 PM
rtyauch301 you said its all new so im assuming its just been rebuilt if thats the case how far has it been driven since its been rebuilt have you changed your break in oil yet that may fix your oil pressure for the most part.. is your radiator new or is it the original ...
07-10-2010 04:54 PM
baadgoat65
hot 389

that photo mite be a 69 motor they changed the timeing cover that year i mite be looking for a motor so if you have any good sorces for engines let me kn ow thanks
This thread has more than 15 replies. Click here to review the whole thread.

Posting Rules
You may post new threads
You may post replies
You may not post attachments
You may not edit your posts

BB code is On
Smilies are On
[IMG] code is On
HTML code is Off


All times are GMT -6. The time now is 11:58 PM.


Powered by vBulletin® Version 3.8.7
Copyright ©2000 - 2014, vBulletin Solutions, Inc.
Search Engine Optimization by vBSEO 3.6.0 PL2
Copyright Hotrodders.com 1999 - 2012. All Rights Reserved.