Hot Rod Forum : Hotrodders Bulletin Board - Reply to Topic
Hotrodders.com -- Hot Rod Forum



Register FAQ Search Today's Posts Unanswered Posts Auto Escrow Insurance Auto Loans
Hot Rod Forum : Hotrodders Bulletin Board > Tech Help> Engine> Hitting Valves
User Name
Password
lost password?   |   register now

Thread: Hitting Valves Reply to Thread
Title:
  
Message:
Trackback:
Send Trackbacks to (Separate multiple URLs with spaces) :

Register Now

In order to be able to post messages on the Hot Rod Forum : Hotrodders Bulletin Board forums, you must first register.
Please enter your desired user name (usually not your first and last name), your email address and other required details in the form below.
User Name:
Password
Please enter a password for your user account. Note that passwords are case-sensitive.
Password:
Confirm Password:
Email Address
Please enter a valid email address for yourself.
Email Address:

Log-in

Human Verification

In order to verify that you are a human and not a spam bot, please enter the answer into the following box below based on the instructions contained in the graphic.



Additional Options
Miscellaneous Options

Topic Review (Newest First)
07-25-2003 02:48 PM
malc Will it have been worth it to get those heads done,plus the the other problems you´ve had, and fuel price is an issue .Fuel
has to be used or it deteriorates and gets moisture,which settles at the bottom of the tank.Did you look at the valve seals?
probably burned oil gumming it all up.I changed the heads on mine as the originals were shot and it was cheaper to get a new set,then the oil problem came up from below,past the rings.It
seems you get one thing done and along comes the next,
but don´t we love it!
07-25-2003 02:14 PM
Daved Thanks Woodz,

I keep meaning to replace the fuel, it could well have sat there for a year. The only thing is that fuel is so expensive over here I keep putting it off.

I have had the two latest problem valves off, and they are very free moving. I'm going to get that head overhauled anyway, just for piece of mind.

Thanks

Daved
07-25-2003 02:08 PM
woodz428 One other thing to consider and I thought about it in your first post,fuel supply. One of my longtime customers had a similar problem on a '66 7 Litre Galaxy, either the fuel had gone stale (varnished) or someone had sugared his tank. When he pulled the heads and brought them to me there was a caramel like substance that had caused several to hang open. He hadn't driven it in a year or so and keeps all his vehicles (builds show quality early Mustangs) in a climate controlled garage and it was fine the first day he drove it after storage and the next morning he bent a pushrod which lead to the head removal. Some of the valves had to be heated with a propane torch to soften the goo enough to get the valves out. Because of his storage situation he was sure it wasn't tampered with, so I insisted he drain the tank or the problem was likely to re-appear. He drained it while I was working the heads and said that it was very stale and he flushed it and put in fresh and hasn't had the problem since. Although I encounter gummed up carbs regularly since the reformulation of fuel this is the first and hopefully the last that has had such a serious side effect.
07-25-2003 01:51 PM
Daved Thanks, I had thought it might be that.
Just wondering, why would only three vavle be hitting pistons?
Also, is it possible for the timing chain to slip? I have no reason to think that it has ever been taken off, and so should be in the right place.

Thanks

Daved
07-25-2003 12:50 PM
gt2betubbed It can really bend a connecting rod? I can see a push rod or a valve, but never heard of a connecting rod. I guess that's cuz I'm still a greenhorn with not that much experience...Still worth checking though.
07-25-2003 12:31 PM
CJ2AWILLY Improper cam timing. in another words, the valves are open when the piston gets to top dead center or too much lift via the cam or rocker arm ratio. If you do not have a "High Lift" cam and are using stock rocker arm ratio then you need to pull tha timing cover off and check that the timing marks are properly aligned.

You may want to also check your connecting rods to ensure that they are not bent. I had a customer install a HP timeing set incorrectly and destroyed the lower end because of a bent rod.
07-25-2003 12:21 PM
Daved
Hitting Valves

Hi Guys,

Anyone who remembers my other threads, Stuck Valve or Removing Heads may remember that I have just pulled a head from my 350 SBC, to find that one exhaust valve was stuck open and had been hitting the piston. I had that head overhauled by a machine shop, and a new valve put in.
Today I have just pulled the other side, and although the valves aren't stuck open like before, mark on the pistons show that two of this sides valves have also been hitting.

Can anyone suggest why this maybe? Could it been explained by valve float?

Thanks

Daved

Posting Rules
You may post new threads
You may post replies
You may not post attachments
You may not edit your posts

BB code is On
Smilies are On
[IMG] code is On
HTML code is Off


All times are GMT -6. The time now is 10:30 PM.


Powered by vBulletin® Version 3.8.7
Copyright ©2000 - 2014, vBulletin Solutions, Inc.
Search Engine Optimization by vBSEO 3.6.0 PL2
Copyright Hotrodders.com 1999 - 2012. All Rights Reserved.