Hot Rod Forum : Hotrodders Bulletin Board - Reply to Topic
Hotrodders.com -- Hot Rod Forum



Register FAQ Search Today's Posts Unanswered Posts Auto Escrow Insurance Auto Loans
Hot Rod Forum : Hotrodders Bulletin Board > Tech Help> Engine> Thrust Bearing Wear
User Name
Password
lost password?   |   register now

Thread: Thrust Bearing Wear Reply to Thread
Title:
  
Message:
Trackback:
Send Trackbacks to (Separate multiple URLs with spaces) :

Register Now

In order to be able to post messages on the Hot Rod Forum : Hotrodders Bulletin Board forums, you must first register.
Please enter your desired user name (usually not your first and last name), your email address and other required details in the form below.
User Name:
If you do not want to register, fill this field only and the name will be used as user name for your post.
Password
Please enter a password for your user account. Note that passwords are case-sensitive.
Password:
Confirm Password:
Email Address
Please enter a valid email address for yourself.
Email Address:

Log-in

Human Verification

In order to verify that you are a human and not a spam bot, please enter the answer into the following box below based on the instructions contained in the graphic.



Additional Options
Miscellaneous Options

Topic Review (Newest First)
07-04-2006 10:20 AM
1FST4DR hey guys its me again, my tranny guy sent me a link which is full of helpful info, its www.atra.com/crankshaft/ check it out, might answer some of your questions, its alot of reading but so much useful info....Tim
07-03-2006 07:52 PM
1FST4DR machine shop tom, sounds like you know your stuff, i DO have a larger cam but my transmission doesnt have any vaccuum lines running to the manifold although there is a spot on the tranny for a vaccuum line which is blocked off, i was told my tranny is a "manual shift", i find this hard to believe because when i put it in drive it starts in 1 then goes to 2 and then 3?...should i run a vaccuum line once everythings in and see what happens? if so where does the vaccuum go on the manifold?. i also have an external tranny cooler and i dont run the fluid through the rad..should i be?, ill check for any kinks in the line and get out the airgun and give the cooler a shot and see what happens, thanks again, Tim.....PS i had an ATP shift kit installed about 2-3 weeks before my motor started making this funny noise, would this have caused the excessive tranny pressures or was this just a coincidence?
07-03-2006 05:45 PM
machine shop tom If the trans is producing too much line pressure, the converter will push the crank forward, wearing the thrust bearing. If you have a large camshaft that lowers the manifold vacuum, it will cause hight torque convertor oil pressures. This will force the convertor forward. Also, check for a restriciton in the oil cooler. A restriction in the line or cooler itself can cause high pressures in the tranny, again causing the convertor to force the crank forward.

tom
07-03-2006 05:27 PM
1FST4DR Hey guys i got my tranny back together, thanks xntrik for the helpful info, although i cannot put it to good use yet because my engine is on a stand right now but as soon as i have my heads and intake and everything back on, thatll be the first thing i do is check my flywheel and torque converter. wouldnt i have noticed from day one if i were using the wrong flex plate or torque converter? ive been running the same motor and tranny combo for about a summer and a half in 2 different cars and havent changed a thing, why all of a sudden? and if it were the wrong flex plate wouldnt i have problems with the starter engagement? i also know that when i bolt my torque converter to my flywheel i have to slide it ahead close to half an inch or so, is this too much or is it normal? i wish i had your brains xntrik, id probably have a minty drivetrain thx for the help again, ttyl
07-02-2006 03:26 PM
Bryan59EC Had a Chrysler 300 with a 4-speed -- started to make clunking noises with the clutch disengaged-
When I pulled the motor for a rebuild I found that the thrust surface of the bearing was completely gone. Crank counterweight was rubbing the block's webbing. That car was stolen from me 3 times. The third time I got it back it was just a shell.
Every 300 specific part on the car was gone-And absolutely no interior was left.
440 4-spd Chrysler>>>>>>Can you say SLEEPER???
07-02-2006 03:05 PM
xntrik
Quote:
Originally Posted by 1FST4DR
xntrik, my tranny guy also looked at my torque converter and said it was worn where it should be, but he also told me when i bolt my flywheel onto my motor to hold the torque converter up against it and see if the front part of the torque converter fits into the crankshaft part, im not sure what that does but im going to give it a shot and see what happens, thx for the reply, ill keep you posted

The flex plates are not symetrical front to back, different offsets.
If a flexplate is installed wrong the torque converter might be pushing the crankshaft forward all the time. Just a thought. Or you might have an incorrect flexplate for your application. (Fords won't bolt on backwards)

What he is referring to is that the torque converter has a round centering piece maybe 1 1/2 inch in diameter and 1/2 inch high that fits into the crankshaft to center it.

I think that I would test fit the torque converter to the flex plate when off the engine, then fit the flexplate to the crankshaft. Make note of how far the "dowel" protrudes toward the crankshaft and see if it is enough.

Could be a wrong torque converter also.

You said in # 7 that your tranny guy came and looked at it..... He SHOULD know.
07-02-2006 02:40 PM
1FST4DR xntrik, my tranny guy also looked at my torque converter and said it was worn where it should be, but he also told me when i bolt my flywheel onto my motor to hold the torque converter up against it and see if the front part of the torque converter fits into the crankshaft part, im not sure what that does but im going to give it a shot and see what happens, thx for the reply, ill keep you posted
07-02-2006 11:13 AM
xntrik Since the torque converter has about 3/16 inch of "float" between itself and the transmission, I don't know what would be pushing forward on the crankshaft unless the torque converter was not seated correctly into the pump.
07-02-2006 11:07 AM
1FST4DR Hey guys its Tim, my tranny guy took a look at my tranny and couldnt find any reason why something would be pushing on the end of my crank, and all bearing wear looks normal, he did discover that my forward gear clutches are toast, maybe thats what wore out my thrust some how? not too sure though, im getting new clutches installed on tuesday... my tranny is an automatic th350 with a 2500 rpm stall converter by the way... i hope my findings helps you guys fix your problems too
06-30-2006 12:08 PM
xntrik
Quote:
Originally Posted by 1FST4DR
Hey my names Tim im 19 years old and I had a 355 built for me and drove it for a summer and then my car burned down so i yanked the motor and tranny and put it into my next car, i was curious what a shift kit would do for me so i had a friend of my dads whos been doing trannys for over 35 years install it for me, and about 2 weeks after the install and no changes from the shift kit, my motor started making funny noises, so i stopped driving it and had a few ppl listen to it, no one could figure out what it was, so i pulled the motor again and stripped it down, only to find that the thrust washer was worn over one hundred thou, ive been told that it was caused by the tranny, something is pushing the crank from behind, my tranny guy is coming to inspect my tranny tomorrow, so if i find anything out ill let everyone know, thx for listening to my storey
Welcome to the site

Keep us posted as to the events unfolding.

You might also cut and paste your entry and start a new thread of your own for this. Just go to the top left of the ENGINE page and click on NEW THREAD
06-29-2006 11:10 PM
1FST4DR Hey my names Tim im 19 years old and I had a 355 built for me and drove it for a summer and then my car burned down so i yanked the motor and tranny and put it into my next car, i was curious what a shift kit would do for me so i had a friend of my dads whos been doing trannys for over 35 years install it for me, and about 2 weeks after the install and no changes from the shift kit, my motor started making funny noises, so i stopped driving it and had a few ppl listen to it, no one could figure out what it was, so i pulled the motor again and stripped it down, only to find that the thrust washer was worn over one hundred thou, ive been told that it was caused by the tranny, something is pushing the crank from behind, my tranny guy is coming to inspect my tranny tomorrow, so if i find anything out ill let everyone know, thx for listening to my storey
06-07-2002 08:02 PM
Harlequin Sometimes ive heard a whining sound, almost like a humming...but no chiping or squeeling....hope this helps!
06-06-2002 08:56 PM
KULTULZ Originally posted by 454impala69:


[quote]...is there an engine sound associated with excessive thrust bearing wear....thanks.<hr></blockquote>

If thrust bearing is worn enough, the crank will actually move in the webs. A hard stop may produce a clunk and of course there will be movement with clutch useage.
06-06-2002 04:14 PM
gottabdiesel ive seen thrusts wear before... usually from a clutch that was adjusted wrong cant help ya much other than that
01-25-2002 08:37 PM
454impala69
Thrust Bearing Wear

Hi everyone......has anyone out there ever experienced excessive crankshaft thrust bearing wear on your chevrolet SB or BB, and if so, how did you discover it....is there an engine sound associated with excessive thrust bearing wear....thanks.

Posting Rules
You may post new threads
You may post replies
You may not post attachments
You may not edit your posts

BB code is On
Smilies are On
[IMG] code is On
HTML code is Off


All times are GMT -6. The time now is 11:05 PM.


Powered by vBulletin® Version 3.8.7
Copyright ©2000 - 2014, vBulletin Solutions, Inc.
Search Engine Optimization by vBSEO 3.6.0 PL2
Copyright Hotrodders.com 1999 - 2012. All Rights Reserved.