Hot Rod Forum : Hotrodders Bulletin Board - Reply to Topic
Hotrodders.com -- Hot Rod Forum



Register FAQ Search Today's Posts Unanswered Posts Auto Escrow Insurance Auto Loans
Hot Rod Forum : Hotrodders Bulletin Board > Tech Help> Transmission - Rearend> 90 Grand Am 2.5L Tranny still pulling when stopping.
User Name
Password
lost password?   |   register now

Thread: 90 Grand Am 2.5L Tranny still pulling when stopping. Reply to Thread
Title:
  
Message:
Trackback:
Send Trackbacks to (Separate multiple URLs with spaces) :

Register Now

In order to be able to post messages on the Hot Rod Forum : Hotrodders Bulletin Board forums, you must first register.
Please enter your desired user name (usually not your first and last name), your email address and other required details in the form below.
User Name:
If you do not want to register, fill this field only and the name will be used as user name for your post.
Password
Please enter a password for your user account. Note that passwords are case-sensitive.
Password:
Confirm Password:
Email Address
Please enter a valid email address for yourself.
Email Address:

Log-in

Human Verification

In order to verify that you are a human and not a spam bot, please enter the answer into the following box below based on the instructions contained in the graphic.



Additional Options
Miscellaneous Options

Topic Review (Newest First)
07-28-2011 07:19 PM
tnsmith10 glad to be of help.
07-28-2011 07:08 PM
mike 96 ws6 Got the extra portion of the bracket cut to fit in there and the wiring hooked up and the converter clutch works fine (40 mile test drive).

Thanks again for all the help!!!
07-27-2011 07:42 AM
tnsmith10
Quote:
Originally Posted by mike 96 ws6
I replaced the bottom pan and filter with no problem = done.
Then I pulled the pan off the drivers side end of the tranny and only see 1 solenoid in there (I assume this is the TCC solenoid?) 14 photo's of my current situation with this solenoid can be seen here .
As you can see the solenoid I pulled out has 1 bolt hole to fasten it and one of the wires is much longer than the part I purchased from NAPA.. And the solenoid I received from NAPA has 2 bolt holes.
I assume NAPA gave me the wrong part but I'm not even sure I'm working with the correct solenoid?
What am I doing wrong?

by the looks of things, that is a "fitzall" brand universal lockup solenoid with napa boxing. it will work on both the 440t4 and the 125.
as far as the wiring goes, the short black wire needs to be cut close on the old solenoid and the wires need to be spliced so it can be joined to the new solenoid. the red wire can be cut pretty much anywhere you want as long as the the wire from the new solenoid can reach where you cut the old wire.
if i remember right, one side of the "tangs" that come on the new solenoid should be able to be removed for use on the 125.
theres nothing wrong with the solenoid you bought, its just going to take some extra effort to hook it up.
clear as mud? or did what i typed make sense? hopefully it makes sense and youll be able to get it going. if not, ill do what i can to help get it straightened out.
07-27-2011 01:02 AM
mike 96 ws6 I replaced the bottom pan and filter with no problem = done.
Then I pulled the pan off the drivers side end of the tranny and only see 1 solenoid in there (I assume this is the TCC solenoid?) 14 photo's of my current situation with this solenoid can be seen here .
As you can see the solenoid I pulled out has 1 bolt hole to fasten it and one of the wires is much longer than the part I purchased from NAPA.. And the solenoid I received from NAPA has 2 bolt holes.
I assume NAPA gave me the wrong part but I'm not even sure I'm working with the correct solenoid?
What am I doing wrong?
07-26-2011 02:20 AM
joefirebird I had a cavalier that did the same thing. I just unplug ed the wires that run to the lockup. square shaped plug on the front of the trans. to disable the lockup. trans worked fine ever sense then. a Friend has A grand am same thing still driving years later
07-25-2011 10:46 PM
mike 96 ws6 I talked to her before I checked back to this thread and today her daughter raised enough $ for a filter, fluid and TCC solenoid. I ordered through a local auto parts store (they confirmed the part description listed "converter solenoid" for $32).

Quote:
Originally Posted by tnsmith10
that connector can be unplugged and unless there is a physical problem with the solenoid, it wont engage lock up anymore.
Just for diagnostic sake I'll unplug the harness connector and test drive prior to pulling anything apart.
Maybe we can get grandma rollin' tomorrow.
Thanks again!!!
07-25-2011 09:56 PM
fast68 i always unplug the connector on front of the trans case and call it good

works

perfectly driveable this way, dont worry about it after yuo unplug it


put a bottle of seal conditioner fluid in the tranny the red colored fluid additive, not the lucas or other crap

this will keep it going for a long long time and help all the old dried up hardened seals inside the tranny and VB

its dirt cheap and can only help it and weve brought back alot of dead trannies with the stuff
07-25-2011 07:45 PM
tnsmith10
Quote:
Originally Posted by mike 96 ws6
Never mind, I tried jumpering the ALDL connector and the problem still exist.

Next issue: I've called 3 GM dealership parts departments to order a "Torque converter control solenoid". One of which said the part is no longer available, and the other two dealers said they could not find a part listed for this vehicle as a "TCC solenoid".
How can I find a part # to maybe help these guys find my part?
the dealers probably havent had a 125 come through their doors much since the beginning of the millenia.
your probably going to have to get the solenoid through a trans shop that sells parts. some do and some dont.
the harness connector that goes in through the case is for lockup only, this is something i wouldnt normally recommend but, with what your describing on the activities of the car, i cant say it would hurt much. that connector can be unplugged and unless there is a physical problem with the solenoid, it wont engage lock up anymore.
07-25-2011 04:21 PM
lmsport Get a wiring diagram and remove the wire from the trans that actuates the TCC solenoid.
07-25-2011 02:46 PM
mike 96 ws6
Quote:
Originally Posted by mike 96 ws6
Never mind, I tried jumpering the ALDL connector and the problem still exist.

Next issue:
How can I find a part # to maybe help these guys find my part?
VIN is 1G2NE14U5LC369650
07-25-2011 02:29 PM
mike 96 ws6
Quote:
Originally Posted by mike 96 ws6
Can I permanently jumper the OBD1 ALDL connector to keep the ECM in test mode, therefore disable ling the converter lock-up?
Never mind, I tried jumpering the ALDL connector and the problem still exist.

Next issue: I've called 3 GM dealership parts departments to order a "Torque converter control solenoid". One of which said the part is no longer available, and the other two dealers said they could not find a part listed for this vehicle as a "TCC solenoid".
How can I find a part # to maybe help these guys find my part?
07-25-2011 12:50 PM
mike 96 ws6 Is there a way to disable the converter from locking?
I only ask this because the car belongs to my neighbor, a 93 year old lady who only needs the car to get around town to the grocery store and church, and she has very little money. She should not need to go faster than ~ 40 mph.
Can I permanently jumper the OBD1 ALDL connector to keep the ECM in test mode, therefore disable ling the converter lock-up?
Thanks for the help everybody!
07-25-2011 12:40 PM
tnsmith10
Quote:
Originally Posted by joe_padavano
I had exactly this problem in a 1990 Grand Am. It's a PITA to replace the solenoid, as clearance between the side cover and the inner fender is minimal. It now runs fine.
the lower frame on these cars are real simple to separate from the body and allows the back of the trans to drop well enough to make the side cover an easy removal.
07-25-2011 07:57 AM
joe_padavano I had exactly this problem in a 1990 Grand Am. It's a PITA to replace the solenoid, as clearance between the side cover and the inner fender is minimal. It now runs fine.
07-25-2011 07:00 AM
tnsmith10
Quote:
Originally Posted by mike 96 ws6
This car has been sitting for 2 years due to a bad coil and leaking front main seal.
I fixed the coil and seal and it runs and shifts fine, but when I test drove it on the interstate it seemed like the converter stayed locked and the engine stalled when I came to a stop (like stopping in a car with a manual transmission without pushing the clutch in). I cranked it up and shifted to 'D' and the motor stalled, several times. Then I cranked the motor and shifted to reverse and the motor stayed running so I shifted to 'D' and it returned to normal operation (although now it doesn't feel like the converter is locking at highway speed.
What to do now?
Thanks,
Mike
the 125 has had toque converter solenoid problems for years and is more than likely the culprit with the trans.
the easiest and cleanest way to go about it would be to drop the bottom pan and do a filter change, this will keep the the trans from leaking all over when the side cover is pulled to swap out the solenoid. and since it would be a good idea to service the trans anyway, that is why i suggest a new filter at the same time.
This thread has more than 15 replies. Click here to review the whole thread.

Posting Rules
You may post new threads
You may post replies
You may not post attachments
You may not edit your posts

BB code is On
Smilies are On
[IMG] code is On
HTML code is Off


All times are GMT -6. The time now is 11:37 PM.


Powered by vBulletin® Version 3.8.7
Copyright ©2000 - 2014, vBulletin Solutions, Inc.
Search Engine Optimization by vBSEO 3.6.0 PL2
Copyright Hotrodders.com 1999 - 2012. All Rights Reserved.