Hot Rod Forum : Hotrodders Bulletin Board - Reply to Topic
Hotrodders.com -- Hot Rod Forum



Register FAQ Search Today's Posts Unanswered Posts Auto Escrow Insurance Auto Loans
Hot Rod Forum : Hotrodders Bulletin Board > Tech Help> Transmission - Rearend> 56 powerglide
User Name
Password
lost password?   |   register now

Thread: 56 powerglide Reply to Thread
Title:
  
Message:
Trackback:
Send Trackbacks to (Separate multiple URLs with spaces) :

Register Now

In order to be able to post messages on the Hot Rod Forum : Hotrodders Bulletin Board forums, you must first register.
Please enter your desired user name (usually not your first and last name), your email address and other required details in the form below.
User Name:
If you do not want to register, fill this field only and the name will be used as user name for your post.
Password
Please enter a password for your user account. Note that passwords are case-sensitive.
Password:
Confirm Password:
Email Address
Please enter a valid email address for yourself.
Email Address:

Log-in

Human Verification

In order to verify that you are a human and not a spam bot, please enter the answer into the following box below based on the instructions contained in the graphic.



Additional Options
Miscellaneous Options

Topic Review (Newest First)
09-11-2003 03:13 PM
cliff tate
iron power slide

no revers most likly revers band anckor broken remove and dismantle trans. be sure to remove controle valv spool before spliting converter housing from main housing.
09-08-2003 11:07 AM
rubens I know next to nothing about powerglides. Any ideas on what the cause of no reverse could be?
09-01-2003 11:25 PM
willys36@aol.com
Quote:
Originally posted by Crosley

Yes , the early aluminum power glides had rear pumps. If the rear pump sheared the drive pin it would not up shift as I recall.

__________________
I gotta sign this too?

Tony
Yep. Happened on my Wife's '56 Bel Air hard top. All of a sudden wouldn't shift our of first. Upon inspection we found a split rar pump ring gear. Easy to replace and back on the road!
08-31-2003 08:19 AM
Crosley
Quote:
Originally posted by jimfulco
I think the guts are different. The iron PG had a rear pump, while the aluminum one does not.
the internals are different......Some Look the same but different enough to cause some troubles. We fixed a Iron glide last year that had aluminum glide drum in it. This iron glide had this goofy ratcheting noise when put into park while sitin still. We thought was the park pawl. It was the drum spacing & end play problem

Yes , the early aluminum power glides had rear pumps. If the rear pump sheared the drive pin it would not up shift as I recall.

The rear pump was eliminated after 1967. I had a 67 Camaro that would not upshift after an over haul. The tranny builder had not installed the drive key for the pump gear in the rear pump. I ain't naming names here....

__________________
I gotta sign this too?

Tony
08-31-2003 03:46 AM
jimfulco I think the guts are different. The iron PG had a rear pump, while the aluminum one does not.
08-30-2003 09:12 AM
Crosley Actually I knew the tranny would not fit a 1956 235cid engine, but I have learned to never say "never" in the cyber world.

I built a hopped up 1955 235 cid chevy 6 about 8 years ago.

installed the chev 6 in a 1950 chev truck, Camaro saginaw 4 speed, 3.73 rear gears. It ran like that ape that is getting raped!

I still miss that truck


__________________
I gotta sign this too?

Tony
08-30-2003 07:31 AM
302 Z28 Ooops, I forgot the 56 rear flange is not the same as a smalblock, sorry for the disinformation.

Vince
08-29-2003 06:58 PM
rubens Thanks for all the feedback. Another related question is whether the guts from the aluminum Powerglide are direct replacements for the iron one. The original trans has no reverse(don't know why) but an aluminum Powerglide is being offered with the car that I am looking at.
08-29-2003 08:29 AM
willys36@aol.com Cros is correct, you need an adaptor. I got mine form Stove Bolt Engine Co. for my 200R4 but aluminum 'Glides need 'em too.

http://www.stoveboltengineco.com/index1.htm
08-28-2003 10:01 PM
Crosley I did not see this mentioned , but I am fairly sure the aluminum glide will not bolt up to the 1956 235 six cylinder engine with out the use of an adapter kit.

------------------------------
I gotta sign this too?

Tony
08-28-2003 08:35 PM
302 Z28 Bob is absolutely correct, I forgot to mention that you would also have to go with side mounts on the engine, which you obviously do not have on the six cylinder.

Vince
08-28-2003 07:30 PM
BOBCRMAN@aol.com The problem with putting in a trans crossmember for the aluminum glide is that you have too much distance between mounting points- front of engine+rear of trans- breaking of the aluminum belhousing is common.
08-28-2003 06:19 PM
302 Z28 It will bolt up the the rear of the engine with no problem, however I think the 56 Powerglide uses front mounts whereas the newer Powerglide uses a rear tailshaft mount. If you want to use a later poweglide you will have to install a rear crossmember.

Vince
08-28-2003 06:01 PM
rubens
56 powerglide

Wondering if a later aluminum powerglide will bolt up to replace original powerglide behind a six on a 56 Belair.

Posting Rules
You may post new threads
You may post replies
You may not post attachments
You may not edit your posts

BB code is On
Smilies are On
[IMG] code is On
HTML code is Off


All times are GMT -6. The time now is 03:33 PM.


Powered by vBulletin® Version 3.8.7
Copyright ©2000 - 2014, vBulletin Solutions, Inc.
Search Engine Optimization by vBSEO 3.6.0 PL2
Copyright Hotrodders.com 1999 - 2012. All Rights Reserved.