Hot Rod Forum : Hotrodders Bulletin Board - Reply to Topic
Hotrodders.com -- Hot Rod Forum



Register FAQ Search Today's Posts Unanswered Posts Auto Escrow Insurance Auto Loans
Hot Rod Forum : Hotrodders Bulletin Board > Tech Help> Suspension - Brakes - Steering> Soft and unsafe brakes.
User Name
Password
lost password?   |   register now

Thread: Soft and unsafe brakes. Reply to Thread
Title:
  
Message:
Trackback:
Send Trackbacks to (Separate multiple URLs with spaces) :

Register Now

In order to be able to post messages on the Hot Rod Forum : Hotrodders Bulletin Board forums, you must first register.
Please enter your desired user name (usually not your first and last name), your email address and other required details in the form below.
User Name:
If you do not want to register, fill this field only and the name will be used as user name for your post.
Password
Please enter a password for your user account. Note that passwords are case-sensitive.
Password:
Confirm Password:
Email Address
Please enter a valid email address for yourself.
Email Address:

Log-in

Human Verification

In order to verify that you are a human and not a spam bot, please enter the answer into the following box below based on the instructions contained in the graphic.



Additional Options
Miscellaneous Options

Topic Review (Newest First)
06-03-2012 06:01 AM
alkey
brakes

diyou bench bleed master cyl before installing?
06-02-2012 05:03 PM
66SSImp454 You can pinch off all the rubber brake lines with some pinch off pliers or vise grips and see if the pedal is firm.

Make sure all air should be out of the system. I like to gravity bleed.

If firm, the problem is below the clamps. Then remove one at a time or only from/only rears and see if the problem is found.

If still soft with the hoses clamped off, then there are ways to isolate each components between, but if this is on your 79 then it can really only be the master or adjustments if available. You can use the plugs you used to bleed the master with it still on the car and see if it is still soft.

I have my doubts on a proportioning valve, all that does is control the pressure so that the rear brakes get a little more force. I think more of a lock up issue would happen.

Sometimes safe hard stops fix it all. Like something gets pushed into place.

Let us know.
06-02-2012 04:53 PM
LATECH Probably not a defective master, its possible. Probably something you missed.
If the parts store will give you another ,throw it on, then youll know for sure
I bet its something else.
06-02-2012 01:52 PM
79bird Ok.. Ill check that..But could it also be that the master cylnder is a cheap one?
06-02-2012 11:56 AM
LATECH If a system looses pressure, the valve shuttles and stops the fluid to the failing system top keep the operable sytem functioning, as a safety device.
Check to see that pressure is being sent to each system, front and rear alike. pressures will be different of course, but as long as you get action that would be an indicator the valve is not shuttled to one end closing down one system.
A RED BRAKE warning light on the dash that is illuminated( after bulb check) is a good indicator that the valve has shuttled and not operating both systems.
06-02-2012 11:34 AM
79bird Yeah but im pretty sure the wheel cylinders are ok, because the shop checked all of that..Isnt it true that the proportioning valve will only really affect the rear drums?
06-02-2012 10:47 AM
LATECH Sounds like cheezie brake pads on the front (low friction co efficient) and possibly frozen wheel cylinders in the rear. Have you looked the entire system over?
Also if the pads in the front are rusted into the mounting area and wont move(without a hammer) then they wont apply well either. Believe it or not that is a common issue, especially in the rust belt.
Service the fronts pads/mount area, making sure the pads slide freely, check the rear to be sure the wheel cylinders move when you step on the brake.
06-02-2012 09:54 AM
79bird
Soft and unsafe brakes.

Alright, so one day my brakes were all of a sudden not working. I inspected everything at it looked fine. Tested the master cylinder and booster..Then my dad was apparently worried for "safety reasons", which i understand so he took it to a shop and they told us the master cylinder and the proportioning valve was bypassing. So I ordered the parts and my neighbor who helped me install them said its almost impossible for a proportioning valve to break, so we replaced the master only and bleed the system WITHOUT USING TUBING. Then when I first rode the car, the brakes felt better than when they were broken, but about 1/2 strong as they used to be.. To save cash i got a $25 master cylinder of Rock Auto, and im thinking that the cheap master cylinder doesn't work very good?? Or could it just be the PP valve that needs to be replaced? I checked the booster as well and its fine n dandy . Thanks!

Also, when I slam the brakes (when I was checking them) the wheels will not lock up anymore! It just decelerates when i slam it..

Posting Rules
You may post new threads
You may post replies
You may not post attachments
You may not edit your posts

BB code is On
Smilies are On
[IMG] code is On
HTML code is Off


All times are GMT -6. The time now is 03:15 AM.


Powered by vBulletin® Version 3.8.7
Copyright ©2000 - 2014, vBulletin Solutions, Inc.
Search Engine Optimization by vBSEO 3.6.0 PL2
Copyright Hotrodders.com 1999 - 2012. All Rights Reserved.