Hot Rod Forum : Hotrodders Bulletin Board - Reply to Topic
Hotrodders.com -- Hot Rod Forum



Register FAQ Search Today's Posts Unanswered Posts Auto Escrow Insurance Auto Loans
Hot Rod Forum : Hotrodders Bulletin Board > Tech Help> Transmission - Rearend> Truck stalls when put in gear?
User Name
Password
lost password?   |   register now

Thread: Truck stalls when put in gear? Reply to Thread
Title:
  
Message:
Trackback:
Send Trackbacks to (Separate multiple URLs with spaces) :

Register Now

In order to be able to post messages on the Hot Rod Forum : Hotrodders Bulletin Board forums, you must first register.
Please enter your desired user name (usually not your first and last name), your email address and other required details in the form below.
User Name:
Password
Please enter a password for your user account. Note that passwords are case-sensitive.
Password:
Confirm Password:
Email Address
Please enter a valid email address for yourself.
Email Address:

Log-in

Human Verification

In order to verify that you are a human and not a spam bot, please enter the answer into the following box below based on the instructions contained in the graphic.



Additional Options
Miscellaneous Options

Topic Review (Newest First)
08-07-2012 02:17 AM
cobalt327
Quote:
Originally Posted by gowser View Post
The truck has a Edlebrock 600cfm carb with electric choke. The timing is set at 12 degrees BTDC and it idles at 900-1000 the best. AmI in ballpark? GOWSER.
I've not been on much so didn't see this till just now. But I'd say you probably need to do some fine tuning.

What you don't want to have happen is the mechanical advance (controlled by the weights and springs under the rotor in the distributor) to be allowing the timing to advance when it's idling at 900-1000 rpm- which is kind of high unless you have a radical cam.

If the mechanical advance is coming in at 900 rpm, when you put it into gear the timing from the mechanical advance will suddenly be lost. That- along w/the increased load on the engine from being put into gear- will often pull the idle speed down too far.

The cure isn't to add more curb idle speed, instead you would want to add initial timing.

I'll hold off until we hear back from you on possible cures. In the meantime, here is a page w/info on timing that may help you get a grasp of the subject.
08-05-2012 09:32 AM
gowser
Truck stalls

The truck has a Edlebrock 600cfm carb with electric choke. The timing is set at 12 degrees BTDC and it idles at 900-1000 the best. AmI in ballpark? GOWSER.
08-04-2012 05:02 PM
cobalt327
Quote:
Originally Posted by gowser View Post
I installed a 350TH from 1982 Capric Classic behind 1968-327 Chevy. My problem is at 1000rpms the truck stalls when put in gear. When I increase the RPMS to keep it running the truck jumps ahead when put into gear. As far as I know the torque converter is original. Lots of help needed thanks GOWSER.
Sort the timing out first. This is especially important if the engine has a performance cam in it because if the initial timing isn't high enough, the carb primaries will be opened too far to get it to idle and that can cause the problems you're describing.
08-04-2012 01:10 PM
0trbo4myCHEVUICK Yeah what else have you messed with during the swap? Id hit it with a timing light for the heck of it.
08-04-2012 09:07 AM
RWENUTS It's probably not your tranny. Sounds like carb and timing issues.
You're barkin' up the wrong tree!!!
08-04-2012 07:26 AM
gowser Thanks for getting back to me josh83. To the tranny shop I go in Windsor Ontario Canada a little closer than yours. Thanks for your help.GOWSER
08-03-2012 10:11 PM
joshp83 not really if your not familar with trannys were are you located i have a tranny shop in wva
08-03-2012 09:04 AM
gowser
Truck stalls

Thanks josh83s. Is there any way that I can check the two things you wrote of on my own or do I need to take the tranny to tranny repair shop? Thanks GOWSER.
08-02-2012 04:25 PM
joshp83 if its the origional tranny from the 82 its a 350c sounds like the converter clutch is froze inside the converter or the valve in the valvebody is stuck open allowing the conveter to lock
08-02-2012 11:48 AM
gowser
Truck stalls when put in gear?

I installed a 350TH from 1982 Capric Classic behind 1968-327 Chevy. My problem is at 1000rpms the truck stalls when put in gear. When I increase the RPMS to keep it running the truck jumps ahead when put into gear. As far as I know the torque converter is original. Lots of help needed thanks GOWSER.

Posting Rules
You may post new threads
You may post replies
You may not post attachments
You may not edit your posts

BB code is On
Smilies are On
[IMG] code is On
HTML code is Off


All times are GMT -6. The time now is 03:14 PM.


Powered by vBulletin® Version 3.8.7
Copyright ©2000 - 2014, vBulletin Solutions, Inc.
Search Engine Optimization by vBSEO 3.6.0 PL2
Copyright Hotrodders.com 1999 - 2012. All Rights Reserved.