Hot Rod Forum : Hotrodders Bulletin Board - Reply to Topic
Hotrodders.com -- Hot Rod Forum



Register FAQ Search Today's Posts Unanswered Posts Auto Escrow Insurance Auto Loans
Hot Rod Forum : Hotrodders Bulletin Board > Tech Help> Transmission - Rearend> transfer case mount/hitting the starter
User Name
Password
lost password?   |   register now

Thread: transfer case mount/hitting the starter Reply to Thread
Title:
  
Message:
Trackback:
Send Trackbacks to (Separate multiple URLs with spaces) :

Register Now

In order to be able to post messages on the Hot Rod Forum : Hotrodders Bulletin Board forums, you must first register.
Please enter your desired user name (usually not your first and last name), your email address and other required details in the form below.
User Name:
If you do not want to register, fill this field only and the name will be used as user name for your post.
Password
Please enter a password for your user account. Note that passwords are case-sensitive.
Password:
Confirm Password:
Email Address
Please enter a valid email address for yourself.
Email Address:

Log-in

Human Verification

In order to verify that you are a human and not a spam bot, please enter the answer into the following box below based on the instructions contained in the graphic.



Additional Options
Miscellaneous Options

Topic Review (Newest First)
09-18-2012 06:36 PM
LEROYDOZOIS
fixed!

the shaft inside the starter that triggers the bendix was bent just a big, and the inner spacer that surrounds the bendix/block wasnt added.he fixed everything and only cost $75

its on the truck and works like a dream.

thanks everyone.
09-17-2012 07:58 AM
LEROYDOZOIS
hey guys

thank yuo for all your info, last night i crawled under the truck and saw that as the truck sat ( all yesterday ) the bendix wasnt fully retracted into the starter... i can move it in about 1/8 or a bit less so i will assume this is my problem

today after work its going to be removed and ill figure out what/who to call. i suppose if theres a way to fix it i can fabricate something but im sure its more then just that.

if anyone knows a way to fix/replace my problem please let me know

thankyou all again, couldnt have found this without you all!!!
09-16-2012 07:18 PM
Crosley T-case mounts do not cause a starter alignment problem.

Check the bell housing bolts on the trans for tightness. Check the dowel pin holes and the pins them selves ..

Also , i have seen folks use too long of bolts for the bell housing and although the bolts seem tight , the trans case is not tight against the engine.

If the trans case is loose slightly against the engine, the trans case will move around, wear out the dowel pin holes in the aluminum

Just some thoughts
09-16-2012 04:35 PM
timothale
mushy mounts.

It looks like the mounts have deteriated, the rubber sometimes gets gooey, If there is not enough clearance the starter might be hitting something when the engine moves.? We have a SBC in the Farm forklift, too much power and a gas hog, Someone used the wrong bolts and eventually the aluminum nose on the starter broke. the correct bolts are knurled and have a larger shank diameter than hardware store bolts , My son was having starting trouble and I told him I thought I had a good starter in the shop, He kept letting it go and chewed off some teeth on the flywheel, when he finally decided to fix it the starter only had one bolt. a little stitch in time would have saved him 200 and a day;s work.
09-16-2012 11:00 AM
LEROYDOZOIS starter bolts arent bent, and as for the bendix not retracting i dont think thats the case but i can surely check that, how would i go about fixing this if its the case ???
09-16-2012 10:53 AM
TexasT sounds more like a weak/broken spring in the bendix and it isn't retracting fully or staying retracted. Those mounts might also be worn but I can't see how they would effect the starter/flexplate relationship. You might also check the starter bolts as they could be bent.
09-15-2012 10:06 AM
LEROYDOZOIS i found them, 3 of them are neatly tucked behind the brackets and one of them is just squashed out.
09-15-2012 09:58 AM
LEROYDOZOIS
my apologies

your correct... i have a stock 454 in the truck but the truck came with a 350,

im trying to find the picture i had before, what my thought was is if the mount is bad, can the whole system ; engine,tranny,transfer case shift just enough to cause the flexplate to come in contact with the starter gear ???

let me find the picture
09-15-2012 08:49 AM
TexasT You say stock and I have been wrong before but I'm pretty sure there were no factory big block suburbans until '92 and later. I don't see how the transfer case has anything to do with the flywheel/starter engagement. Pix?
09-15-2012 08:18 AM
LEROYDOZOIS 1980 suburban, stock 454, th400, drive train is untouched.

when im driving theres a few Situations where ( something ) happens and my flexplate touches the bendix

like hitting the has a little hard from a dead stop, shifting up an incline,and or creeping up my steep driveway.

it will also happen if im accelerating down hill and i hit the gas kinda hard.

i just had the flexplate replaced ( it was cracked )and its still doing it. ive ground off like 1/8off the starter gear and still does it. i had 3 shims between the block and one by one ( removing them ) nothing changed.



the starter is a hi torque starter because the stock gm starter doesnt fit for what ever reason
09-15-2012 07:46 AM
timothale
year, model , mods.

you need to post more info
09-15-2012 07:42 AM
LEROYDOZOIS so either i sound very very stupid in this case or ive stumped everyone as well lol =]
09-14-2012 05:07 PM
LEROYDOZOIS
transfer case mount/hitting the starter

if one of the mounts on the transfer case/tranny cross member were to be bad and squashed out could this cause things to shift and make the flexplate hit the starter??? none of my issues with the flexplate started till a while after filling the transfer case with fluid and i think maybe when the fluid was drained and it flowed out on the stuff it got into the bad mount and made it worse.


any ideas ??? i can post pictures of the mount if need be ??

Posting Rules
You may post new threads
You may post replies
You may not post attachments
You may not edit your posts

BB code is On
Smilies are On
[IMG] code is On
HTML code is Off


All times are GMT -6. The time now is 02:28 PM.


Powered by vBulletin® Version 3.8.7
Copyright ©2000 - 2014, vBulletin Solutions, Inc.
Search Engine Optimization by vBSEO 3.6.0 PL2
Copyright Hotrodders.com 1999 - 2012. All Rights Reserved.