Hot Rod Forum : Hotrodders Bulletin Board - Reply to Topic
Hotrodders.com -- Hot Rod Forum



Register FAQ Search Today's Posts Unanswered Posts Auto Escrow Insurance Auto Loans
Hot Rod Forum : Hotrodders Bulletin Board > Tech Help> Engine> Starter Problems
User Name
Password
lost password?   |   register now

Thread: Starter Problems Reply to Thread
Title:
  
Message:
Trackback:
Send Trackbacks to (Separate multiple URLs with spaces) :

Register Now

In order to be able to post messages on the Hot Rod Forum : Hotrodders Bulletin Board forums, you must first register.
Please enter your desired user name (usually not your first and last name), your email address and other required details in the form below.
User Name:
Password
Please enter a password for your user account. Note that passwords are case-sensitive.
Password:
Confirm Password:
Email Address
Please enter a valid email address for yourself.
Email Address:

Log-in

Human Verification

In order to verify that you are a human and not a spam bot, please enter the answer into the following box below based on the instructions contained in the graphic.



Additional Options
Miscellaneous Options

Topic Review (Newest First)
10-22-2012 05:16 PM
LTorree I kind of wished my situation would have reflected a bracket to hold or balance the starter, but the vehicle did not come with one in place. In fact I have gone through several starters and even changed the plate as it too was chewed up. Every replacement starter I get is the small made in Mexico type that burns out fast or the bendix just don't engage properly. I wish I can find an old Delco type. My 89 Chevy pickup is a 5.7, with a 5 speed standard transmission with the starter bolting into the transmission and still does not have a bracket at the other end. I hope I don't end up with the same problem. I think my best bet is to find a delco starter at a junk yard with an offset bolt on pattern and get a bracket that will fit. If that fails I guess the SUV just got to go to the junkyard too. Thanks for all the help.
10-21-2012 08:04 PM
dasyhard Thanks for the info....the vehicle is a prostreet 56 chevy with a 540 Dart block, turbo 400 and Gear Vendors Overdrive. The replacement starter is a MSD 5095 mini starter and the flexplate will be a J.W. Performance Transmissions 93005 168 Tooth Flywheel for Chevy which is what the tech at Summit Racing recommended. You mentioned that aftermarket starters won't match up with your suggested plate, correct? If so, than I'll have to look into what Firebird suggested.
10-21-2012 07:28 PM
cobalt327
Quote:
Originally Posted by dasyhard View Post
I don't know if you were referring to my photos but I decreased the size.
Must be your photos. But w/o any reference its hard to know what's being referred to.

Anyway, what type of vehicle is this? It look like an engine mid mount plate. It wouldn't help the starter, the brace that would help is attached to the other end by one of the through bolts that hold the starter together. The through bolt would have a stud attached to the end, as shown in the image below:



The other end of the brace bolts to a threaded hole in the block:

10-21-2012 05:16 PM
dasyhard I don't know if you were referring to my photos but I decreased the size. Is the plate shown here an actual support of the starter?
10-21-2012 12:39 PM
cobalt327 How much zoom you got cranked into yours, anyway?? Might be time for an eye Dr. appt. LOL

The image is 488 x 206, click on image to see source.



Below is how it appears on my Firefox browser:



Just about right IMO for enough detail to show if someone wanted to fab their own.

Re the brace: The starter brace is a given- that's why I showed a photo of it and partly why I linked to the page on starters.
10-21-2012 05:04 AM
cobalt327
Quote:
Originally Posted by dasyhard View Post
Thank you for this valuable information F-Bird, but if you take a look at my attached photos, there is a bracket that sits tight against my starter after I removed the starter. Please view it and let me know if this brace serves its purpose. If not, than I will take your advice and go with the Eckler's starter plate.
Danchuck also sells the adapter plate, check to see who has the better deal on them. More info on the adapter plate and starters in general here.

If the cracked hole has good metal, drill/tap it and use a stud, not another bolt. That will put less stress on the hole and might last a long time.

The starter brace is shown below; it bolts to the back of the starter (the end towards the front of the vehicle, in other words) and connects it to the engine block. It's made for a stock type starter. Aftermarket mini starters generally won't work w/the stock brace.

One other option for a starter is a factory permanent magnet-type starter. Smaller, but still w/good power. Being lighter, it puts less stress on the mounting area. IIRC, someone wrote that ordering a starter for a 2000 4.3L S-10 will get you one that fits a SBC w/a 153T flexplate/flywheel.

10-21-2012 03:59 AM
dasyhard Thank you for this valuable information F-Bird, but if you take a look at my attached photos, there is a bracket that sits tight against my starter after I removed the starter. Please view it and let me know if this brace serves its purpose. If not, than I will take your advice and go with the Eckler's starter plate.
10-20-2012 05:09 PM
dasyhard Sorry to hear that you have a major problem but I'm afraid I can't give you any solutions. Hopefully, someone on this site can.

My situation stems from misalignment of the starter to the flexplate due to incorrect shimming or no shimming at all. I don't think it's the bolts because they seem to be tight. The gears on both starter and flexplate are damaged and one tooth on each gear (both starter and flexplate) are missing. Thanks for the info and I hope you find a less costly remedy.
10-20-2012 04:48 PM
LTorree I have a similar problem. Changed the starter and still have the meshing noise. Took off the cover plate and disconeted the coil wire and used a jumper starter button to engage the starter to check on the tooth meshing of the starter onto the gear plate. I found out that the outer bolt of the offset starter bolt seemed loose and caused the starter to move when engaging. I tried to tighten but still moved while engaging. Found out that the hole has a crack to which allowed movement of the bolt a little while the starter engaged. Now, my question to the experts would be how do I fix the crack on the block? I hate to change the entire short block. Is it possible to apply a bracket at the end of the starter motor to the block like how some older model chevys use to have? Or is there some sort of epoxy that would fix the crack? Can I use a tap and try and creat a deeper thread and use a longer bolt? Appreciate any help and advice. It is a 96 GMC yukon 5.7 automatic 2 wheel type.
10-17-2012 04:54 PM
dasyhard Thanks for the feedback. Since the starter is old and the flywheel is damaged, I've decided to replace both parts and ensure I have the correct bolts and shimmed properly so it's engaged correctly. I ordered the MSD 5095 to replace the hitachi starter. I had a great deal on the hitachi so this is why I installed it. Thanks again.
10-17-2012 10:05 AM
alittle1 Incorrect meshing of the starter gear and flywheel teeth.

Pull the spark plugs, remove the coil wire and take off the inspection cover on the flywheel. While using a remote starter switch, go underneath and check for proper gear meshing between the starter and the flywheel. BBC have a 168 tooth flywheel.

Why would you have a Hitachi starter on a GM?
10-17-2012 08:45 AM
dasyhard
Starter Problems

Hey guys, I need some advice on assesing a problem with my starter on my BBC motor. For some time now when starting my motor, my hitachi starter makes screeching sounds, then it would make popping sounds with smoke coming from the starter, not sure where. The car starts but this noise is annoying. I jacked up the car to view the starter and it looks secured but when I checked the flywheel the teeth is worn on the half way mark. And one tooth is completely chipped off. I took some pics and I hope its clear to diagnose what can cause this or is this normal.

Posting Rules
You may post new threads
You may post replies
You may not post attachments
You may not edit your posts

BB code is On
Smilies are On
[IMG] code is On
HTML code is Off


All times are GMT -6. The time now is 09:23 AM.


Powered by vBulletin® Version 3.8.7
Copyright ©2000 - 2014, vBulletin Solutions, Inc.
Search Engine Optimization by vBSEO 3.6.0 PL2
Copyright Hotrodders.com 1999 - 2012. All Rights Reserved.