Hot Rod Forum : Hotrodders Bulletin Board - Reply to Topic
Hotrodders.com -- Hot Rod Forum



Register FAQ Search Today's Posts Unanswered Posts Auto Escrow Insurance Auto Loans
Hot Rod Forum : Hotrodders Bulletin Board > Tech Help> Hotrodding Basics> Installed Engine In Truck, Something Not Right. Need Help ASAP.
User Name
Password
lost password?   |   register now

Thread: Installed Engine In Truck, Something Not Right. Need Help ASAP. Reply to Thread
Title:
  
Message:
Trackback:
Send Trackbacks to (Separate multiple URLs with spaces) :

Register Now

In order to be able to post messages on the Hot Rod Forum : Hotrodders Bulletin Board forums, you must first register.
Please enter your desired user name (usually not your first and last name), your email address and other required details in the form below.
User Name:
If you do not want to register, fill this field only and the name will be used as user name for your post.
Password
Please enter a password for your user account. Note that passwords are case-sensitive.
Password:
Confirm Password:
Email Address
Please enter a valid email address for yourself.
Email Address:

Log-in

Human Verification

In order to verify that you are a human and not a spam bot, please enter the answer into the following box below based on the instructions contained in the graphic.



Additional Options
Miscellaneous Options

Topic Review (Newest First)
11-17-2012 10:36 AM
allansmith859 Ok guys I started it up and pulled the wires from the distributor cap one at a time. nothing changes it still misses. Plugs and wires were bought a month ago. what does this mean
11-17-2012 08:00 AM
allansmith859 My mechanic said it wouldn change anything putting a 305 in this as he has done it before. I dont know Im gonna start it and pull each wire one at a time and see if nothing happens. Maybe one of the wires got damaged during this hole process. I guess what Im being told is to find a ecm from a vehicle with a 305 in it. I dont see how this would make a difference honestly. If anything I dont think it would missfire like this it would just fall on its face at first and then finally take off.
11-17-2012 07:16 AM
cobalt327 Pull the plugs and inspect them to see if it's running too rich. Be sure the vacuum lines are correct and everything is holding vacuum, no vac. leaks.

These engines need to be timed in a specific manner, not just turning the distributor while using a timing light like non computer controlled engines are timed.
11-17-2012 05:58 AM
gearheadslife
Quote:
Originally Posted by oldbogie View Post
A 1994 would have computer managed Throttle Body Fuel Injection (TBI). These are mapped in a PROM chip specific to the engine size and vehicle configuration. There is a lso a high probability that the injector size (flow per hour) is different. Basically this is a way of saying that a system programmed for a larger 350 will overfuel the smaller 305. Not to say there are other issues but this is a big one all by itself.

Bogie
you are correct.. bigger injectors and different prom.. iirc same ecu..
shouldn't be all that hard to find a 94 truck/van with a 305 to grab the prom and tb
11-17-2012 05:55 AM
gearheadslife
Quote:
Originally Posted by 69 widetrack View Post
My apologies again...I misread his original post and screwed up...as soon as I sent the post it hit me and I retracted my statement...damn I hate it when I do that.

Sorry about that
Ray
it happens, just didn't want the o/p to get the wrong part
11-16-2012 07:32 PM
oldbogie
Quote:
Originally Posted by allansmith859 View Post
Ok guys I pulled the 350 out of my 94 c1500 cause I thought the rear main seal was leaking. Anyway, I decided to keep the 350 setup for a roller setup someday and put a 305 in. Got it all hooked up yesterday and got it fired up. At idle it sounds great. When Im going down the road it sputters. I have the timing almost dead on, I got all sensors hooked up, I might have two vaccum lines crossed but it sound good. Also I broke my knock sensor when I pulled the engine out so I cant plug it in. I looked up what a knock sensor is it said it advances the timing until it detects a ping or knock and then retards the timing until the right air fuel mixture is set. It effects power and gas mileage. I dont know about gas mileage but power is an issue. Any ideas? could this be cause my knock sensor is not hooked up. Thanks guys
A 1994 would have computer managed Throttle Body Fuel Injection (TBI). These are mapped in a PROM chip specific to the engine size and vehicle configuration. There is a lso a high probability that the injector size (flow per hour) is different. Basically this is a way of saying that a system programmed for a larger 350 will overfuel the smaller 305. Not to say there are other issues but this is a big one all by itself.

Bogie
11-16-2012 03:51 PM
allansmith859 I am using the knock sensor that came on the 305. I take it that its a 305 knock sensor. Also there is nothing wrong with putting a 305 in this. It is far from a performance engine. Beside I am using the roller block that came out of it (350) and going to do something with it cant decide yet. Might put it back in the truck with HEI System. But anyway I got a new knock pigtail and got it plugged in. Dont Know if that knock sensor is good but guess i should get one. Got all my vaccum lines hooked up right, all my plug wires are right, distributor cap is right, got new plugs and wires, and this thing is missing. I said before at idle its fine but i take that back its not. its missing all the time. Keep in mind it wasn like this before. This is why I hate ****in computers. all the money I got in this son of a ***** I coulda just went to hei and got better results, except for gas mileage

Anything else that could make it miss like this. Think it could be the harmonic balance is not right. this is the one I got with it but the block is bored 60 and it looks like a stock balancer. Maybe could try a 350 balancer or maybe Im just thuinking to ****in hard. What ya think guys, Im bout to roll this peice of **** in the lake.
11-16-2012 11:24 AM
Valkyrie5.7 The correct for a 5.0L is $20 on rock auto.
11-16-2012 11:06 AM
69 widetrack
Quote:
Originally Posted by gearheadslife View Post
thats great, he installed a 305
My apologies again...I misread his original post and screwed up...as soon as I sent the post it hit me and I retracted my statement...damn I hate it when I do that.

Sorry about that
Ray
11-16-2012 11:01 AM
gearheadslife
Quote:
Originally Posted by 69 widetrack View Post

thats great, he installed a 305
11-16-2012 10:59 AM
69 widetrack My bad...re read the post and he did put a 305 in...appologies
11-16-2012 10:56 AM
69 widetrack 1994 C1500, 5.7 liter knock sensor....$32.10 Just one link below.

94 1994 GMC C1500 Knock Sensor - Engine Electrical - AC Delco, Delphi, Standard Motor Products, Left, Right - PartsGeek
11-16-2012 10:41 AM
gearheadslife fyi you can't use the 350 knock sensor in the 305..
get one for the 305 cid
11-16-2012 10:27 AM
69 widetrack I don't think that 25 or 30 pounds oil pressure is anything to worry about at idle...I'd get that knock sensor replaced and if the problem persists look else where. It needs to be replaced regardless.

Ray
11-16-2012 10:21 AM
allansmith859 Also I forgot to mention at idle my oil pressure is at 25 to 30 but when I hit the gas it goes to about 50. I know that the oil pump is good. I have always seen my oil pressure around 40
This thread has more than 15 replies. Click here to review the whole thread.

Posting Rules
You may post new threads
You may post replies
You may not post attachments
You may not edit your posts

BB code is On
Smilies are On
[IMG] code is On
HTML code is Off


All times are GMT -6. The time now is 07:55 PM.


Powered by vBulletin® Version 3.8.7
Copyright ©2000 - 2014, vBulletin Solutions, Inc.
Search Engine Optimization by vBSEO 3.6.0 PL2
Copyright Hotrodders.com 1999 - 2012. All Rights Reserved.