Hot Rod Forum : Hotrodders Bulletin Board - Reply to Topic
Hotrodders.com -- Hot Rod Forum



Register FAQ Search Today's Posts Unanswered Posts Auto Escrow Insurance Auto Loans
Hot Rod Forum : Hotrodders Bulletin Board > Tech Help> Engine> liquid from exhaust
User Name
Password
lost password?   |   register now

Thread: liquid from exhaust Reply to Thread
Title:
  
Message:
Trackback:
Send Trackbacks to (Separate multiple URLs with spaces) :

Register Now

In order to be able to post messages on the Hot Rod Forum : Hotrodders Bulletin Board forums, you must first register.
Please enter your desired user name (usually not your first and last name), your email address and other required details in the form below.
User Name:
If you do not want to register, fill this field only and the name will be used as user name for your post.
Password
Please enter a password for your user account. Note that passwords are case-sensitive.
Password:
Confirm Password:
Email Address
Please enter a valid email address for yourself.
Email Address:

Log-in

Human Verification

In order to verify that you are a human and not a spam bot, please enter the answer into the following box below based on the instructions contained in the graphic.



Additional Options
Miscellaneous Options

Topic Review (Newest First)
11-20-2012 07:02 PM
lakeroadster Great thread. "2 C8H18 + 25 O2 → 16 CO2 + 18 H2O" Pretty cool when Chemistry = Stuff I have observed!

I put true duals on my C10 and have noticed it too tends to exhaust a lot of moisture when I first start it. Initially I was concerned about a blown head gasket. I keep a close eye on the oil (no signs of water) and on the radiator (no drop in antifreeze level).

Additionally the moisture in the exhaust that ends up on the concrete driveway evaporates away, no signs of antifreeze. I guess all's well that end's well?
11-20-2012 06:25 PM
oldbogie
Quote:
Originally Posted by dilligaf View Post
I am getting a lot of liquid mixed with carbon from the exhaust pipes. It seems to be way to much for condensation. The inside of the pipes are coated with black soot. This problem was there with the old exhaust and the new exhaust that I just had done. It blows out when I first start the engine cold and after I have ran the engine for several miles. The temp after several miles was at 195. I am running a 650 Edelbrock on a small block with a mild cam. I mention this because all along I thought it might be raw gas mixing with the soot in the pipes.
A bit more than half of the exhaust is water vapor from the combustion of gasolne. The chemical formula looks something like this:

2 C8H18 + 25 O2 → 16 CO2 + 18 H2O

What this is saying in chemists shorthand is that 2 molecules of octane is reacting with 25 molecules of diatomic oxygen (the way oxygen is found in the atmosphere) to make 16 molecules of carbon dioxide and 18 molecules of water. This is perfect reaction of octane and oxygen from the air, in reality the chemistry of gasoline has other stuff in it like benzene, toluene, zylene all stuff best not gotten on your skin. Also, there isn't time inside a running engine for these reactions to complete so there's always some unburnt hydrocarbon left over and carbon monoxide that didn't have time or the free oxygen to burn to carbon dioxide. In addition the atmosphere is mostly made of nitrogen while this doesn't contribute to the reaction at high temperature it will combine with oxygen to make the many types of nitrogen oxides shown as NOx in the common press. Oxygenates are added to the gas to provide some extra oxygen without leaning the mixture to help the hydrocarbon and CO to CO2 burns to get at completion, today's love affair is with ethanol (grain alcohol) in the past they used methyl tert-butyl ether (MTBE) which is a throughly dangerous material you sure don't want on you and has mostly been banned, worked really good though.

The carbon can be from too much cold running to where it doesn't burn off. Or it can be from a rich mixture; this could be too much or too long on the choke, too much fuel pressure, too high a float setting, power valve (metering rod) comes on too early, the intake manifold is too cold, engine coolant and running temp is too cold, the ignition is not powerful enough resulting in miss and late fires, the air filter is dirty or in the case of K&N type oil wetted gauze being too oily.

Lots of choices to go look at.
Bogie
11-20-2012 05:13 PM
painted jester It could be the choke is opening late too causing a rich Idle! When cold!! Or not opening all the way!

Poncho its a 650 Edelbrock, but it doesn't make any difference your right!

Jester
11-20-2012 05:10 PM
poncho62
Quote:
Originally Posted by painted jester View Post
Its normal, moisture from the air is turned to steam in the cylinders and condenses in the exhaust pipes and muffler and is then forming water droplets at the exit of your tail pipes and carbon collects there street mufflers have small weep holes in them to drain this condensation! Dont worry till you get clouds of heavy white steam that's usually damage!!

Jester
That said, with the black soot and it having a Holley, its a good bet that its running a bit rich
11-20-2012 05:04 PM
painted jester Its normal, moisture from the air is turned to steam in the cylinders and condenses in the exhaust pipes and muffler and is then forming water droplets at the exit of your tail pipes and carbon collects there street mufflers have small weep holes in them to drain this condensation! Dont worry till you get clouds of heavy white steam that's usually damage!! Larger carbs and cams increase the moisture drawn in with more air and you see more at the tail pipe! Mine blows smoke rings with the lumpy cam my grand son thinks its cool LOL But when pipes all get hot you wont see the steam but as long as the pipes are cool the water will condensate! The longer the pipes the longer it takes to get hot!!

Jester
11-20-2012 04:35 PM
dilligaf
liquid from exhaust

I am getting a lot of liquid mixed with carbon from the exhaust pipes. It seems to be way to much for condensation. The inside of the pipes are coated with black soot. This problem was there with the old exhaust and the new exhaust that I just had done. It blows out when I first start the engine cold and after I have ran the engine for several miles. The temp after several miles was at 195. I am running a 650 Edelbrock on a small block with a mild cam. I mention this because all along I thought it might be raw gas mixing with the soot in the pipes.

Posting Rules
You may post new threads
You may post replies
You may not post attachments
You may not edit your posts

BB code is On
Smilies are On
[IMG] code is On
HTML code is Off


All times are GMT -6. The time now is 09:25 PM.


Powered by vBulletin® Version 3.8.7
Copyright ©2000 - 2014, vBulletin Solutions, Inc.
Search Engine Optimization by vBSEO 3.6.0 PL2
Copyright Hotrodders.com 1999 - 2012. All Rights Reserved.