Hot Rod Forum : Hotrodders Bulletin Board - Reply to Topic
Hotrodders.com -- Hot Rod Forum



Register FAQ Search Today's Posts Unanswered Posts Auto Escrow Insurance Auto Loans
Hot Rod Forum : Hotrodders Bulletin Board > Tech Help> Transmission - Rearend> 700r4 not shifting right
User Name
Password
lost password?   |   register now

Thread: 700r4 not shifting right Reply to Thread
Title:
  
Message:
Trackback:
Send Trackbacks to (Separate multiple URLs with spaces) :

Register Now

In order to be able to post messages on the Hot Rod Forum : Hotrodders Bulletin Board forums, you must first register.
Please enter your desired user name (usually not your first and last name), your email address and other required details in the form below.
User Name:
If you do not want to register, fill this field only and the name will be used as user name for your post.
Password
Please enter a password for your user account. Note that passwords are case-sensitive.
Password:
Confirm Password:
Email Address
Please enter a valid email address for yourself.
Email Address:

Log-in

Human Verification

In order to verify that you are a human and not a spam bot, please enter the answer into the following box below based on the instructions contained in the graphic.



Additional Options
Miscellaneous Options

Topic Review (Newest First)
12-24-2012 11:47 PM
supercoop Drive is 1st, 2nd ,3rd
OD is 4th gear. 1,2,3,4
TC lockup is seperate
12-24-2012 12:01 PM
123pugsy
Quote:
Originally Posted by lowriderr9 View Post
Yeah it seems to be reving a little when I am on the gas a little more. As long as I a easy on the throttle its fine.
Did you give a few good tugs on the cable yet?

The tranny may not be on the way out yet. The cable system is more important than most guys realize.
Keep on it or else it will go out and if you rebuild it and there is a problem with your cable set up it will fry again.

I dropped my pan and found the problem before I lost a second tranny. It wasn't burying the plunger on the valve. It may not be your problem, but who knows, it could be too.

Do you have the correct bellcrank?
What carb is on the motor?

Crazy but true that only the governor can control shift points. Not the cable.
12-24-2012 11:42 AM
lowriderr9
700r4

Yeah it seems to be reving a little when I am on the gas a little more. As long as I a easy on the throttle its fine.
As far a the tv cable it seems like the later and the more the motor is reved up the more positive the shift. LIke when it goes into 3rd at 48. I don't know. I hate to go to a transmission shop and confer with them. Over the years I have had an experience with three different shops where I live and two of the experiences were bad so I want to try and do all I can.
As far as the way it is shifting now, when it shifts to 3rd at a little heavy throttle and the motor seems to rev up a little I guess if the trans is going out it will continue to get worse.
It just seems odd that with the cable I can' only adjust it to shift at 14 and 27 and 27 and 48. Thanks for the help. I appreciate it.
12-24-2012 10:27 AM
123pugsy
Quote:
Originally Posted by lowriderr9 View Post
It is an aftermarket cable. My gas pedal doesn't actually open the throttle all the way up, which I never do anyway but like I said I did open it by hand all the way to set the tv cable. When I have the throttle all the way open I have the cable pulled as far as it will go. I may drop the pan and do what you said. I tired to ge the cap off the governor to look at it but I can't get it off. I read somewhere there is a clip that holds it on but I dont see one. Any ideas on this. Also where do you get a calibration kit if I should need one.
I took the car out yesterday and I just realized that I have been running it with the shift in OD instead of drive. I put it in drive started off and I felt it shift from first to second and second to third but it didn't shift again. Should it just go to third while it is in drive. I can manually reach down and shift it to overdrive and if I am going 52 to 52 if feels like it locks up in fourth. If I get less than 52 or so it act like it shift back and foruth between 3rd and 4th. I have to get to 55 or so before it will stay locked up. I would just like to know if it is supposed to go in fourth while the indicator is in drive.
Seems like right now I am at about tha same shifting points from 1st to 2nd and 2nd to 3rd as you are.
I don't think the transmission is fried but don't know for sure. What will it do if it is fried. The fluid is good and red and doesn't smell so I don't know.
When I first put the cable on it was shifting from 1st to 2nd at about 27 with a really good positive shift and from2nd to 3rd at about 48 or 49 with a good positive shift. This seemd way to high to me so I started adjusting on the cable and have what I have now. Sometime when I am in the gas a little more than normal it feels good from 1st to 2nd but from 2nd to 3rd I can feel the motor rev up a little like it might be slipping but I don't know. Hopefully I can get it sraight. Thanks for the help.
If you're not dropping the pedal to the metal, you may not need to caibrate the shift points. I did mine because it was shifting at 3500 under full throttle.

You can get one here, item 43 just past half page: 700R4, TransmissionHead.com the Ultimate 700R4 Performance Website, 700R4 Raptor or google: superior 700r4 governor kit.

You'll need a large screwdriver and a hammer to get the cap off. A new rubber seal will also be req'd. If the cap is rusted tite, you may bugger the whole cap taking it off as well. Make sure you really want to go there before you begin.

If its revving from 2 to 3, the cable is still out of whack or your tranny is on the way out. Seeing that your fluid is nice and clean is a good sign though. It should shift nicely, always.
12-24-2012 09:46 AM
lowriderr9
700r4

It is an aftermarket cable. My gas pedal doesn't actually open the throttle all the way up, which I never do anyway but like I said I did open it by hand all the way to set the tv cable. When I have the throttle all the way open I have the cable pulled as far as it will go. I may drop the pan and do what you said. I tired to ge the cap off the governor to look at it but I can't get it off. I read somewhere there is a clip that holds it on but I dont see one. Any ideas on this. Also where do you get a calibration kit if I should need one.
I took the car out yesterday and I just realized that I have been running it with the shift in OD instead of drive. I put it in drive started off and I felt it shift from first to second and second to third but it didn't shift again. Should it just go to third while it is in drive. I can manually reach down and shift it to overdrive and if I am going 52 to 52 if feels like it locks up in fourth. If I get less than 52 or so it act like it shift back and foruth between 3rd and 4th. I have to get to 55 or so before it will stay locked up. I would just like to know if it is supposed to go in fourth while the indicator is in drive.
Seems like right now I am at about tha same shifting points from 1st to 2nd and 2nd to 3rd as you are.
I don't think the transmission is fried but don't know for sure. What will it do if it is fried. The fluid is good and red and doesn't smell so I don't know.
When I first put the cable on it was shifting from 1st to 2nd at about 27 with a really good positive shift and from2nd to 3rd at about 48 or 49 with a good positive shift. This seemd way to high to me so I started adjusting on the cable and have what I have now. Sometime when I am in the gas a little more than normal it feels good from 1st to 2nd but from 2nd to 3rd I can feel the motor rev up a little like it might be slipping but I don't know. Hopefully I can get it sraight. Thanks for the help.
12-24-2012 09:44 AM
cobalt327
Quote:
Originally Posted by lowriderr9 View Post
Just bought a rat rod with a 700r4 in it. When I left the guys house I didn't think it was ever going to shift but it finally did. I got to checking and reading some about the r4 and found he didn't have the tv cable hooked up. The truck has a 305 cu. in with a edelbrock carb. I ordered the kit from tci with the carb linkage and a new tv cable and installed it.
I have been adjusting on the cable and what I am getting is a shift from 1st to 2nd at 15mph and from sn to 3rd at about 26mph. It hadn't been doing any more shifting until yesterday. I was going along around 50 and it went into overdrive. After it started doing that sometimes if felt like it was shifting back and forth from 3rd to overdrive.
I adjusted the tv cable with the throttle wide open and the cable pulled tight at wide open throttle.
If I have the tv cable pretty well adjusted right and it still doesn't go from 2,3 and to 4th like it should is there anything I can check?
Also what speeds should it shift. 1st to 2nd
2nd to 3rd
3rd to 4th
Like I say it has never shifted past 3rd until yesterday. Any advice would be apreciated.
Like you found out, the TV cable is uber important.

Besides the WOT TV cable setting, the geometry of the carb linkage is also important and is sometimes overlooked. The geometry is what says how far the cable is pulled at any particular throttle setting, below wide open. Be sure it's right. Details are below.

Links to info here.

Good luck.
12-23-2012 07:30 PM
scholman lowriderr9,
I have this transmission installed in my 1976 Sprint. The shift points are 14mph 1st to 2nd. 26 mph 2nd to 3rd. 40 mph is 3rd to 4th shift. If I slow to 38 mph it will go back to 3rd gear. When I first put in in the Sprint it did not want to go into 4th(overdrive). I took it to the shop I bought the transmission from and the owner pulled the cable out as far as he could three or four times quickly. He said that sometimes the pressure valve hangs up a bit and causes the no overdrive. Anyway after he did that the trans works great.
BTW you can shift it manually and hold it in any of the three gears for as long as you want.

Scholman
12-23-2012 06:46 PM
123pugsy Did you use an aftermarket cable?

I used one once that couldn't pull all the way out and it only "felt" like it was at full pull but it wasn't. Did you check if your gas pedal is pulling back the throttle back all the way? If you drop the pan, you can be 100% sure, if when the throttle is wide open by checking that the bellcrank is plunging the throttle valve in all the way. This is how I discovered my problem.

Shift points can be adjusted by picking up a govenor calibration kit. It comes with springs and weights to get the shifts where you want them to a degree.

Hopefully your tranny is not yet fried. If the PO was also driving around without the TV cable hooked up, it may be cooked already. It doesn't take long.
12-23-2012 12:54 PM
lowriderr9
700r4 not shifting right

Just bought a rat rod with a 700r4 in it. When I left the guys house I didn't think it was ever going to shift but it finally did. I got to checking and reading some about the r4 and found he didn't have the tv cable hooked up. The truck has a 305 cu. in with a edelbrock carb. I ordered the kit from tci with the carb linkage and a new tv cable and installed it.
I have been adjusting on the cable and what I am getting is a shift from 1st to 2nd at 15mph and from sn to 3rd at about 26mph. It hadn't been doing any more shifting until yesterday. I was going along around 50 and it went into overdrive. After it started doing that sometimes if felt like it was shifting back and forth from 3rd to overdrive.
I adjusted the tv cable with the throttle wide open and the cable pulled tight at wide open throttle.
If I have the tv cable pretty well adjusted right and it still doesn't go from 2,3 and to 4th like it should is there anything I can check?
Also what speeds should it shift. 1st to 2nd
2nd to 3rd
3rd to 4th
Like I say it has never shifted past 3rd until yesterday. Any advice would be apreciated.

Posting Rules
You may post new threads
You may post replies
You may not post attachments
You may not edit your posts

BB code is On
Smilies are On
[IMG] code is On
HTML code is Off


All times are GMT -6. The time now is 09:50 AM.


Powered by vBulletin® Version 3.8.7
Copyright ©2000 - 2014, vBulletin Solutions, Inc.
Search Engine Optimization by vBSEO 3.6.0 PL2
Copyright Hotrodders.com 1999 - 2012. All Rights Reserved.