Hot Rod Forum : Hotrodders Bulletin Board - Reply to Topic
Hotrodders.com -- Hot Rod Forum



Register FAQ Search Today's Posts Unanswered Posts Auto Escrow Insurance Auto Loans
Hot Rod Forum : Hotrodders Bulletin Board > Tech Help> Electrical> Bad Ignition Coil?
User Name
Password
lost password?   |   register now

Thread: Bad Ignition Coil? Reply to Thread
Title:
  
Message:
Trackback:
Send Trackbacks to (Separate multiple URLs with spaces) :

Register Now

In order to be able to post messages on the Hot Rod Forum : Hotrodders Bulletin Board forums, you must first register.
Please enter your desired user name (usually not your first and last name), your email address and other required details in the form below.
User Name:
Password
Please enter a password for your user account. Note that passwords are case-sensitive.
Password:
Confirm Password:
Email Address
Please enter a valid email address for yourself.
Email Address:

Log-in

Human Verification

In order to verify that you are a human and not a spam bot, please enter the answer into the following box below based on the instructions contained in the graphic.



Additional Options
Miscellaneous Options

Topic Review (Newest First)
08-24-2013 03:25 PM
T-bucket23
Quote:
Originally Posted by tapkoote View Post
This it what I got at wiki
The page "Ignition trouble shooting" does not exist. You can ask for it to be created,
8-24-13
Pat
here is a link to the article. Several people have edited it since I wrote it so I cant guarantee its accuracy anymore.

http://www.crankshaftcoalition.com/w...oting_ignition
08-24-2013 01:03 PM
tapkoote
Quote:
Originally Posted by T-bucket23 View Post

I have a wiki article on troubleshooting ignition that will bring you through it step by step. Just search the wiki for ignition troubleshooting.
This it what I got at wiki
The page "Ignition trouble shooting" does not exist. You can ask for it to be created,
8-24-13
Pat
01-27-2013 11:45 AM
LATECH [QUOTE=kaoticmustang;1632052] After it dies the carb is still getting fuel. [QUOTE]

Why check the fuel filters?
01-27-2013 11:07 AM
T-bucket23
Quote:
Originally Posted by kaoticmustang View Post
Just a quick update, I have changed the coil, condenser, cap, and voltage regulator. I was getting about 16 volts at the battery with it idling until I replaced the regulator. I will be double checking everything tomorrow as it is still doing only much sooner now. When it dies I am still getting voltage to the coil. There are 3 fuel filters on the car so I will check those as well. Thanks for all the help and suggestions. I will give an update soon.
16 volts is most likely overheating the coil or condenser.
01-27-2013 10:53 AM
LATECH The best way would be to connect a test light lead to bttery positive and the light to the ground side of the coil (lead going to points) if the lead gets shorted the test light will illuminate and stay on as long as the short to ground is present.
You can use a regualer 12 volt bulb 1156 whatever , just solder a few leads to it and connect to system at the respective test points as described. Voila just drive till it quits...status of the light will indicate if that is the issue or not. LA Tech
01-27-2013 10:38 AM
snakebit68
bad coil

That will be an interesting one to test. You going to just let it idle until it does it again while running an OHM meter on it? Intermittent electrical problems are always a pain in the backside. Good luck with it and keep us posted on how it turns out.
01-27-2013 07:55 AM
LATECH At this point, I am leaning towards what PatM said. The lead to the distributor from the coil could very well be shorting to ground at the distributor housing,keeping the coil grounded which would kill the motor.
I have personnaly seen this a few times in all my years of wrenching , it does happen.
01-27-2013 06:12 AM
snakebit68 Although your coil is a suspect...have you ruled out vapor lock?
01-26-2013 07:50 PM
kaoticmustang Just a quick update, I have changed the coil, condenser, cap, and voltage regulator. I was getting about 16 volts at the battery with it idling until I replaced the regulator. I will be double checking everything tomorrow as it is still doing only much sooner now. When it dies I am still getting voltage to the coil. There are 3 fuel filters on the car so I will check those as well. Thanks for all the help and suggestions. I will give an update soon.
01-19-2013 12:34 PM
T-bucket23 When it dies try opening and closing the points by hand while checking for spark at the coil wire. If there is no spark and the points are ok it is most likely the coil. A better test would be to disconnect the distributor at the negative side of the coil and using a jumper wire short the negative coil post to ground while checking for spark at the coil wire.

Also a good first test is when it is not running check to be sure there is voltage at the positive side of the coil with the key on.

I have a wiki article on troubleshooting ignition that will bring you through it step by step. Just search the wiki for ignition troubleshooting.
01-18-2013 10:28 PM
Runnin'OnEmpty Another possibility is the RFI capacitor grounding
out when it gets hot. It's the small cylinder connected
to the coil that suppresses radio static.

Simply disconnect it for testing.
01-08-2013 09:11 PM
PatM One more thought. I once had a Dodge Red Ram in a model A. Similar issue. The lead to the points was grounding on the distributor case inner wall. Didn't happen when cold, only after warm up. Good luck!

PatM
01-08-2013 07:24 PM
kaoticmustang Thanks guys I'll check these items and post back how it goes.
01-08-2013 04:46 AM
EOD Guy Coil is def a suspect....... also check your dizzy cap and rotor for a hairline crack. I had one that had a hairline crack, it was an after market etc..... when it heated up it would start cross firing and stumble and die..... ended up replaceing them both and the problem went away.
01-08-2013 01:58 AM
crownver Do you still have points ignition? If so, you shouldn't be getting 12 volts in the run position, only while you're cranking.. Should be around 8-9 volts I believe Could be the coil is heating up and/or shorting because of this. It'll also burn your points out quicker.
This thread has more than 15 replies. Click here to review the whole thread.

Posting Rules
You may post new threads
You may post replies
You may not post attachments
You may not edit your posts

BB code is On
Smilies are On
[IMG] code is On
HTML code is Off


All times are GMT -6. The time now is 06:13 PM.


Powered by vBulletin® Version 3.8.7
Copyright ©2000 - 2014, vBulletin Solutions, Inc.
Search Engine Optimization by vBSEO 3.6.0 PL2
Copyright Hotrodders.com 1999 - 2012. All Rights Reserved.