Hot Rod Forum : Hotrodders Bulletin Board - Reply to Topic
Hotrodders.com -- Hot Rod Forum



Register FAQ Search Today's Posts Unanswered Posts Auto Escrow Insurance Auto Loans
Hot Rod Forum : Hotrodders Bulletin Board > Tech Help> Engine> Rocker Issue!! *** Happened?
User Name
Password
lost password?   |   register now

Thread: Rocker Issue!! *** Happened? Reply to Thread
Title:
  
Message:
Trackback:
Send Trackbacks to (Separate multiple URLs with spaces) :

Register Now

In order to be able to post messages on the Hot Rod Forum : Hotrodders Bulletin Board forums, you must first register.
Please enter your desired user name (usually not your first and last name), your email address and other required details in the form below.
User Name:
If you do not want to register, fill this field only and the name will be used as user name for your post.
Password
Please enter a password for your user account. Note that passwords are case-sensitive.
Password:
Confirm Password:
Email Address
Please enter a valid email address for yourself.
Email Address:

Log-in

Human Verification

In order to verify that you are a human and not a spam bot, please enter the answer into the following box below based on the instructions contained in the graphic.



Additional Options
Miscellaneous Options

Topic Review (Newest First)
03-11-2013 02:07 PM
Landshark928 Drove the car yesterday, checked lash when I got back. Everything is good to go! Emergency avoided. Bank account still intact! Smile on face and engine still looks sexy...

03-09-2013 05:41 PM
Landshark928 Fixed. Oil and filter change. Pan was clean. Magnets on filters worked. Old filters had a bit of a sheen to the oil. New rods and flate guide plates on.


03-08-2013 04:53 PM
Richiehd maybe those guide plates were too small for those pushrods?
03-08-2013 12:22 PM
Landshark928 Got the goods, now to hit the garage for the rest of the day! I hate when crap goes wrong, but honestly enjoy garage time more than driving... Kinda of my "quite ZEN" time.

03-08-2013 12:16 PM
spinn Yeah, you got this covered.
03-08-2013 12:03 PM
Landshark928
Quote:
Originally Posted by spinn View Post
When I prime my engines, I check to see oil coming from all rockers. You have to turn the crank while priming to achieve this.

You don't adjust engine running?

It is unfortunate. Do not be too upset it happens, this is a minor set back.

First time I built my racing 440, I had all my friends around. The engine had a mechanical pump with tear in the diaphragm from reorientation. It pumped fuel into the crank case as I kept cranking it. A pos choke wire grounded out on the intake valley tray. BOOM! The dipstick fired across the garage.

Only thing I had to replace were the valve covers( bowed out) and the vally tray (ballooned).
It is a solid roller so no adjusting lash while running. I did check for oil while running with covers off, just didn't think about the guide plates. Never had a stepped push rod before.

Just got back from the speed shop with new guide plates. Comp Cams USA made. Should have the new rods and plates on in an hour or two.

Draining the oil, changing the filters. If it looks good, I'll take my chances. Most of the guideplates are bent and annealed, not worn down. Haven;t seen any shavings yet int he top end. We'll see what the bottom shows with the pan off. Good thing I have a 3 piece cross member and can pull the pan with the engine in the car!
03-08-2013 08:57 AM
spinn When I prime my engines, I check to see oil coming from all rockers. You have to turn the crank while priming to achieve this.

You don't adjust engine running?

It is unfortunate. Do not be too upset it happens, this is a minor set back.

First time I built my racing 440, I had all my friends around. The engine had a mechanical pump with tear in the diaphragm from reorientation. It pumped fuel into the crank case as I kept cranking it. A pos choke wire grounded out on the intake valley tray. BOOM! The dipstick fired across the garage.

Only thing I had to replace were the valve covers( bowed out) and the vally tray (ballooned).
03-08-2013 07:33 AM
Landshark928 Airwolf 220 heads form Dr.J's performance.

I oil primed with a drill through the distributor hole.

Honestly, I spaced out on double checking, when I cranked the engine over with out firing it seemed okay.

I set the lash cold, put on the girdle, double checked and ran it. Checked the lash hot and it was dead on. Just never looked at the guide plates.

Heading out to get new plates now. Hoping the local speed shops have something in stock.

I'm pulling the pan and draining oil to see how much metal is in there tomorrow.
03-08-2013 07:18 AM
spinn When you oil primed or valve adjusted it didn't you notice something?

Did something like the cover push against it?

The step is to kill deflection and harmonics. It may give some clearance benefits as well.

Do not count it as metal debris contaminated. You can clean it up , and have lasting success. Wipe the covers , valley, lifter bores,and pan, anything you can reach.

Do you need guide plates? Ik] know , but the 1.65 ratio is cool. Did you have your cam ordered to use the 1.65 rocker ratio, and still maintain their spec? Or is it stacked on their spec?
03-08-2013 05:45 AM
Richiehd What heads are you using? When I got my World heads they came with the wrong guideplates. I bought the proper guide plates direct through World (Flat ones) I then had to adjust each one of them so the rockers were directly on the tip of the valve. I then had to grind away a couple of threads of two cylinder head studs (Head studs installed instead of bolts) where the stud had not been installed deep enough Quit frankly a 1.65 rocker is alot of lift for a small block. I would have used a bigger cam if I wanted more lift.
03-08-2013 05:01 AM
BigMo crap, too early yet....meant "throw that......."
03-08-2013 05:00 AM
BigMo Through that junk out.....stepped pushrods?? Give me a break.....I would say with a 1.65 rocker, the step was surely hitting the guideplate.....now you got some fine metal debris inside, yummm......
03-08-2013 12:04 AM
64nailhead What is the purpose of the stepped section? Weight maybe? How did the rocker look at the pushrod seat?
03-07-2013 08:21 PM
speedydeedy
Quote:
Originally Posted by Landshark928 View Post
I didn't check. My bad. I'm guessing the step on the push rod end was catching on the guideplate.
You are very correct.The step in the push rod ate out the guide plate.I am glad you don't have any bad issues.
03-07-2013 04:44 PM
Landshark928 Here's the PC push rod. Has the step on both ends.



Might have been okay with a flat guide plate.
This thread has more than 15 replies. Click here to review the whole thread.

Posting Rules
You may post new threads
You may post replies
You may not post attachments
You may not edit your posts

BB code is On
Smilies are On
[IMG] code is On
HTML code is Off


All times are GMT -6. The time now is 08:45 PM.


Powered by vBulletin® Version 3.8.7
Copyright ©2000 - 2014, vBulletin Solutions, Inc.
Search Engine Optimization by vBSEO 3.6.0 PL2
Copyright Hotrodders.com 1999 - 2012. All Rights Reserved.