Hot Rod Forum : Hotrodders Bulletin Board - Reply to Topic
Hotrodders.com -- Hot Rod Forum



Register FAQ Search Today's Posts Unanswered Posts Auto Escrow Insurance Auto Loans
Hot Rod Forum : Hotrodders Bulletin Board > Tech Help> Transmission - Rearend> 4L60E Grinding, Crunching Feeling In Reverse
User Name
Password
lost password?   |   register now

Thread: 4L60E Grinding, Crunching Feeling In Reverse Reply to Thread
Title:
  
Message:
Trackback:
Send Trackbacks to (Separate multiple URLs with spaces) :

Register Now

In order to be able to post messages on the Hot Rod Forum : Hotrodders Bulletin Board forums, you must first register.
Please enter your desired user name (usually not your first and last name), your email address and other required details in the form below.
User Name:
If you do not want to register, fill this field only and the name will be used as user name for your post.
Password
Please enter a password for your user account. Note that passwords are case-sensitive.
Password:
Confirm Password:
Email Address
Please enter a valid email address for yourself.
Email Address:

Log-in

Human Verification

In order to verify that you are a human and not a spam bot, please enter the answer into the following box below based on the instructions contained in the graphic.



Additional Options
Miscellaneous Options

Topic Review (Newest First)
04-30-2013 06:11 PM
Kawabuggy As Merlin states the rear planetary up until final production of this series of transmission continued to be an Achilles heel.

Even the 5 pinion planet sets were just as susceptible to failure as the early 4 pinion sets were. The harder the owner drove the vehicle, the more likely the planet set was to fail. Any type of racing, towing, or other intentional abuse would drastically shorten the planet sets life. The secret to a long living 700/4L60E is to use it in exactly the manner that GM intended-as a basic daily driver, non-work, non-racing, non-hi-performance, non-towing, vehicle. When used CORRECTLY in that manner, you are guaranteed to go at least 150K miles. If you attempt to do anything else OTHER THAN using them as daily drivers then it's a roll of the dice and snake eyes usually equated to a stripped sunshell or failed low planet set, or broken input sprag, or burnt 3rd & 4th clutch pack, or stripped turbine shaft to input drum, or.... you see where this is going.
04-18-2013 02:13 AM
mmerlinn This was a VERY common problem with the early 700-R4 transmissions and is the main, but not only, reason to avoid 700s before mid-1984. Sometimes the rear planet exploded, destroyed the case, and literally left pieces on the roadway.

With redesign of the rear planet and rear ring gear, most of those problems disappeared, but as you see, it still happens.

For those that do not know, the 4L60-E gear train is the same gear train used in the later 700s.
04-17-2013 07:47 PM
123pugsy Just in case anyone is doing a search for the same issue, I'll post the answer to this problem.

It looks like either the rear sun gear or planets threw a spline and ground up a few hard parts.
04-16-2013 04:05 PM
123pugsy
4L60E Grinding, Crunching Feeling In Reverse

My buddy's 1/2 ton Chevy pickup when starting off in reverse has a grinding kind of sound. When put in drive after 25 MPH it smooths out and runs flawlessly.

Forgot to mention, I've got the drive shaft out, u-joints are fine, diff spins smoothly and hanger bearing is smooth.

Seems to be in the tranny. Just never seen this before.

Any ideas?

Posting Rules
You may post new threads
You may post replies
You may not post attachments
You may not edit your posts

BB code is On
Smilies are On
[IMG] code is On
HTML code is Off


All times are GMT -6. The time now is 06:13 AM.


Powered by vBulletin® Version 3.8.7
Copyright ©2000 - 2014, vBulletin Solutions, Inc.
Search Engine Optimization by vBSEO 3.6.0 PL2
Copyright Hotrodders.com 1999 - 2012. All Rights Reserved.