Hot Rod Forum : Hotrodders Bulletin Board - Reply to Topic
Hotrodders.com -- Hot Rod Forum



Register FAQ Search Today's Posts Unanswered Posts Auto Escrow Insurance Auto Loans
Hot Rod Forum : Hotrodders Bulletin Board > Tech Help> General Rodding Tech> '94 Firebird steering problems
User Name
Password
lost password?   |   register now

Thread: '94 Firebird steering problems Reply to Thread
Title:
  
Message:
Trackback:
Send Trackbacks to (Separate multiple URLs with spaces) :

Register Now

In order to be able to post messages on the Hot Rod Forum : Hotrodders Bulletin Board forums, you must first register.
Please enter your desired user name (usually not your first and last name), your email address and other required details in the form below.
User Name:
Password
Please enter a password for your user account. Note that passwords are case-sensitive.
Password:
Confirm Password:
Email Address
Please enter a valid email address for yourself.
Email Address:

Log-in

Human Verification

In order to verify that you are a human and not a spam bot, please enter the answer into the following box below based on the instructions contained in the graphic.



Additional Options
Miscellaneous Options

Topic Review (Newest First)
11-07-2003 11:26 PM
DesertPanel First thing I would do for the wheel shaking thing is have the tires balanced. Especially if it just happened all of a sudden. You might have just thrown a tire weight. It's happened to me a couple of times, and a simple tire balancing did the trick.

Might be time to bite the bullet and take the 'bird to the dealership for the service engine light problem. Who knows? It might be a freebee recall item.
11-07-2003 09:15 PM
UncleFluffy
Quote:
Up around certain speeds (between say 55 & 70 mph) the steering wheel will sometimes "shake" or "wobble" from left to right... once I get up around 80 it quits and down below 55 the same thing. Not really sure what is causing this. It wasn't doing that when I bought the car and like I said only recently developed.
Front wheel bearings ?
11-05-2003 05:36 PM
Kevin45 I would get the front end checked just for safety's sake. I would not ignore the Service Engine Light coming on. They are there for a reason and when they come on something is wrong, It could be minor or it could end up being major. One thing to check that will make a light come on is a loose gas cap. I know it sounds stupid but it just happened to our Solara and Weimer had it happpen to his V-Dub. I forgot it happened and ended up taking it to the dealer. Cost nothing but time and a little embarrassment. It could be an O2 sensor, EGR valve, but it is something that should not be ignored. Just my $.02 worth.

Kevin
11-05-2003 05:07 PM
Silnod Sounds like fun to figure out. Whell as far as the sterring wheel shaking while you are driving that is more then likally that your sterring assembly is not tight down there. What you should do is sit in you car really quick and turn your wheel back and forth slightly now if your tires do not move at all then you need to have a shop do an alignment to tighten up all of your tie rod ends so that you have no more wheel play. If that is not causing it then have you bought new tires recently, or anything change on your car? if your car is shaking sometimes is it when you press on the brake? becuase if it is that can be caused by your rotors being warped due to overheating. As far as the engine light goes coming on all the time i would ignore it as long as your oil pressure is high and everything is properley serviced on it. let me know about those questions though becuase i have a pretty good idea of what it could be . good luck
04-28-2003 12:33 PM
ILjXYZ
'94 Firebird steering problems

Hey gang,

I bought my 1994 Firebird used about a year and half ago and haven't had any major problems with it at all. I love the car but lately (I'd say within the past few months, actually) it's been acting weird.

Up around certain speeds (between say 55 & 70 mph) the steering wheel will sometimes "shake" or "wobble" from left to right... once I get up around 80 it quits and down below 55 the same thing. Not really sure what is causing this. It wasn't doing that when I bought the car and like I said only recently developed.

More recently, within the last month, it has been running smooth, no shakey steering wheel, but when I get above 60 mph and then come back down in speed (whether via hard braking or coasting) my Service Engine Light comes on as soon as the speedo hits 60. All of my gauges are fine, oil, temp, all of that is tip-top, and like I said it actually is running smooth. The SEL stays on until I turn the car off then back on and then goes away. These 2 scenarios seem to appear at random. One day I'll get intot he car and it'll be shakey steering wheel but no SEL, the next day it'll be smooth but SEL will come on as described above. Now, I'm certainly not a mechanic by any means but I just can't seem to figure out why this is happening.

In an effort to try to figure this out I went to Pep Boys and bought one of those cheap Actron code readers for my car. It is supposed to make the SEL flash when you plug it in to that slot (forget what it's called) and turn your car to standby mode (battery on but engine not running). However, the SEL doesn't flash, it just stays on. I refered to the Actron manual. It said refer to my servicing book. I looked in my Chilton guide and it said that if the SEL stays on during a code read that I might have to have a "drivability technician" look at it. I have no idea what that is but it sounds scary. :>

I really just want to figure this out. My engine should be (and as far as I can tell is) running fine. Coolant, oil, transmission fluid (including dropping the pan) and all that good stuff is changed regularly by my father and me. My father has been a diesel and car mechanic for 20 years and can't figure it out. I know that my shocks are shot and I need to get new ones, but could that cause my SEL to come on?

Anyway, any help would be great... sorry for the long post.

-Charlie

Posting Rules
You may post new threads
You may post replies
You may not post attachments
You may not edit your posts

BB code is On
Smilies are On
[IMG] code is On
HTML code is Off


All times are GMT -6. The time now is 09:28 AM.


Powered by vBulletin® Version 3.8.7
Copyright ©2000 - 2014, vBulletin Solutions, Inc.
Search Engine Optimization by vBSEO 3.6.0 PL2
Copyright Hotrodders.com 1999 - 2012. All Rights Reserved.