Hot Rod Forum : Hotrodders Bulletin Board - Reply to Topic
Hotrodders.com -- Hot Rod Forum



Register FAQ Search Today's Posts Unanswered Posts Auto Escrow Insurance Auto Loans
Hot Rod Forum : Hotrodders Bulletin Board > Tech Help> Electrical> starter problems
User Name
Password
lost password?   |   register now

Thread: starter problems Reply to Thread
Title:
  
Message:
Trackback:
Send Trackbacks to (Separate multiple URLs with spaces) :

Register Now

In order to be able to post messages on the Hot Rod Forum : Hotrodders Bulletin Board forums, you must first register.
Please enter your desired user name (usually not your first and last name), your email address and other required details in the form below.
User Name:
Password
Please enter a password for your user account. Note that passwords are case-sensitive.
Password:
Confirm Password:
Email Address
Please enter a valid email address for yourself.
Email Address:

Log-in

Human Verification

In order to verify that you are a human and not a spam bot, please enter the answer into the following box below based on the instructions contained in the graphic.



Additional Options
Miscellaneous Options

Topic Review (Newest First)
05-02-2004 01:07 AM
GoodguyJake Sounds like typical hot start failure. Have you check timing and shimmed the starter?
Hot start relay kit will help but check out your grounds on the starter fresh paint is a poor conductor remove a little and use a star washer..
05-01-2004 07:43 PM
musky2
starter problems

They say you get what you pay for! Sometimes its true. I do alot of junk yard searching and find great deals, sometimes things work out good and sometimes I just have to eat what I find. I pick up starters, alternators ,and Holleys etc. for a few dollars; if they work good thats great and if they dont they are good for rebuilding or trade ins. Of course I have alot of extra labor installing used stuff but I still feel Im ahead of the game money wise. Even parts from the auto parts places dont always work out satisfactorily. I just went through the starter delima on my 350 powered Susuki jeep and now Im going to try again to solve the problem on my 82 Chevy truck. 1st you must know you have a strong battery, 2nd you have to have good connections
on battery and a couple good grounds ( negative cable to engine , engine to fire wall or frame and if possible from starter to engine) . bad connections are usually the culprit with cranking an automobile . I dont know it all but I know this for sure and hope this helps out some beginners " check all connections" thanks Musky2

I forgot : Im not sure on price of Napa starter ; its been years ago , but it solved the problem of engagement on a high compression engine I had. The cheap starters just kept grinding. Sometime you just have to shell out the hard earned cash to solve a problem. I bet if you buy a top quality starter it will solve your problem and will save you all the headaches. I put a mini starter on my Samurai ( 350 Chevy I dont know if it was needed because it dragged too but when I was ready to give up I turned the timing back and it whips over like crazy now.So the mini starter is on there and Ill just leave it. I was going to buy a new mini starter when that one was dragging but like I said it was the timing. The guy at Auto Zone or Advance said come talk to him and he would let me have one for 48 dollars and I could trade in a regular big starter in trade. If you can get one for that deal you would be in good shape. Call around.
05-01-2004 11:08 AM
darom Here are a few articles on remote solenoid setups:
http://www.oldengine.org/unfaq/solenoid.htm
http://www.chevyhiperformance.com/te.../148_0312_hot/

Regards,
Denis
05-01-2004 07:46 AM
worknprogress72
good reply

Thanks for butting in, Musky. I too tried shimming the starter every way I could, with no luck. My big starter is a few inches from the manifold, so I'm going to put in a heat shield to be safe, but I don't think it's going to solve the problem. I can check my timing, because that does sound like a feasible solution. How much do the "good" starters from Napa cost? Thanks again, just asking some questions before I go out and replace every single thing under the hood before I find out what the problem is. About the Ford solenoid, I've heard good stuff about them too, but no experience with them.
05-01-2004 01:41 AM
musky2
starter problems

Not to but in but, I had starter problems last week on my 350 powered Samurai . They all dragged , may sound stupid but: timing was off , even put on mini starter because the big one were an 8th inch from exhaust. Now on my Chevy truck I cant get it to engage smoothly for nothing. Tried every shim size, at this time I have a washer on one side to shim and it is doing the best but still sounds bad. I just put on a new flywheel and hate to have to pull tranny again. When I bought the truck the flywheel and starter were screwed. I had a problem a long time ago on a 55 Chevy 11to 1 compression, new starters were not engaging good. A good mechanic told me go to Napa to buy a quality starter, I did and it was smooth as silk. I try to get by as cheap as I can but this is getting rough.

I forgot to ask: I hear about all this Ford remote solenoid stuff. If that solves the hot start problems , what about the starter it self , doesnt it get hot enough too to cause a problem?
04-28-2004 06:06 PM
worknprogress72
30 buck starters

After the rebate for the core charge at Advance, it's only 30 bucks.
04-28-2004 03:59 PM
poncho62 Where do you buy $30 starters?
04-28-2004 03:38 PM
darom Do a search on "hot start problem". This will explain the issue of trying to start the car after driving it,

I had the same problem on my 67 Camaro. An external solenoid from Jegs fixed the problem.

Regards,
Denis
04-28-2004 02:49 AM
worknprogress72
starter problems

This starter has got me bummed out. I pulled it out to put in a new tranny in my 90 Chevy full size, and when I put it back in in a hurry, I had the wire turned up toward the exhaust manifold to where it was hitting it when I hit bumps. It was turning off everything, my injectors and dash and all. So anyways, I fixed that, and now I have a new problem. Now, my starter doesn't want to work when it's hot. I figured that I probably shorted something in the starter, but I put a brand new one in(just $30, no biggee). Same thing. It sounds like the bendix gear isn't wanting to go up to the flywheel, just spinning. It starts fine if it's been sitting for a while, just doesn't start if I drive for a while and shut it off. I haven't ever personally heard of this problem, so please give me some insight.
-Tyler, the front yard hard head

Posting Rules
You may post new threads
You may post replies
You may not post attachments
You may not edit your posts

BB code is On
Smilies are On
[IMG] code is On
HTML code is Off


All times are GMT -6. The time now is 06:36 PM.


Powered by vBulletin® Version 3.8.7
Copyright ©2000 - 2014, vBulletin Solutions, Inc.
Search Engine Optimization by vBSEO 3.6.0 PL2
Copyright Hotrodders.com 1999 - 2012. All Rights Reserved.