Hot Rod Forum : Hotrodders Bulletin Board - Reply to Topic
Hotrodders.com -- Hot Rod Forum



Register FAQ Search Today's Posts Unanswered Posts Auto Escrow Insurance Auto Loans
Hot Rod Forum : Hotrodders Bulletin Board > Tech Help> Engine> Idle in Park is 1,800 RPM....Idle in gear in 900 RPM...Way too High.
User Name
Password
lost password?   |   register now

Thread: Idle in Park is 1,800 RPM....Idle in gear in 900 RPM...Way too High. Reply to Thread
Title:
  
Message:
Trackback:
Send Trackbacks to (Separate multiple URLs with spaces) :

Register Now

In order to be able to post messages on the Hot Rod Forum : Hotrodders Bulletin Board forums, you must first register.
Please enter your desired user name (usually not your first and last name), your email address and other required details in the form below.
User Name:
Password
Please enter a password for your user account. Note that passwords are case-sensitive.
Password:
Confirm Password:
Email Address
Please enter a valid email address for yourself.
Email Address:

Log-in

Human Verification

In order to verify that you are a human and not a spam bot, please enter the answer into the following box below based on the instructions contained in the graphic.



Additional Options
Miscellaneous Options

Topic Review (Newest First)
09-10-2004 11:49 AM
ponykiller511 praise BG !!!!!
09-10-2004 10:37 AM
Tech @ BG
Idle RPM Problem

The following things can cause an engine to drop excessive RPM from neutral to drive.

1) Not enough initial timing for the combination. Very common

2) The butterflys being out of adjustment.

3) Torque converter too tight for application.

With a cam as large as you're running you'll probably need at least 16 degrees initial timing.

Trying to idle about 900 RPM, remover the carburetor, and set it so you see approximately .020" of the primary transfer slot, (looks like a little square when set right) then set the secondaries so you just start to see the slot.

This should be a good baseline to start with.
09-08-2004 07:06 PM
gpeak Well i don't know then because i changed the springs to the lightest ones in the distributor and set the timing so it doesn't ping. I could even advance it more without it pinging. If i back it off it doesn't run as good. Also, i don't have a lumpy cam by any means, it's a Comp Cams XE274 and i have a 2800-3200 stall. My truck has never been able to idle at 900 without it runing like crap. I also, just bought a advance timing light but can't use it till my timing indicator comes in......LOL
09-08-2004 06:13 PM
coldknock You need a timing light.

Use the timing light and set the initial timing at 10-12 degrees initial. Make sure you do this with the vacuum advance hose disconnected and plugged. Reconnect the vacuum line and set the idle speed to 900rpm.

If your initial timing is too low and you don't know it, you'll be beating your head against the wall trying to make it idle in gear with a decent idle speed in park/neutral.

Unless you have a huge camshaft there's no need to open the secondary butterflies any further than Holley did. Return them to the original position.

Make sure you don't have a vacuum leak anywhere.

Larry

PS, If you have a big lumpy cam and a stock or stock type converter you'll have the same problems because of low vacuum. Not much you can do to fix it but swap the cam or the converter.
09-08-2004 12:21 PM
gpeak Hey man, don't feel bad. My truck runs best when idling at almost 2100 RPM and in drive about 1600. That is almost 1000 extra Rpm than i expected.
09-07-2004 12:09 PM
ponykiller511 White66coupe,
any vac leaks?
If you need the back barrels to open sooner use a lighter spring. By opening the back barrels you are allowing more air into the engine but not fuel . Prob. works fine for no load, but too lean when the engine is under the load of the transmission.
09-07-2004 10:58 AM
white66coupe Yes....When I first put it in gear the car would stall, so I went out and cranked up the curb idle screw and that helped when I put it in gear. But now, as you can see, my idle in Park is 1,800 RPM.

Greg.
09-07-2004 10:28 AM
ponykiller511 GOOD POINT
09-07-2004 10:24 AM
FBody white66coupe,

Did you try to adjust the Idle Screw (i.e. where the cable connects) to reduce you Idle RPM.

My car idles around 900 RPM in neutral and comes down to about 450-500 RPM when I'm in gear (automatic transmision).

Daniel.
09-07-2004 10:14 AM
white66coupe I had them opened before and the car felt much stronger. Once I closed them up again I felt like I had to push twice as far on the gas to get the same response. So...I thought I would open the secondaries again ( 6 months later) and get that strong response feeling back, but now I have that weird idle thing.


Greg.
09-07-2004 10:07 AM
ponykiller511 You should set the idle screws to give you the highest possible vacuum (Or RPM if you dont have a vac guage) then back down on the idle screw. There will be a slight change when the car is placed in to gear, say 850-900 in N, 750 in gear. Why have you opened the secondaries?
JK
09-07-2004 08:57 AM
white66coupe
Idle in Park is 1,800 RPM....Idle in gear in 900 RPM...Way too High.

Hello,

Well, I'm trying to fine tune my holley 4160 (600cfm) and I have ended up with my idle in Park as 1,800 RPM (which is screaming) but then when I drop it in to gear in goes down to 900 RPM. Why the big change?

I guess my goal for both is 900 RPM in Park and in gear....any thoughts?

The only other info I have is that I opened the secondaries a bit to try and get a stronger idle, but that should be the same in park and in gear. Unless.....Because I had a faster idle with the secondaries open, I kept backing off the curb idle screw to lower the idle speed and now when I put it in gear, it almost wants to stall.

So...is it safe to say that the problem would be solved if I close my secondaries a bit and crank my curb idle screw up again (which I was trying to avoid) and maybe my idles would even out? Or is there a bigger problem here?

Thanks, Greg.

Posting Rules
You may post new threads
You may post replies
You may not post attachments
You may not edit your posts

BB code is On
Smilies are On
[IMG] code is On
HTML code is Off


All times are GMT -6. The time now is 09:14 PM.


Powered by vBulletin® Version 3.8.7
Copyright ©2000 - 2014, vBulletin Solutions, Inc.
Search Engine Optimization by vBSEO 3.6.0 PL2
Copyright Hotrodders.com 1999 - 2012. All Rights Reserved.