Hot Rod Forum : Hotrodders Bulletin Board - Reply to Topic
Hotrodders.com -- Hot Rod Forum



Register FAQ Search Today's Posts Unanswered Posts Auto Escrow Insurance Auto Loans
Hot Rod Forum : Hotrodders Bulletin Board > Tech Help> Engine> sorry another vacuum advance question
User Name
Password
lost password?   |   register now

Thread: sorry another vacuum advance question Reply to Thread
Title:
  
Message:
Trackback:
Send Trackbacks to (Separate multiple URLs with spaces) :

Register Now

In order to be able to post messages on the Hot Rod Forum : Hotrodders Bulletin Board forums, you must first register.
Please enter your desired user name (usually not your first and last name), your email address and other required details in the form below.
User Name:
If you do not want to register, fill this field only and the name will be used as user name for your post.
Password
Please enter a password for your user account. Note that passwords are case-sensitive.
Password:
Confirm Password:
Email Address
Please enter a valid email address for yourself.
Email Address:

Log-in

Human Verification

In order to verify that you are a human and not a spam bot, please enter the answer into the following box below based on the instructions contained in the graphic.



Additional Options
Miscellaneous Options

Topic Review (Newest First)
01-18-2005 10:45 AM
red_rider52 ok thanks I will try a t fitting and I don't think my cam will be a problem
01-18-2005 05:29 AM
dmorris1200 The line to the tranny should be full manifold vacuum. You could simply cut the hose by the carb, add a T fitting, and try running your vacuum advance on manifold vacuum. You will need to readjust your carb. If you have a real hairy cam you may create some rough idle characteristics if the erratic manifold vacuum signal from a large valve overlap causes the vacuum advance diaphragm to constantly fluctuate the timing.


01-17-2005 10:51 PM
red_rider52 I wen't to go check out were to hook up my vacuum advance today and there only seams to be two places on the carb that are already taken by the pvc and the other to the tranny. Its a Holly 750 double pump with no choke. any help????
01-17-2005 04:35 PM
red_rider52 perfect you gave me the exact answer I was looking for thanks a lot!!!!
01-17-2005 04:35 PM
MI2600 I would check the inital timing as it is set now before hooking it up. If he set the initial real high, you could run into problems when the vacuum advance comes in.

You also have to choose where you hook it up, ported or full vacuum...there, I've said it and now we're going to get into a lengthy discourse on which port to use. I have my own school of thought, i.e use the one which runs the best.
01-17-2005 04:31 PM
Siggy_Freud Set the initial timing with the vacuum advance unhooked and plugged. Once that is set hook the vacuum advance back up. Vacuum advance is for economy for driving around town. At WOT you have no vacuum, thus no vacuum advance. At that point its all mechanical.

If your friend is only into high performance cars, he might be used to just running vehicles with mechanical advance, with no concern for street driving.

Since it is a street car, you want to use vacuum advance. It wont affect your WOT performance.

As long as the timing was set with it unhooked and plugged (and at the right timing spec), you should be able to plug it back in. I'd suggest getting a book or doing some reading online about timing. It really isn't that difficult to learn.
01-17-2005 04:14 PM
red_rider52 I'm new on here and have lots of questions I love all the help thanks


Do I have to do more tuning after of just hooking it up be ok?

thanks

and yes its a street car and the guy that set the timing is into more high performance machines
01-17-2005 04:05 PM
skeeveman Since from what I gather from your other posts on the gear thread, this is a street car, I would say hook it up.
01-17-2005 03:55 PM
red_rider52
sorry another vacuum advance question

Hi I started reading up on vacuum advance and see that good to have, I recently got a 383 stroker built and got a guy I know to set the timing and told me there was no need for vacuum advance, now if I want to run vacuum advance can I just hook the line back up or will I have to play around with the timing again.

I tired finding this answer in old post but did not seem to get any answers

thanks for the help

Posting Rules
You may post new threads
You may post replies
You may not post attachments
You may not edit your posts

BB code is On
Smilies are On
[IMG] code is On
HTML code is Off


All times are GMT -6. The time now is 10:06 PM.


Powered by vBulletin® Version 3.8.7
Copyright ©2000 - 2014, vBulletin Solutions, Inc.
Search Engine Optimization by vBSEO 3.6.0 PL2
Copyright Hotrodders.com 1999 - 2012. All Rights Reserved.