Hot Rod Forum : Hotrodders Bulletin Board - Reply to Topic
Hotrodders.com -- Hot Rod Forum



Register FAQ Search Today's Posts Unanswered Posts Auto Escrow Insurance Auto Loans
Hot Rod Forum : Hotrodders Bulletin Board > Tech Help> Transmission - Rearend> so, uh, will white lithium grease work on a speedo cable or not?
User Name
Password
lost password?   |   register now

Thread: so, uh, will white lithium grease work on a speedo cable or not? Reply to Thread
Title:
  
Message:
Trackback:
Send Trackbacks to (Separate multiple URLs with spaces) :

Register Now

In order to be able to post messages on the Hot Rod Forum : Hotrodders Bulletin Board forums, you must first register.
Please enter your desired user name (usually not your first and last name), your email address and other required details in the form below.
User Name:
If you do not want to register, fill this field only and the name will be used as user name for your post.
Password
Please enter a password for your user account. Note that passwords are case-sensitive.
Password:
Confirm Password:
Email Address
Please enter a valid email address for yourself.
Email Address:

Log-in

Human Verification

In order to verify that you are a human and not a spam bot, please enter the answer into the following box below based on the instructions contained in the graphic.



Additional Options
Miscellaneous Options

Topic Review (Newest First)
02-11-2005 03:10 PM
bullheimer thanks to all.
as far as lithium goes. i still dont know nothing.

i got the speedo lube yesterday and put it on. i havent driven the car yet tho. it appeared to be a very light oil, petrolium based, just packed to the gills with graphite. it turned my hands black and they are still black. i would still like to know about whether the lithium will work on it, JUST BECAUSE, now.
02-11-2005 05:04 AM
stu WD40. Lots of it.
02-10-2005 07:34 PM
Crosley I locked the thread that you brought up because the last response was in december of 2003 , till you posted.

Now you have a new thread and fresh answers.

I would speed-O cables with axle grease. It does not get real cold here in central Arizona






Quote:
Originally posted by bullheimer
i searched. i found. i posted and then the thread got closed down so here it is. lots of posts in the search said use white lithium on the speedometer cable, and some (4JC) said NO! use moly dust. well i couldn't find any so i used graphite powder. i took out my cable, wiped it off and sprayed that dust all over (graphite, not moly). put it back together and it didn't do SQUAT!. I can either take my whole cable out thru the floor again and use carb cleaner to blow out the old grease and maybe then try the dust again, or try to find moly dust. but it would be a whole HELLOFALOT easier to just remove the cable from the housing again and slap white lithium all over it an reassemble it.
some of you have tried it. i just want to know the results in cold weather. does it work or not??? sorry for being LONG WINDED AGAIN
02-10-2005 05:20 PM
bullheimer okay, well this is a new cable i got last summer and this is the coldest it's gotten this winter. 28 yesterday and 22 today. the one parts guy just said he thought lithium was too thick. so i am searching elsewhere. thanks for those links, i went to look at them. i pretty much did that first one-disassembly-yesterday and nothing happened.

hey willys, good to hear from you again. i guess i should get my arse outta the lounge more often.

after it warmed up it worked just fine. have you ever heard of tranny fluid down it? (someother guy just recommended that?)

okay, i just found a place with speedometer lube!!!! turns out i should have called them first because i ordered a can of SEM phantom white paint for my camaro's interior last week and forgot to go pick it up.

sorry but i'm sure somebody will want to know about white lithium anyway. i know jagdaddy tried it last year...jag?
02-10-2005 05:16 PM
willys36@aol.com I asked what was wrong 'cause if it was just chirping, a little oil would fix that. If it is jumping like you describe that tells me it is defective and needs to be replaced. You should be able to remove just the core from the tranny end of the sheath. Lay it on a flat surface and roll it. If it doesn't roll smoothly, get a whole new cable. Only cost about $30 for a custom one at a speedo repair shop as opposed to $10,000 at an OEM dealer. Not worth wrestling with an old one that doesn't behave. I don't like white lithium grease 'cause I have found it hardened in some junk yard things I have taken apart.
02-10-2005 05:06 PM
bullheimer
I THOUGHT MY PROBLEM WAS OBVIOUS!

sorry, it's making ALOT of noise, rising falling, bouncing all around. i really don't want to EVER have to pull it out again. i went to the store and they said on the phone they had speedo grease and when i got there they said they couldnt find it. i HAVE white lithium grease at home.
02-10-2005 04:56 PM
willys36@aol.com What problem are you trying to overcome? Anyway, they make a special speedo grease. See this, and this.

In my case I just squirt the cable with some Pennzoil 30wt, wipe off the excess and hit it with a squirt every year or so.
02-10-2005 04:41 PM
bullheimer
so, uh, will white lithium grease work on a speedo cable or not?

i searched. i found. i posted and then the thread got closed down so here it is. lots of posts in the search said use white lithium on the speedometer cable, and some (4JC) said NO! use moly dust. well i couldn't find any so i used graphite powder. i took out my cable, wiped it off and sprayed that dust all over (graphite, not moly). put it back together and it didn't do SQUAT!. I can either take my whole cable out thru the floor again and use carb cleaner to blow out the old grease and maybe then try the dust again, or try to find moly dust. but it would be a whole HELLOFALOT easier to just remove the cable from the housing again and slap white lithium all over it an reassemble it.
some of you have tried it. i just want to know the results in cold weather. does it work or not??? sorry for being LONG WINDED AGAIN

Posting Rules
You may post new threads
You may post replies
You may not post attachments
You may not edit your posts

BB code is On
Smilies are On
[IMG] code is On
HTML code is Off


All times are GMT -6. The time now is 09:38 AM.


Powered by vBulletin® Version 3.8.7
Copyright ©2000 - 2014, vBulletin Solutions, Inc.
Search Engine Optimization by vBSEO 3.6.0 PL2
Copyright Hotrodders.com 1999 - 2012. All Rights Reserved.