Hot Rod Forum : Hotrodders Bulletin Board - Reply to Topic
Hotrodders.com -- Hot Rod Forum



Register FAQ Search Today's Posts Unanswered Posts Auto Escrow Insurance Auto Loans
Hot Rod Forum : Hotrodders Bulletin Board > Tech Help> Transmission - Rearend> 700r4 won't shift at WOT
User Name
Password
lost password?   |   register now

Thread: 700r4 won't shift at WOT Reply to Thread
Title:
  
Message:
Trackback:
Send Trackbacks to (Separate multiple URLs with spaces) :

Register Now

In order to be able to post messages on the Hot Rod Forum : Hotrodders Bulletin Board forums, you must first register.
Please enter your desired user name (usually not your first and last name), your email address and other required details in the form below.
User Name:
If you do not want to register, fill this field only and the name will be used as user name for your post.
Password
Please enter a password for your user account. Note that passwords are case-sensitive.
Password:
Confirm Password:
Email Address
Please enter a valid email address for yourself.
Email Address:

Log-in

Human Verification

In order to verify that you are a human and not a spam bot, please enter the answer into the following box below based on the instructions contained in the graphic.



Additional Options
Miscellaneous Options

Topic Review (Newest First)
02-15-2005 09:08 PM
stu Snotty attitude?
He won't listen to good advice.
ah to hell with it. I'm outa here for good.
02-15-2005 05:28 PM
Crosley stu,

there is no need for the snotty attitude and comments.


Please type out your suggestions and advice , leave the rest off this site.
02-15-2005 04:00 PM
Alex99 stu, like I said I'm glad I found this mistake and I will install them correctly.
Of course the mfgs make different gaskets not just for the fun of it.
You guys helped me a lot so far. Please don't misunderstand my saying of being not convinced.
I will see what happens when I put it together and make another test.

Alex
02-15-2005 02:59 PM
stu I am playing nice. He won't listen.
02-15-2005 02:55 PM
Chazmac Now, now; play nice.
This trans stuff is not so obvious to everyone....
02-15-2005 02:52 PM
stu Ok so you aren't convinced wrong gaskets will cause any problems.
If I am correct in my assumption. Why would manufacturers go to all the trouble of making different gaskets for the same transmission?
In fact why have any gaskets at all?
Why not just dig out the old tube of silicone and make your own?
Smear it all over. As long as no holes are covered, no sweat.
Why even a gasket on the pump, or pan?
Just like Brylcream. A little dab'll do ya.
02-15-2005 01:27 PM
Chazmac 700R4 has two different sets of valvebody/case gaskets. The set you need must have the holes near the back of the case for the auxiliary valve body. If you installed two "V" gaskets, you will have many hydraulic problems.
I stand by my statement regarding the pressure regulator valve.
The trans will work with it ground off, but it will work fabulously better with the land intact.
Try contacting transmission shops for a distributor name for the parts Transtar sells. Then you can get the Sonnax valve.
Also Sonna has a 800 number. 800-843-2600.
02-15-2005 12:30 PM
Alex99 stu, I understand you.

I'm glad I found this mistake and of course I will install the correct gaskets. Maybe that was the problem, hopefully. But I'm not quite convinced.
02-15-2005 12:01 PM
stu I am going to type this very slowly.

INSTALL THE PROPER GASKETS


When it says V that means valve body.
When it says C that means case.
Just because holes weren't covered doesn't mean diddly.
They may not correspond with passages either in the case or valve body.
02-15-2005 11:55 AM
Alex99 I checked the valvebody gaskets I had in the trans again and found that no hole in the seperator plate was covered, so that shouldn't be the fault.
I called the tech support of Transgo and the guy was very helpful.
I told him the results of the pressure test and he found them kind of strange.
He also said that the pressure valve has no effect on the problem that I have.
He wants me to do additional pressure tests at 1500 rpm in OD and D to see if the pressure rises.
I also called a GM dealer about a new pressure valve. They want over 60 bucks for it. I saw it online for 9$ somewhere. Crazy germans!

If anyone has ideas please share them.

Thanks, Alex
02-15-2005 06:50 AM
stu If you had wrong gaskets that will cause all sorts of problems.
02-15-2005 06:47 AM
Alex99 Today I opened the tranny and pulled the valvebody and the boost valve withe the pressure regulator.

All checkballs were in the correct position.

Two CBs in the valvebody in their bathtubs. Four CBs in the case in the right spots.
I also checked the governor and converter filter screens, both were clean.

I also checked all valves in the valvebody for sticking, all were moving free.

The only mistake I could find besides the ground land on the pressure valve was, that both valve body plate gaskets had a "V" on them.
I took the remaining gaskets from my rebuild kit and found two different "C" gaskets. Ive put the C on the case side and the V on the valvebody side.

I checked the plate to see if any holes were covered. Neither with the V and C gasket or with two V gaskets any holes in the plate were covered.

So I guess this cant be the reason for the misfunction.

Do you have a GM part number for the pressure valve? I`ve found a number for an updated GM version, where the land is also ground away. Its 8684048

Please check this rebuild manual that I found
http://www.syty.huryde.com/html/tran...%20Rebuild.pdf


The pressure valve can be seen on page 21.


Im really confused now because I cant see any mistakes beside the wrong gasket.

Please help,
Alex
02-14-2005 02:37 PM
Chazmac Sonnax Industries makes a replacement valve Part # 77754-04K.
I do not know if they distribute in Europe directly.
Try Transtar Industries. I know they have international distribution. Try www.transtarindustries.com for info.
02-14-2005 12:49 PM
Alex99 Chazmac,

Im pretty sure I installed the checkballs correct exacty where you describe.
I will open it up tomorrow and let you know what I found.
Do you have a partnumber for a new pressure valve?

Thanks Alex
02-14-2005 12:11 PM
Chazmac I use 700 Pressure regulator valves unmodified. The hole is made at the factory and can be seen at the head of the valve.
A 1991 case should have 4 checkballs installed. 2 close together near the center of the case, one near the 4th accumulator bore, one in a bathtub passage under TV system. There is also a large round checkball location at the TV plunger end of the case that is usually left empty. This locatiion is at the edge of the valve body area. The bathtub location is underneath where the TV valve actually works and is about 1 inch long. There must be a ball at this location
This thread has more than 15 replies. Click here to review the whole thread.

Posting Rules
You may post new threads
You may post replies
You may not post attachments
You may not edit your posts

BB code is On
Smilies are On
[IMG] code is On
HTML code is Off


All times are GMT -6. The time now is 09:48 AM.


Powered by vBulletin® Version 3.8.7
Copyright ©2000 - 2014, vBulletin Solutions, Inc.
Search Engine Optimization by vBSEO 3.6.0 PL2
Copyright Hotrodders.com 1999 - 2012. All Rights Reserved.